30/11/11

Το χρέος "θα ήταν" βιώσιμο, εάν...Μία ακόμη μαριονέτα που απόκτησε λαλιά, μάλλον είναι επιθανάτιος ρόγχος


«Μέχρι πέρυσι έλεγα ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Εάν η οικονομική πολιτική χειριζόταν με διαφορετικό τρόπο τα θέματα, το χρέος θα ήταν βιώσιμο».

Η (καθ΄όλα απαισιόδοξη) φράση ανήκει στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο και την είπε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, τα μέλη της οποίας ενημέρωσε για την ενδιάμεση έκθεση και για την πορεία της Οικονομίας.

Και δεν ήταν η μοναδική. «Φοβάμαι ότι η ύφεση το τρέχον έτος θα είναι κοντά στο 5,8%. Ελπίζω να μην επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για ύφεση 6,1%», πρόσθεσε, διαλύοντας το (τεχνητά) καλό κλίμα που είχε προκαλέσει η είδηση εκ Βρυξελλών για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Ειδικά για το «κούρεμα» ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως «ακόμη και τώρα θα ήταν καλύτερα να το είχαμε αποφύγει διότι οι συνέπειες θα είναι χειρότερες στο μέλλον». Πρόσθεσε μάλιστα με έμφαση: «Και να θυμίσω την άποψη του πρωθυπουργού πάνω στο θέμα αυτό», αναφερόμενος στις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει ο Λουκάς Παπαδήμος μετά την απόφαση Κορυφής της 21ης Ιουλίου που μιλούσε για «κούρεμα» 21%.

Τι έφταιξε

Για τα αίτια επιδείνωσης της ελληνικής κρίσης ο διοικητής της ΤτΕ επικαλέσθηκε την έλλειψη αποφασιστικότητας σε ό,τι αφορούσε την δημοσιονομική προσαρμογή «σε συνδυασμό με τη μη περικοπή πρωτογενών δαπανών σε μόνιμη βάση».

Ως εκ τούτου, πρότεινε για το 2012 μία πολιτική ταχύτερης ανάκαμψης που να εστιάζει στη μείωση των πρωτογενών δαπανών και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων «με ρυθμούς ακόμη υψηλότερους από τους προβλεπόμενους».

Το διακύβευμα; Όπως τόνισε χωρίς περιστροφές, είναι εάν θα καταφέρει η χώρα να παραμείνει στο ευρώ ή εάν βγει από το κοινό νόμισμα «κατρακυλώντας πολλές δεκαετίες πίσω»...

Να πάμε στις κάλπες με αλήθειες

Δεν έκρυψε την άποψή του ότι, για να συμβούν τα παραπάνω, πρέπει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά η συναίνεση που επιτεύχθηκε με τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου.

«Για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων που εκφράστηκε με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης πρέπει να γίνει πιο ουσιαστική», είπε.

Χωρίς να παραβλέψει την ανάγκη εκλογών, εξήρτησε την αποτελεσματικότητα που θα έχουν οι κάλπες από το ποιες αλήθειες θα ακουστούν στην προεκλογική περίοδο: «Προκειμένου να εκφραστεί αυθεντικά η βούληση των πολιτών στις επόμενες εκλογές πρέπει να περιγραφούν με απόλυτη ειλικρίνεια η κατάσταση της οικονομίας και η διεθνής πραγματικότητα. Να αναλυθούν χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις οι προτεινόμενες λύσεις. Και να εξηγηθούν με σαφήνεια το κόστος και το όφελος καθεμιάς», ήταν η φράση.

Που ανέσυρε στη μνήμη τις μισές αλήθειες που ειπώθηκαν πριν από τις εκλογές του 2009, όπου η μεν απερχόμενη κυβέρνηση Καραμανλή ζωγράφιζε με παλ χρώματα την κρίση, ο δε Γιώργος Παπανδρέου διεκδικούσε τη νίκη προβάλλοντας ότι «λεφτά υπάρχουν»...

Εκροές καταθέσεων

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο κ.Προβόπουλος έδωσε τα εξής στοιχεία: Για τις τραπεζικές καταθέσεις: Το 2010 η μείωσή τους έφτασε τα 28 δισ. ευρώ, στο πρώτο 9μηνο του 2011 άγγιξε τα 26,2 δισ. ευρώ, ενώ το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου έφτασε τα 13- 14 δισ. ευρώ.

Για την τυχόν συμμετοχή των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων στο «κούρεμα»: Υπολόγισε ότι οι απώλειές τους θα έφταναν και τα 12 δισ. ευρώ –εξέφρασε μάλιστα άγνοια για το πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αναπληρώσει αυτές τις απώλειες.

Για τη φοροδιαφυγή-εισφοροδιαφυγή: Τόνισε πως η αντιμετώπισή τους θα έφτανε για να καλυφθεί το έλλειμμα. Για το πώς θα γίνει αυτό, παρέπεμψε στις φορολογικές αρχές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: