26/11/11

Αρμαγεδδών στις χώρες της Ευρωζώνης


Νέα δραματική επιδείνωση σημειώθηκε χθες στις αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης με τα επιτόκια στη χθεσινή ιταλική δημοπρασία να εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη, εν μέσω νέων σεναρίων που κάνουν λόγο για Αρμαγεδδώνα που σαρώνει πλέον όλες τις χώρες του ευρώ, με τα χρονικά περιθώρια για εξεύρεση λύσης να στενεύουν επικίνδυνα.

Η ιταλική κυβέρνηση κατέβαλε επιτόκιο-ρεκόρ στο 6,5% για να δανειστεί μέσω έντοκων γραμματίων του Δημοσίου έξι μηνών, με το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της να εκτοξεύεται σε επίπεδα που δεν θεωρούνται πλέον βιώσιμα για τα δημοσιονομικά της χώρας και με τις αγορές να εντείνουν ασφυκτικά τις πιέσεις προς την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Διπλάσιο

Το επιτόκιο που κατέβαλε η Ιταλία στα έντοκα εξαμήνου ήταν διπλάσιο από το 3,535% στην αντίστοιχη δημοπρασία της 26ης Οκτωβρίου, ενώ το επιτόκιο στην έκδοση διετών ομολόγων με μηδενικό κουπόνι ξέφυγε στο 7,814% από 4,628% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας. Παρ' όλα αυτά, η κεντρική τράπεζα της χώρας σημείωσε ότι η ζήτηση ήταν υψηλή, υπερκαλύπτοντας την προσφορά κατά 50% και αντλώντας 8 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων.

Συγκριτικά, η Ισπανία είχε πληρώσει επιτόκιο 5,2% για να εκδώσει έντοκα γραμμάτια εξαμήνου στην αρχή της εβδομάδας, αμέσως μετά την εκλογή του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος. Μετά τις δημοπρασίες, οι αποδόσεις των διετών ιταλικών κατέρριψαν νέο ιστορικό ρεκόρ πάνω από το 8%, ενώ των 10ετών ξέφυγαν στο 7,3%, παρά τις αγορές ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη δευτερογενή αγορά.

Υπό πίεση παρέμεινε χθες και ο «πυρήνας» της Ευρωζώνης, με τα 10ετή γερμανικά κρατικά ομόλογα (bunds) να υποχωρούν περαιτέρω στις 134,39 μονάδες βάσης, με τις αποδόσεις στο 2,19% δοκιμάζοντας τα ανώτατα όρια της κλίμακας στην οποία κινούνται από τον Αύγουστο. Σε νέο ιστορικό υψηλό βρέθηκε επίσης ξανά το spread των 10ετών βελγικών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, κοντά στις 400 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του στο 5,82%, εν αναμονή της βελγικής δημοπρασίας τη Δευτέρα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο της νευρικότητας, αν και κατάφεραν να δεχθούν προς το τέλος της συνεδρίασης κάποιο στήριγμα από τη Wall Street, ενώ το ευρώ [EUR=X] βρέθηκε ενδοσυνεδριακά σε νέα χαμηλά επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου, διαμορφούμενο στο 1,3225.

Πιο χαλαρή ερμηνεία

Παρότι όμως οι ομολογιακές αποδόσεις υποδηλώνουν ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται, οι κινήσεις των χρηματιστηριακών αγορών παραπέμπουν σε μια πιο χαλαρή ερμηνεία, σύμφωνα με εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού άνω των 512 δισ. δολαρίων.

«Οι χρηματιστηριακές αγορές προεξοφλούν αβεβαιότητα, ενώ οι αγορές ομολόγων έναν Αρμαγεδδώνα», επισημαίνει ο Αντριου Μίλιγκαν, επικεφαλής στρατηγικής της Standard Life Investments.

Την ίδια στιγμή το περιοδικό «The Economist» θέτει το ερώτημα «ήρθε πράγματι το τέλος;», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι υποφώσκει πιθανή κατάρρευση της Ευρωζώνης, εκτός και εάν η ΕΚΤ και η Γερμανία κινηθούν άμεσα. Μια κατάρρευση της Ευρωζώνης, τονίζει το περιοδικό, θα πυροδοτούσε μια παγκόσμια κρίση ακόμη χειρότερη απ' αυτή του 2008-09, καθώς θα προκαλούσε πτωχεύσεις χωρών, καταρρεύσεις τραπεζών και θα οδηγούσε στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Παραδοχή Μπαρόζο

Η Ευρώπη δεν έχει ακόμη βρει μια λύση στην κρίση χρέους που να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί μονόδρομο.

«Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια "απάντηση" στην κρίση κρατικού χρέους που να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των επενδυτών», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο ενώπιον δημοσιογράφων, στο πλαίσιο συνεδρίου στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. «Για όσο διάστημα συμβαίνει αυτό, θα υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και συζητήσεις στην Ευρώπη», κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ερωτηθείς για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -που πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο ύστατου δανειστή για την επίλυση της κρίσης- ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, κρίνει ότι χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες για να πεισθούν οι Γερμανοί και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων.

Σκέψεις για διεθνή βοήθεια

Στην Ισπανία η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι, η οποία θα ορκιστεί στα μέσα του Δεκεμβρίου, φέρεται να εξετάζει διάφορες εναλλακτικές για τη στήριξη της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή βοήθεια, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο εσωκομματικές πηγές.

Η νέα κυβέρνηση παραλαμβάνει μια οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης, ένα δύσκολο στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012, αυξημένο κόστος χρηματοδότησης σε «νευρικές» αγορές και έναν τραπεζικό τομέα με προβληματικό ενεργητικό αξίας πολλών δισ. δολαρίων. «Δεν νομίζω ότι έχει ληφθεί απόφαση (για διεθνή βοήθεια)... αλλά αποτελεί μια από τις εναλλακτικές που συζητούνται», ανέφερε η πηγή στο Reuters.

Εάν η χώρα χρειαστεί χρηματοδότηση -είτε από το ΕFSF είτε μέσω πιστωτικής γραμμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- θα ήταν πολιτικά προτιμότερο να ληφθεί μια γρήγορη απόφαση, παρά να γίνει κατόπιν πιέσεων από τις αγορές. Στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Ισχυρό σοκ η υποβάθμιση του Βελγίου

Νέο ισχυρό σοκ υπέστη ο «πυρήνας» της Ευρωζώνης μετά την υποβάθμιση του Βελγίου από τον οίκο Standard & Poor's, σε μία ξεκάθαρη πλέον υπενθύμιση ότι η κρίση χρέους απειλεί και τις ισχυρές οικονομίες του ευρώ.

Ο οίκος υποβάθμισε χθες τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση του Βελγίου σε ΑΑ από ΑΑ+, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση του Α-1+, δίδοντας αρνητική προοπτική και επικαλούμενος τις ανησυχίες χρηματοδότησης, τις πιέσεις των αγορών, αλλά και τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα.

Ο S&P έκανε επίσης λόγο για αυξημένους κινδύνους στο χρηματοοικονομικό τομέα της χώρας, ο οποίος πιθανότατα να υποχρεωθεί σε μεγαλύτερη οικονομική στήριξη. Τόσο οι δυσκολίες στο τραπεζικό σύστημα της χώρας όσο και η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις οικονομικές πιέσεις συνέβαλαν στην υποβάθμιση, σύμφωνα πάντα με τον οίκο.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση του Βελγίου επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες, ειδικά μετά την εθνικοποίηση του βελγικού τμήματος της Dexia, ενώ τριγμοί σημειώνονται και στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, μετά την πρόσφατη προειδοποίηση του οίκου Fitch ότι και η δική της πιστοληπτική αξιολόγηση θα μπορούσε να απειληθεί εάν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη επιδεινωθεί και οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική επιβράδυνση.

Η υποβάθμιση του Βελγίου εντείνει τώρα ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες στη Γαλλία, καθώς οι οίκοι βάζουν στο στόχαστρο και τις οικονομίες του «πυρήνα».

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, διαμήνυσε χθες ότι η υποβάθμιση από τη Standard & Poor's ενισχύει την ανάγκη για τους ηγέτες της χώρας να συμφωνήσουν άμεσα στον προϋπολογισμό για το 2012, μετά τη νέα αποτυχημένη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα.

Ο Βέλγος υπουργός τόνισε ωστόσο ότι ακόμη και μετά την υποβάθμιση, η χώρα του εξακολουθεί να έχει μία από τις πιο σταθερές αξιολογήσεις στην Ευρώπη, ενώ είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που κατάφερε να σταθεροποιήσει το χρέος της.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος Fitch υποβάθμισε τις αξιολογήσεις του για οκτώ ιταλικές μεσαίου μεγέθους τράπεζες, επικαλούμενος το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης για τον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας, ενώ νωρίτερα ο ίδιος οίκος είχε υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις του για πορτογαλικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: