28/7/11

Επιβράδυνση στα ιδιωτικά δάνεια στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο


Επιβράδυνση παρουσίασε η πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία «κατέβασε ταχύτητα» και καθιστά πιο δύσκολη την επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σε ετήσια βάση 2,5%, χαμηλότερα από το 2,7% του Μαΐου και λιγότερο από 2,8% που είχαν προβλέψει αναλυτές. Ωστόσο, οι πιστώσεις σε επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα συγκριτικά με την αύξηση των 10 δισ. ευρώ του Μαΐου, με αποτέλεσμα να είναι κατά 1,5% υψηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αποτελώντας το μοναδικό θετικό στοιχείο.

«Η ροή των πιστώσεων προς τον εταιρικό τομέα, με εξαίρεση τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, αυξήθηκε. Πέραν τούτου όμως, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά...», εκτιμά ο Φρανκ Ολαντ Χάνσεν, οικονομολόγος της Danske Bank Ο ίδιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα επικαλεστεί αυτό το θετικό στοιχείο προκειμένου να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της μέχρι το 2% έως τις αρχές του επόμενου έτους, όμως στην περίπτωση που τα στοιχεία συνεχίσουν να δείχνουν ότι η οικονομία βαδίζει σε πιο βραδύ μονοπάτι, θα δυσκολευθεί να προχωρήσει σε επιτοκιακή αύξηση. Η τελευταία αύξηση έγινε στη συνεδρίαση αυτού του μηνός, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,5%.

Οι προοπτικές για νέα επιτοκιακή αύξηση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους ενισχύθηκαν την Τρίτη, όταν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε «ύψιστη επαγρύπνηση» απέναντι στον πληθωρισμό. Οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ συνεδριάζουν την προσεχή Πέμπτη, όμως δεν αναμένεται να αυξήσουν εκ νέου τα επιτόκια.

Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων, που θεωρούνται συνήθως από τους οικονομολόγους σημείο αναφοράς για την τάση των πιστώσεων, επιβραδύνθηκε στο 4,3% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση από 4,4%. Επίσης, τα συνολικά δάνεια προς νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 3,2%, ποσοστό χαμηλότερο από το 3,4% του Μαΐου. Η προσφορά χρήματος M3, βασικό μέτρο της διαθέσιμης ρευστότητας στην αγορά την οποία η ΕΚΤ παρακολουθεί για να έχει μία εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού, αυξήθηκε 2,1% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από το 2,5% του Μαΐου.

Conference Board

Ο βασικός οικονομικός δείκτης του Conference Board για την Ευρωζώνη συνέχισε να δείχνει επιβράδυνση τον Ιούνιο, στη διάρκεια του οποίου υποχώρησε κατά 0,3%, στις 108,5 μονάδες, μετά την πτώση 0,1% του Μαΐου, καταγράφοντας πτώση για τρίτη φορά στη διάρκεια του τελευταίου τετραμήνου. Αυτό αποδίδεται στην επιβράδυνση της παγκόσμιας μεταποιητικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την εξασθενημένη ζήτηση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με οικονομολόγο του Conference Board.

Βρετανία

Οι βρετανικές τράπεζες δανείζονταν κατά μέσο όρο ημερησίως 3 εκατ. στερλίνες (3,4 εκατ. ευρώ) σε έκτακτη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Αγγλίας, στη διάρκεια του μηνός που έληξε στις 9 Ιουλίου. Είναι η πρώτη φορά σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών που οι τράπεζες έκαναν χρήση αυτής της διευκόλυνσης, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: