10/7/11

Μηδαμινές οι πιθανότητες συμφωνίας για το roll over στο Eurogroup


Λιγότερες από 24 ώρες απομένουν για να ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας όπου θεωρητικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να λάβουν μια τελική απόφαση σχετικά με το πώς θα διαχειρισθούν το ζέον θέμα της «νέας ελληνικής διάσωσης». Πλην όμως είναι περίπου σίγουρο πως η τελική υιοθέτηση μιας λύσης, μιας μεθόδου μετακύλησης του ελληνικού χρέους μετατίθεται χρονικά για το Σεπτέμβριο!

Είναι εξίσου προφανές – οι αγορές εξάλλου το έχουν ήδη αποτιμήσει και … «τιμωρήσει» - ότι οι Ευρωπαίοι αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση για το τελικό ποσό του νέου δανείου προς την Ελλάδα, αλλά και για το πως και πότε θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία οι ιδιώτες ομολογιούχοι, ποιες εγγυήσεις θα ζητήσουν και ποια κίνητρα θα τους παραχωρηθούν.

Όλη αυτή η «παράταση αγωνίας», όπως ήδη την έχουν ονομάσει επιφανείς αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, καταδεικνύει ένα πράγμα: την αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής, την αποτυχία των Ευρωπαίων πολιτικών ταγών να υπηρετήσουν το ευρωπαϊκό όραμα, να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή συνοχή, εν τέλει να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των πολιτών τους!

Σε τελική ανάλυση δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στο πως θα μεταφέρουν ένα κολοσσιαίο χρέος, όπως το ελληνικό – αλλά σε δεύτερο χρόνο και το ιρλανδικό, το πορτογαλικό και ενδεχομένως σε λίγους μήνες το ισπανικό ή το ιταλικό – στους πολίτες – φορολογουμένους της ΟΝΕ! Καθώς ας μην γελιόμαστε, όποια λύση κι αν τελικώς προκριθεί για το roll over του ελληνικού χρέους ουσιαστικά θα μεταθέσει το κόστος – και το ρίσκο – από ιδιωτικά χαρτοφυλάκια (τράπεζες) σε κρατικά (εάν προκριθεί η γερμανική λύση για swap με premium που θα πληρωθεί και από κεφάλαια του EFSF). Με δυο λόγια τη «λύση» για την Ελλάδα θα την πληρώσουν ΚΑΙ, αν όχι ΜΟΝΟ, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι …

Για του λόγου το αληθές λοιπόν και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, δεν δίστασε να κατηγορήσει ευθέως τους Ευρωπαίους πολιτικούς για … «αποτυχία να αντιληφθούν τη σημαντικότητα της οικονομικής διακυβέρνησης»! Και το δήλωσε αυτό μετά την τελευταία συνεδρίαση της Τράπεζας, όπου και ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν θα συναινέσει σε καμία λύση του ελληνικού προβλήματος που θα μπορούσε να εκληφθεί ως χρεοκοπία, ή έστω να ενέχει τέτοιο κίνδυνο…

Την ίδια ώρα κι ένα άλλο μέλος της ΕΚΤ, ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ο οποίος σημειωτέον φεύγει κι αυτός από την ΕΚΤ σε λίγους μήνες μαζί με τον μεσιε Τρισε, προειδοποιεί για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην διάσωση της Ελλάδας, λέγοντας πως μπορεί να διογκώσει ακόμη περισσότερο το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους!

Η κατακλείδα των δηλώσεων του κύριου Σμάγκι έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον: «Η κρίση έχει δείξει πως η Ευρωζώνη είναι ένα ημιτελές κατασκεύασμα που πρέπει να ολοκληρωθεί».

Συνεπώς το πρόβλημα είναι κατά πολύ πιο σύνθετο από μια λήψη απόφασης για την Ελλάδα. Το πρόβλημα ΔΕΝ είναι μόνο η Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι πως καμία από τις εναλλακτικές, από τις προτάσεις, στην ουσία καμία πολιτική επιλογή, απ’ όποια χώρα κι αν εκπορεύεται, δεν συγκεντρώνει πιθανότητες καθολικής αποδοχής στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Κι αυτό είναι το μείζον θέμα. Που προσώρας έχει ως επίκεντρο και «θύμα» την Ελλάδα …

Δεν υπάρχουν σχόλια: