21/11/11
Στα επίπεδα του 2000 επιστρέφει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Στα επίπεδα του 2000 επιστρέφει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012. Και εάν το ΠΔΕ αποτελεί το «σημαντικότερο μέσο άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας» -όπως το ορίζει η Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης- τότε γίνεται αντιληπτό ότι η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει ούτε τη νέα χρονιά, τουλάχιστον μέσω των επενδύσεων του Δημοσίου.
Σε απόλυτους αριθμούς, σε σύγκριση με το «Μιλένιουμ», ο προϋπολογισμός του 2012 για δημόσιες επενδύσεις είναι μεγαλύτερος περίπου μόλις προς 300 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται στα 7,7 δισ. ευρώ. Και βέβαια τα δύο μεγέθη είναι μόνο σχετικά συγκρίσιμα για προφανείς λόγους (σε σχέση με το 2000 αυξήθηκαν οι τιμές των πρώτων υλών, το κόστος εργασίας κτλ).
Χωρίς διέξοδο
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το 2012 θα αποτελέσει χρονιά κλιμάκωσης της ύφεσης στον κλάδο των κατασκευών. Και αυτό για δύο λόγους. Αφενός επειδή θα δημοπρατηθούν με το «σταγονόμετρο» χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό έργα. Αφετέρου διότι ακόμη και όσα προβλέπονται να διατεθούν μέσω του ΠΔΕ, κατά τη διάρκεια της χρονιάς συνήθως περικόπτονται.
Για παράδειγμα, για το 2010 το ύψος των δημόσιων επενδύσεων προβλεπόταν να διαμορφωθεί στα 10,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ελλείψει πόρων, το σύνολο των πιστώσεων που εκτελέστηκε ανήλθε στα 7,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Φυσικό επακόλουθο είναι και η δραματική μείωση των εθνικών πόρων που προβλέπεται να δαπανηθούν για δημόσιες επενδύσεις. Έτσι από τα 7,7 δισ. ευρώ του ΠΔΕ του 2012, τα κρατικά κονδύλια ανέρχονται στο 1,7 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα αποτελούν δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δημιουργική λογιστική»
Πάντως, όπως επισημαίνεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2012, σε σχέση με το 2011, οι δημόσιες επενδύσεις είναι αυξημένες κατά 2% ή κατά 250 εκατ. ευρώ. Ώστοσο, πρόκειται για «δημιουργική λογιστική», όπως σπεύδουν να διευκρινίσουν όσοι παρακολουθούν τους αριθμούς.
Και αυτό διότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 έκανε λόγο για ΠΔΕ ύψους 8,7 δισ. ευρώ που «προσγειώθηκε» στα 7,5 δισ. Με άλλα λόγια, η αύξηση του 2% προκύπτει από τη σύγκριση ποσών που προβλέφθηκαν και ποσών που εκτελέστηκαν, με τα τελευταία να καταλήγουν να είναι πάντοτε χαμηλότερα από τα πρώτα.
Από τη σύγκριση δηλαδή του αρχικά προβλεφθέντος ΠΔΕ 2011 (8,7 δισ.) με αυτό που «προγραμματίζεται» για το 2012 προκύπτει ότι το δεύτερο είναι μειωμένο κατά ένα δισ. ευρώ!
Τα κονδύλια του ΠΔΕ 2012 προβλέπεται να διατεθούν σε μεγάλα έργα υποδομής κυρίως του τομέα των μεταφορών (π.χ. Μετρό Αθήνας, Θεσσαλονίκης). Ταυτόχρονα, έμφαση θα δοθεί στην υλοποίηση, μέσω του ΕΣΠΑ, έργων προστασίας περιβάλλοντος, οδικών-σιδηροδρομικών έργων και στα έργα υποδομών των ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου