23/11/11

Προϋπόθεση για την 6η δόση οι υπογραφές


Την υπογραφή όλων των κομμάτων που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, διαμηνύοντας ότι δεν αρκεί η δέσμευση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για να καταβληθεί η έκτη δόση.

Το ελληνικό ζήτημα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, καθώς δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι για την καταβολή της έκτης δόσης, ανέφερε η Μέρκελ μιλώντας σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Για να εκταμιευθεί η έκτη δόση, είπε, «χρειαζόμαστε όχι μόνο την υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά και αυτές των κομμάτων που έχουν συμφωνήσει να στηρίξουν την κυβέρνηση». «Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να καταβληθεί η έκτη δόση», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σαφής ήταν εξάλλου και η χθεσινή προειδοποίηση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προς τη χώρα. Όπως είπε, η επιστολή με τη δέσμευση της κυβέρνησης και των αρχηγών των κομμάτων που την απαρτίζουν, με την οποία θα δεσμεύονται στην πιστή εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ, στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου.

Ανάλογη προειδοποίηση έκανε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι ομόλογοί του της Γερμανίας και της Φινλανδίας.

Μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Λουκά Παπαδήμο, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν γραπτές δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup. Έχουμε εκφράσει το αίτημα για έγγραφες δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό και από τους βασικούς πολιτικούς ηγέτες, νομίζω ότι αυτό θα συμβεί γραπτώς μέχρι την επόμενη Τρίτη, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι εταίροι θέλουν να δουν αν υπάρχει διακομματική συναίνεση στην Ελλάδα. Αν δεν υπάρχει συναίνεση, η εκταμίευση δεν θα λάβει χώρα, προειδοποίησε. Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη ότι ο κ. Παπαδήμος θα μπορέσει να πετύχει τη διακομματική συναίνεση.

Εμμένει η ΝΔ

Παρά τις συνεχείς πιέσεις ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε χθες πως δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικό με υπογραφή του κ. Σαμαρά, παραπέμποντας εκ νέου στις πέντε θεσμικές ενέργειες με τις οποίες έχει δημοσίως δεσμευθεί ο πρόεδρος του κόμματος για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Σήμερα, τόσο ο συνεργάτης κ. Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης, όσο και ο υπεύθυνος συνδικαλιστικού του κόμματος, Γιάννης Μανώλης, υποστήριξαμ ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρέπει να υπογράψει την επιστολή που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Κρανιδιώτης χαρακτήρισε «χάρτινη απειλή» τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις περί μη εκταμίευσης των 8 δισ. ευρώ.

«Εάν δεν πατήσεις εδώ φρένο, τότε θα έρθουν και άλλα», δήλωσε και υποστήριξε ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να επιμείνει στη στάση του να μην υπογράψει, καθώς έχει δεσμευθεί με πέντε διαφορετικούς τρόπους.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το θέμα της υπογραφής του κ. Σαμαρά ως προαπαιτούμενο για την 6η δόση, ενισχύεται κυρίως από «ελληνικά κέντρα», με σκοπό να ταπεινωθεί ο πρόεδρος της ΝΔ και να έχει απώλειες.

«Να μην υπογράψει» ο κ. Σαμαράς, είπε και ο κ. Μανώλης, μιλώντας στη ΝΕΤ. «Ζητούν υπογραφή σε λευκό χαρτί», σημείωσε ο Γιάννης Μανώλης και τόνισε πως το κόμμα έχει δεσμευθεί για αυτά που πιστεύει. Πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν δίνει συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ για όσα έχει κάνει, αλλά στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου για να φέρει εις πέρας αυτά που έχει αναλάβει.

Στο θέμα αναφέρθηκε σε σημερινή του ανακοίνωση και ο ΛΑΟΣ. «Έχουμε μία τεράστια πίεση από την Ευρώπη. Δεν χρειάζεται και στο εσωτερικό να πιέζει ο ένας τον άλλο», διαμηνύει ο ΛΑΟΣ και τονίζει ότι «η λύση θα βρεθεί, γιατί επιβάλλεται να βρεθεί».

Να μην υπογράψει τις δεσμεύσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, κάνοντας λόγο για «καθ' υπέρβαση απαίτηση» των δανειστών. Όπως είπε σε δηλώσεις του στο ρ/σ Βήμα FM, ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται περαιτέρω απαιτήσεις από την ψήφο εμπιστοσύνης που έχουν δώσει τα τρία κόμματα στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υποστήριξε ότι στο εσωτερικό ο κ. Σαμαράς δεν κινείται με κίνητρο την εθνική αξιοπρέπεια, στην Ευρώπη όμως, η στάση του εκλαμβάνεται ως διγλωσσία. Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο της ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Ο γερμανικός Τύπος

Στο ζήτημα των έγγραφων εγγυήσεων που ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου προς τη χώρα μας, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

«Νέα βοήθεια μόνον κατόπιν ενυπόγραφων δεσμεύσεων», είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα του Stern, «Χωρίς υπογραφή δεν υπάρχουν λεφτά» γράφει το ειδησεογραφικό N-TV, «Το Eurogroup επιμένει σε υπογραφές από την Αθήνα» σημειώνει το N24.

Η Badische Zeitung εστιάζει στην άρνηση του κ. Σαμαρά, επισημαίνοντας: «Η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία επειδή ο Σαμαράς δεν υπογράφει».

«Η Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να κριθεί εάν η χώρα οδηγηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή εάν διασωθεί εκ νέου με δάνεια δισεκατομμυρίων. Η ΕΕ ζητά ενυπόγραφες εγγυήσεις από τους κορυφαίους πολιτικούς της Αθήνας ότι θα συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης. Όλοι είναι διατεθειμένοι (να το κάνουν) – πλην ενός: ο συντηρητικός αρχηγός Αντώνης Σαμαράς. Έτσι γίνεται το πρόσωπο κλειδί στο δράμα του χρέους. (...) Εάν ο Σαμαράς εμμείνει στην άρνησή του, τότε η Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση», επισημαίνει.

«Οι Βρυξέλλες τα θέλουν στο χαρτί», γράφει η εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοσης: «Οι Έλληνες συντηρητικοί συνεχίζουν να απορρίπτουν. Τελευταία προθεσμία μέχρι την επόμενη Τρίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: