27/7/11

Ίσως με λιγότερο από το 1/3 η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο


ΤΟ ΔΝΤ, ανησυχώντας για την τεράστια μακροπρόθεσμα έκθεσή του στην ευρωζώνη, είναι πιθανό να συνεισφέρει με λιγότερο από το ένα τρίτο στο ποσοστό της επίσημης χρηματοδότησης στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με πηγές.

Το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί να δανείσει 78,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία μέχρι το 2014.

Αυτό το ποσό είναι πολλές φορές υψηλότερο από τις συνεισφορές και των τριών χωρών, και αποτελεί πηγή αυξανόμενης ανησυχίας για τα στελέχη του Ταμείου.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ σε σύνοδο την προηγούμενη εβδομάδα συμφώνησε να δανείσουν άλλα 109 δισ. ευρώ μέχρι το 2014. Το ΔΝΤ συνεισέφερε το 27% -περίπου 30 δισ. ευρώ- στη χρηματοδότηση του πρώτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα. Αλλά τότε είχε δηλώσει ότι θα συνεισέφερε με ένα ευρώ για κάθε δύο που θα αναλογούν σε κυβερνήσεις της ευρωζώνης, σε μελλοντικά δάνεια διάσωσης χωρών της ζώνης το ευρώ.

Το ΔΝΤ εφήρμοσε αυτή τη φόρμουλα στα δάνεια διάσωσης για τις Ιρλανδία και Πορτογαλία, και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης υπέθεσαν στις διαπραγματεύσεις για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα ότι θα συνεισέφερε επίσης το ένα τρίτο της χρηματοδότησης.

Αλλά αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν δηλώσει ότι το Ταμείο δεν θα συνεισφέρει τόσο πολύ στο πακέτο των 109 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. «Σίγουρα δεν θα είναι το ένα τρίτο», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: