29/11/11

Αρχίζει η μάχη για τα off shore αιολικά


Το εναρκτήριο λάκτισμα για επενδύσεις πολλών δισ. στον τομέα των off shore αιολικών πάρκων –πάντα υπό την αίρεση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο σκέλος της χρηματοδότησης έργα εντάσεως κεφαλαίου– έδωσε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η ΡΑΕ με επιστολή της προς το ΔΕΣΜΗΕ ζητεί από το διαχειριστή να προχωρήσει σε βελτιώσεις και αναθεωρήσεις των μελετών για τα δίκτυα διασύνδεσης στα νησιά του Αιγαίου. Το αίτημα της ΡΑΕ υπεβλήθη ενόψει της διαδικασίας αδειοδότησης των αιτήσεων που εκκρεμούν στα αρχεία της ανεξάρτητης αρχής για υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Όπως αποκαλύπτει η ΡΑΕ πρόκειται για 36 αιτήσεις, για πάρκα με συνολική ισχύ 5266,25MW που έχουν υποβληθεί από όλες τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Η ΡΑΕ, στην επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο της αρχής Δρ. Νίκο Βασιλάκο, ζητεί ειδικότερα από το ΔΕΣΜΗΕ να εξετάσει τις τεχνικοοικονομικές παραμέτρους των διασυνδέσεων για τα εν λόγω έργα και κατά πόσο είναι πιθανό να επηρεάζουν το στρατηγικό σχεδιασμό διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου, που έχει εκπονήσει και θέσει σε δημόσια διαβούλευση ο διαχειριστής.

Μάλιστα η ΡΑΕ προτείνει στο ΔΕΣΜΗΕ να λάβει υπόψη του και να αξιοποιήσει τις τελευταίες μελέτες που έγιναν σχετικά με τη διασύνδεση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για νέες πρακτικές και τεχνικές που πιθανόν να μπορούσαν να αξιοποιηθούν –εφόσον είναι συμβατές με την ελληνική πραγματικότητα– και στη χώρα μας.

Τα έργα

Όπως προαναφέρθηκε η συνολική ισχύς των 36 αιτήσεων είναι 5266,25MW, ισχύς που για να εγκατασταθεί απαιτεί ύψος επένδυσης άνω των 7 δισ. ευρώ. Από αυτά ξεχωρίζουν οι αιτήσεις της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη Θράκη (585MW), τη Λήμνο (320MW) και το Μαραθώνα (450MW), του ομίλου Κοπελούζου επίσης στη Θράκη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (216MW), της RF Energy (Φειδάκης – Ρέστης) στη Λήμνο (500MW) και την Κω (74MW), της EDF – Γ Φακίδης στην Κάρπαθο (350MW) και την Εύβοια (135MW), της Ελληνικής Τεχνοδομικής Άνεμος (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) βορειοδυτικά της Κέρκυρας (162MW), της εταιρείας Venergia (Β. Παναγιωτίδης) στους Οθωνούς (261MW), της ΕΝΤΕΚΑ στην Κέρκυρα (30MW), της Jasper στους Οθωνούς (495MW) και στην Άνδρο (306 MW) και της Acciona στην Αιτωλοακαρνανία (141 MW).

Σταματούν οι αιτήσεις

Εξάλλου σε τροπολογία του ΥΠΕΚΑ που περιελήφθη στο ν/σ για τους όρους δόμησης, ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται εφεξής η υποβολή νέων αιτήσεων στη ΡΑΕ για off shore. Η ίδια τροπολογία ορίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια των off shore αιολικών πάρκων τιμολογείται με τιμή βάσης τα 108.30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο η τιμή αποπληρωμής για κάθε έργο ξεχωριστά θα ποικίλλει. Όπως ορίζει ο νέος νόμος «με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατόπιν γνώμης της ΡΑΕ, η οποία εκδίδεται πριν την υπογραφή της οικείας σύμβασης πώλησης, είναι δυνατόν η ανωτέρω τιμή να προσαυξάνεται, για κάθε σταθμό ξεχωριστά, έως και 30% της τιμής βάσης. Η γνώμη της ΡΑΕ λαμβάνει υπόψη ιδίως τα στοιχεία κόστους επένδυσης τα οποία παρατίθενται αναλυτικά σε τεχνο-οικονομική μελέτη που υποβάλλει ο κάτοχος της άδειας παραγωγής του σταθμού για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του αιτούμενου ποσοστού προσαύξησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: