29/11/11

7,89% έφτασε το επιτόκιο στη δημοπρασία Ιταλικών ομολόγων


Σε επίπεδα - ρεκόρ, κοντά στο 8%, το οποίο θεωρείται ευρέως ως μη βιώσιμο για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας μακροπρόθεσμα, εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κατά τη σημερινή δημοπρασία.

Συγκεκριμένα, η απόδοση στα νέα τριετή ομόλογα ΒΤΡ (Buoni del Tesoro Poliennali) εκτοξεύτηκε στο ιστορικό υψηλό του 7,89% στο πλαίσιο της δημοπρασίας, στην οποία αντλήθηκε ποσό 7,5 δισ. ευρώ. Το ζητούμενο ποσό ανερχόταν μεταξύ 5 δισ. ευρώ και 8 δισ. ευρώ.

Η έκδοση που ωριμάζει το Νοέμβριο του 2014 φέρει κουπόνι 6%, το υψηλότερο για αυτή τη διάρκεια ωρίμανσης από το 1997. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα η Ιταλία είχε εκδώσει αντίστοιχα τριετή ομόλογα με απόδοση 4,93%.

Η απόδοση στο δεκαετές ομόλογο ΒΤΡ, λήξεως το Μάρτιο του 2022, διαμορφώθηκε σε 7,56% - νέο ιστορικό υψηλό - από 6,06% που ήταν στα τέλη Οκτωβρίου.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στη σημερινή, κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν στις επιμέρους παραμέτρους ενίσχυσης του ταμείου διάσωσης με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης της κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, Μίροσλαβ Κάλουζεκ, εμφανίστηκε πάντως απαισιόδοξος σχετικά με την προοπτική εύρεσης οριστικής λύσης στην κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.

«Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος σχετικά με το εάν το πολιτικό σύστημα της ευρωζώνης είναι σε θέση να παρέχει μια λύση που θα καθησυχάσει τις αγορές με αξιόπιστο και δυναμικό τρόπο», δήλωσε ο Κάλουζεκ στο περιθώριο οικονομικού συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: