20/7/11

Αποζημιώσεις 1 εκ. για δύο εργατικά ατυχήματα


Το δικαστήριο τιμώρησε αστικά τους επιβλέποντες μηχανικούς και εργολάβους που κατά την ανέγερση δύο οικοδομών δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

"Γενναίες" αποζημιώσεις αρχίζουν σιγά σιγά να επιδικάζουν τα δικαστήρια σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων όπου χάνονται ζωές ή συμβαίνουν σοβαροί τραυματισμοί εξαιτίας της απουσίας των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας ή άλλων πράξεων και παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων.
Ο Άρειος Πάγος, επικυρώνοντας σχετικές εφετειακές αποφάσεις, "τιμώρησε" αστικά τους επιβλέποντες μηχανικούς και εργολάβους που κατά την ανέγερση δύο οικοδομών δεν τοποθέτησαν τα αναγκαία κιγκλιδώματα ούτε πήραν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με συνέπεια να επισυμβούν δύο σοβαρά εργατικά ατυχήματα.
Στη μία περίπτωση ο ένας εργάτης σκοτώθηκε, ενώ στην άλλη έμεινε ανάπηρος και κινείται πλέον με καροτσάκι. Αθροιστικά και στις δύο υποθέσεις τα ποσά που επιδικάστηκαν ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης (στη μία περίπτωση στον σοβαρά τραυματισμένο και στην άλλη στους συγγενείς του θύματος) ξεπέρασαν μαζί με τους νόμιμους τόκους μίας 5ετίας το 1 εκατ. ευρώ, παρόλο που στη μία περίπτωση αναγνωρίστηκε και συνυπαιτιότητα του θύματος σε ποσοστό 30% λόγω και δικής του αβλεψίας, με συνέπεια να μειωθεί το συνολικό ποσό της αποζημίωσης.
Ελλείψεις
Σημαντικές είναι οι διαπιστώσεις των δικαστηρίων ότι η ευθύνη των αρμοδίων (εργολάβου, μηχανικού κ.λπ.) θεμελιώνεται όχι μόνο γιατί δεν πήραν όλα τα μέτρα ασφαλείας ή δεν υπέδειξαν τι έπρεπε να γίνει ή να αποφευχθεί, αλλά κι επειδή απουσίαζαν στη φάση της κρίσιμης εργασίας που προκάλεσε τον βαρύτατο τραυματισμό.
Επιβαρυντική, όμως, για τους αρμοδίους είναι και η συνηθισμένη στην πράξη προχειρότητα με την οποία καλύπτουν ανοίγματα ή επικίνδυνα σημεία (χωρίς ειδικές περιφράξεις, πλέγματα, κιγκλιδώματα, κ.λπ.), με συνέπεια να κινδυνεύουν ζωές. Ο ΑΠ δικαίωσε οικοδόμο που πριν από 8 χρόνια ενώ εργαζόταν στην πρόσοψη του εξώστη για την μπαλκονόπορτα έχασε την ισορροπία του και έπεσε από ύψος 3,50 μ. με συνέπεια να υποστεί κάταγμα σε σπόνδυλο που του προκάλεσε αναπηρία σε ποσοστό 80%.
Το ανώτατο δικαστήριο δέχτηκε (814/11) την ευθύνη της τεχνικής εταιρείας, του μηχανικού, του εργολάβου, γιατί δεν υπήρχε κιγκλίδωμα ούτε άλλο μέτρο ασφαλείας επιδικάζοντας αποζημίωση μισό εκατ. ευρώ συν τους νόμιμους τόκους.
Σε άλλη περίπτωση, επιδικάστηκε σε συγγενείς χειριστή αντλίας εκτόξευσης σκυροδέματος αποζημίωση 340.000 ευρώ συν τόκους 6ετίας (έγινε δεκτή και συνυπαιτιότητά του), αφού σκοτώθηκε πέφτοντας από 5 μ. πατώντας σε τρύπα καλυμμένη πρόχειρα με φελιζόλ για να μην περνούν νερά

Δεν υπάρχουν σχόλια: