30/11/11

Φαρμακοποιοί εναντίον ιατρών και στη μέση η Alapis


Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν πάρει πλέον τα προβλήματα στο δίκτυο διακίνησης του φαρμάκου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων της αγοράς.

«Θρυαλλίδα» αποτέλεσε η αίτηση υπαγωγής της φαρμακευτικής εταιρείας Alapis και της κατά 100% θυγατρικής της Κ.Π. Μαρινόπουλος σε διαδικασία εξυγίανσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 και του Πτωχευτικού Κώδικα.

Σημειώνεται ότι το φαρμακευτικό χαρτοφυλάκιο της Alapis περιελάμβανε 200 πρωτότυπα και γενόσημα (αντίγραφα) σκευάσματα όλων των θεραπευτικών κατηγοριών, ενώ η Κ.Π. Μαρινόπουλος αποτελεί τη σημαντικότερη φαρμακαποθήκη της Αττικής καθώς προμήθευε περίπου το 20% των φαρμακείων και συνεργαζόταν με τις μεγαλύτερες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι φαρμακοποιοί διέκοψαν τη συνεργασία τους με την φαρμακαποθήκη του ομίλου Alapis ενώ αρκετοί αναφέρουν ότι τα χρήματα που αποδίδουν στην Κ.Π. Μαρινόπουλος εισπράττονται πλέον από την Εμπορική Τράπεζα η οποία τους έχει ενημερώσει σχετικά αποστέλλοντας τους έγγραφο με δικαστικό κλητήρα. Ανάλογο θέμα έχει ανακύψει και με τη Royal Bank of Scotland, εκ των μεγαλυτέρων πιστωτών της Alapis.

Ωστόσο, η εταιρεία συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη φαίνεται ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου αλλά και η αρχή του ντόμινο κατάρρευσης που συντελείται στο χώρο του φαρμάκου.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση: Από τη μια πλευρά οι συσσωρευμένες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων αγγίζουν πλέον -μόνο για την Αθήνα- τα 102 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από την άλλη οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακευτικές εταιρείες όχι μόνο έχουν στενέψει σημαντικά τα περιθώρια πίστωσης αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αρνούνται να τους προμηθεύσουν φάρμακα αν δεν τους προκαταβάλλουν τα χρήματα!

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και να αδυνατούν να προχωρήσουν σε προμήθειες σημαντικών φαρμάκων όπως παυσίπονα, αντιισταμινικά, καρδιοτονικά, ινσουλίνες, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά και αντικαρκινικά.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΦΣΑ αυτός ήταν και ο λόγος που οι φαρμακοποιοί ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο να τους δώσει το δικαίωμα να αντικαθιστούν τα φάρμακα που αναγράφονται στις συνταγές με άλλα ισοδύναμα σκευάσματα στα οποία δεν παρατηρούνται ελλείψεις.

Ο κ. Λοβέρδος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση των φαρμακοποιών αλλά παράλληλα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών με τους οποίους οι σχέσεις ήταν ούτως ή άλλως τεταμένες. Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) κάνει λόγο για υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και για "κατάντια" του αρμόδιου υπουργείου το οποίο παρακάμπτει τους κατά νόμο υπεύθυνους θεράποντες ιατρούς. «Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι και συνένοχοι σε επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της υγείας των συμπολιτών μας" επισημαίνει ο ΙΣΑ ενώ από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντος, κάνει λόγο για lobby των γιατρών με τις εταιρείες εις βάρος της υγειονομικής περίθαλψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: