30/11/11
Καθυστερήσεις στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Νέα εμπλοκή στην προσπάθεια ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων προμηνύουν οι καθυστερήσεις που εντοπίζονται στο ξεκαθάρισμα που έχει ανατεθεί στην επιτροπή ανταγωνισμού για τις εξαιρέσεις αλλά και τις αντιδράσεις οι οποίες υπάρχουν σε ό,τι αφορά την πλήρη απελευθέρωση γιατρών δικηγόρων μηχανικών και φαρμακοποιών.
Στο μόνο που έχει επιτευχθεί μια πρόοδος είναι σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις από το άνοιγμα των επαγγελμάτων, οι οποίες έπρεπε να κατατεθούν μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου. Τα υπουργεία έστειλαν εμπρόθεσμα τα επαγγέλματα τα οποία θα πρέπει να εξαιρεθούν και τώρα περιμένουν την απόφαση του υπουργού Οικονομικών για το πιο απ' αυτά θα εξαιρεθούν από τον κανόνα του ανοίγματος.
Τα περισσότερα από τα υπό εξαίρεση επαγγέλματα αφορούν σε παραϊατρικά και παραφαρμακευτικά επαγγέλματα, τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών τους πωλητές λαϊκών για τους οποίους υπάρχει σαφής πρόθεση για εξαίρεση.
Η καθυστέρηση προέρχεται από την αξιολόγηση που έχει προγραμματιστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού Οι υπεύθυνοι της επιτροπής είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν μία προς μία τις περιπτώσεις που εντοπίζονται προβλήματα δεσπόζουσας θέσης παρεχόμενων υπηρεσιών σε τιμολόγησης ή εμπορικής πολιτικής και προσφερόμενες υπηρεσίες. Συχνά όμως προκύπτουν προβλήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν με το συναρμόδιο ή και τα συναρμόδια υπουργεία (αν η εποπτεία εμπίπτει σε περισσότερο από ένα) και να επιλυθούν. Τα προβλήματα επιλύονται μεν, αλλά όχι χωρίς καθυστέρηση.
Μαζί με το σταδιακό ξεκαθάρισμα της λίστας των επαγγελμάτων που απελευθερώνονται -που είναι και μια από τις απαιτήσεις της τρόικας- θα πρέπει επίσης να υπάρξει και ένα νομοθετικό ξεκαθάρισμα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες έναρξής τους, το οποίο πρακτικά θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση του ελέγχου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η όλη διαδικασία θα πρέπει να επιταχυνθεί και σε επίπεδο θεσμικής κατοχύρωσης του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Θα πρέπει, δηλαδή, να ψηφιστούν σε νόμους τροπολογίες και να εκδοθούν τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα, τα οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν το νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα.
Διαδικασία για ειδικές κατηγορίες
Ενα δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο στην προσπάθεια απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων είναι η ομάδα των επαγγελμάτων που απελευθερώνονται εντός της Ελλάδας. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τους νομικούς, τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς και τους ορκωτούς ελεγκτές. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η τρόικα έχει ζητήσει να αρθούν συνολικά τα υπόλοιπα των περιορισμών που διατήρησε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο.
Συγκεκριμένα, ζητούν την πλήρη κατάργηση των κατώτερων αμοιβών που παρέμειναν για δικηγόρους συμβολαιογράφους μηχανικούς και ορκωτούς ελεγκτές και να πάψει να υπάρχει σύνδεση της αμοιβής με τις ασφαλιστικές εισφορές κάθε κλάδου. Ειδικά για τους δικηγόρους ζητεί την απελευθέρωση της εγκατάστασης των εταιρειών παροχής νομικών υπηρεσιών. Στους φαρμακοποιούς ζητεί την κατάργηση του περιθωρίου κέρδους, αλλά των πληθυσμιακών κριτηρίων.
Παράλληλα, ζητεί την επανεξέταση της απελευθέρωσης των ιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών με στόχο την επίτευξη καλύτερων τιμών στο χώρο της υγείας που είναι και ένα από τους δημοσιονομικούς «αδύναμους κρίκους» της Ελλάδας.
Πάντως το πιο πιεστικό από την τρόικα και πιο εύφλεκτο πολιτικά θέμα είναι η απελευθέρωση του τομέα των οδικών μεταφορών. Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι ειδικά για το θέμα των ταξί, η απελευθέρωση των ταξί θα πρέπει να είναι άμεση και χωρίς κανέναν πληθυσμιακό ή άλλον περιορισμό.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου