5/11/11

Έγκριση κονδυλίων από το Γενικό Λογιστήριο μόνο για τα άκρως απαραίτητα λόγω της καθυστέρησης της 6ης δόσης


Σε άτυπη εσωτερική στάση πληρωμών για τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες έχει οδηγήσει το υπουργείο Οικονομικών η καθυστέρηση της καταβολής της 6ης δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης ύψους 8 δισ. ευρώ.

Οι εντολές που έχουν δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι η έγκριση κονδυλίων μόνο για τα άκρως απαραίτητα, ενώ ακόμα και αν είναι επιτυχής η έκβαση της δημοπρασίας των εξάμηνων εντόκων γραμματίων την προσεχή Τρίτη, δεν θα ενισχύσει τα ταμιακά διαθέσιμα, αφού θα αναχρηματοδοτηθεί παλαιότερη έκδοση τίτλων που λήγουν.

Παρ' όλα αυτά και παρά την έγκριση από το άτυπο Eurogroup, καθώς αποτελεί μέσο πίεσης αΗ κατάσταση στα δημόσια ταμεία επιδεινώνεται και από τη μείωση που εξακολουθούν να εμφανίζουν τα δημόσια έσοδα. Τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 7% και η «μαύρη τρύπα» έφτασε στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον τελευταίο στόχο του ΥΠΟΙΚ λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και κυρίως της παράτασης που χορηγήθηκε για τις πληρωμές των εισφορών.

Το ύψος των ταμιακών διαθεσίμων έχει εξανεμιστεί δεδομένου ότι η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ έπρεπε να καταβληθεί κανονικά εντός του Σεπτεμβρίου.

Ομως μεσολάβησε η άτακτη φυγή της τρόικας τα μεσάνυχτα της 1ης Σεπτεμβρίου, μετά τις διαφωνίες με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, καθυστέρησε η επάνοδός της και η έκδοση της έκθεσης που άναβε το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

πό την πλευρά των δανειστών προς την κυβέρνηση, να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ενώ εσχάτως τη χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης για την ψήφιση από τη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης, το κείμενο της οποίας ακόμα είναι άγνωστο.

Σε όλη αυτή την περίοδο, στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου η κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του Δημοσίου γίνεται με τα εισπραττόμενα έσοδα, αλλά επειδή οι δαπάνες είναι υψηλότερες των εσόδων χρησιμοποιούνται με φειδώ και τα ταμιακά αποθέματα. Στο τέλος του Αυγούστου τα ταμιακά αποθέματα του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 4,8 δισ. ευρώ, αλλά σήμερα κινούνται στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ.

Ανελαστικές δαπάνες 7,1 δισ.

Στο πλαίσιο αυτό οι πληρωμές από την πλευρά του Δημοσίου γίνονται με το «σταγονόμετρο» με ιεράρχηση κατ' αρχήν μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, επιχορηγήσεις ταμείων για την καταβολή συντάξεων και πληρωμές τόκων του χρέους και χρεολυσίων. Σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες δαπανών υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις, γεγονός το οποίο διογκώνει το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Καθυστερούν, δηλαδή, ποσά για πληρωμές προμηθευτών του Δημοσίου, για λειτουργικές δαπάνες, ενώ το μεγαλύτερο χτύπημα δέχονται οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο οι δαπάνες του ΠΔΕ ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ, στο σύνολο του έτους το ποσό πρέπει να διαμορφωθεί σε 7,55 δισ. ευρώ, δηλαδή σε διάστημα τριών μηνών να καταβληθούν σχεδόν 4 δισ. ευρώ που θεωρείται αδύνατο. Εξάλλου, η δημοσιονομική στενότητα οδήγησε ήδη στην περικοπή του ύψους του ΠΔΕ από 8,5 σε 7,55 δισ. ευρώ το 2011.

Σημειώνεται ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου ήταν 6,52 δισ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα το οφείλουν ασφαλιστικά Ταμεία 2,65 δισ. ευρώ, νοσοκομεία 1,7 δισ. ευρώ και υπουργεία 940 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το υπ. Οικονομικών επιζητεί να εξασφαλίσει ποσό ύψος 3,8 δισ. ευρώ, που είναι το κόστος της πληρωμής των μισθών και των συντάξεων στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ, για πληρωμές τόκων και 2,3 δισ. ευρώ για χρεολύσια ομολόγων.

Δηλαδή το ποσό των «ανελαστικών» δαπανών του Δημοσίου, που οφείλει να εξασφαλίσει το Δημόσιο μέχρι και το Δεκέμβριο, είναι 7,1 δισ. ευρώ, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα, δεδομένου ότι η αναβολή πληρωμής των συγκεκριμένων κατηγοριών κονδυλίων θα φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: