24/11/11

Ανοικτός ο δρόμος για την 6η δόση


Μετά από τρεις συνολικά μήνες ταλαιπωρίας η περίφημη 6η δόση θα εκταμιευθεί με απόφαση που, εκτός απροόπτου, θα λάβει το eurogroup της Τρίτης 29 Νοεμβρίου. Η κίνηση που τυπικά ξεμπλοκάρει την εκταμίευση είναι η επιστολή του Α. Σαμαρά, που «παρελήφθη επισήμως στις Βρυξέλλες» κατά δήλωση της Πια Άντερκίλντε Χάνσεν, εκπροσώπου του Ζ.Μ. Μπαρόζο, αλλά και στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τον Γκυ Σούλερ, εκπρόσωπο του Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Κανείς βεβαίως από τους δύο εκπροσώπους δεν προέβη στο παραμικρό σχόλιο για το περιεχόμενο της επιστολής. Τις ίδιες περίπου ώρες (από τις 10 το πρωί και ως τις 9 το βράδυ) συνεδρίαζε χθες και το συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων των 27. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος και αυτός με της σειρά του ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η επιστολή έχει φτάσει στους θεσμικούς αποδέκτες της.

Επισήμως οι Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο αναφέρουν πως «όλα θα εξεταστούν το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης στο eurogroup». Ανεπισήμως οι πάντες μπορούν να βεβαιώσουν πως η επιστολή και το περιεχόμενό της ήταν ένας καλός συμβιβασμός που πέτυχε μετά από λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τις τελευταίες τρεις ημέρες στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες. Ο κ. Παπαδήμος και οι συνομιλητές του, Γιούνκερ, Βαν Ρόμπεη και Μπαρόζο, σε αντίθεση με το «κλίμα τρόμου» που επικρατούσε στην Ελλάδα, ήταν ευδιάθετοι και βέβαιοι ότι το θέμα έβαινε ομαλώς προς λύση, ήδη από τις πρώτες συναντήσεις. Ο κ. Γιούνκερ υπαινίχθηκε την ύπαρξη αυτής της συμφωνίας κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, όταν μίλησε για «εμπιστοσύνη στις ικανότητες του πρωθυπουργού» να χειριστεί την κατάσταση. Νωρίτερα ο Λ. Παπαδήμος είχε περιγράψει ακριβώς το τι θα συμβεί σε προηγούμενη κοινή συνέντευξη υπό το συγκαταβατικό βλέμμα του Ζ.Μ. Μπαρόζο.

Από τότε κινήθηκαν πολλά γρανάζια, με τελευταίο την θεσμική συνάντηση Παπαδήμου - Σαμαρά, όποτε και έγινε η δέουσα επίσημη ενημέρωση και απεστάλη η επιστολή. Ήταν προφανές ότι Βρυξέλλες και ελληνική πολιτική σκηνή είχαν συναντηθεί στα μισά του δρόμου, καθώς η μια επιστολή με τις 5 υπογραφές της 7ης Νοεμβρίου είχε μετατραπεί σε «επαρκείς, αλλά προσωπικές, έγγραφες δεσμεύσεις».

Ως προς το περιεχόμενο, κύκλοι της Κομισιόν και πηγές του Συμβουλίου που βολιδοσκοπήθηκαν το θεωρούν επί της αρχής ικανοποιητικό και σχολιάζουν σχετικά με την επίμαχη φράση περί τροποποιήσεων στο μείγμα οικονομικής πολιτικής, πως «μα, αυτό είναι κάτι που ζητά και η ίδια η τρόικα». Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν την πάγια θέση των Βρυξελλών ότι «άλλο το μνημόνιο κατανόησης και άλλο το μείγμα πολιτικής των τελευταίων 10 μηνών». Συμπληρώνουν ακόμα ότι «όποιος έχει διαβάσει τις 5 εκθέσεις της τρόικας για το οικονομικό πρόγραμμα στην Ελλάδα θα έχει καταλάβει ότι Κομισιόν και ΕΚΤ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ζητώντας αλλαγή πολιτικών».

Στο ίδιο πνεύμα, κύκλοι της Κομισιόν θεωρούν πως «ακόμα και από τη μεταβατική κυβέρνηση απαιτούνται τροποποιήσεις, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνει από τις δαπάνες και το φορολογικό σύστημα να μεταρρυθμιστεί. Οι πάντες βεβαίως επιφυλάσσονται για το eurogroup της Τρίτης, όποτε και τα επιχειρήματα των Βρυξελλών θα τεθούν στην κρίση των εταίρων και κυρίως των Σόιμπλε, Φέκτερ και ΝτεΚέες Γιάχερ. Από τα ως τώρα δεδομένα φαίνεται πως η κατάσταση μπορεί να ομαλοποιηθεί, όμως η άσχημη «μυρωδιά» του δημοψηφίσματος θα ακολουθεί τους εκπροσώπους της χώρας για καιρό, όπως θεωρεί διπλωματική πηγή με μεγάλη σχετική εμπειρία. Αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: