19/7/11

Προς νέες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες


Περαιτέρω κεφαλαιακές ενισχύσεις με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εκδόσεις μετατρέψιμων ομολόγων, διάθεση περιουσιακών στοιχείων και ποσοστών πέραν αυτών που αφορούν τις περιπτώσεις των Polbank, Tekfenbank, Piraeus Egypt and Finansbank, αυξημένες πιέσεις για συγκέντρωση του κλάδου και στενότερη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και την Τράπεζα της Ελλάδος, βλέπουν ξένοι οίκοι για τις ελληνικές τράπεζες την επομένη των στρες τεστ. Παράλληλα, εκτιμούν ότι, παρά τη δημοσιονομική κατάσταση, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση και μπορούν να απορροφήσουν σημαντικά πιστωτικά «σοκ» από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στον ιδιωτικό τομέα.

Παρά το γεγονός ότι στο διεθνή Τύπο τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής διαδικασίας των στρες τεστ σε 90 τράπεζες επικεντρώθηκαν στις οκτώ τράπεζες που απέτυχαν και στις δεκαέξι που πέρασαν στον «πόντο» τον πήχη του 5% για τον δείκτη Core Tier I, οι διεθνείς οίκοι εξάγουν σημαντική πληροφόρηση για τις τράπεζες που εξετάστηκαν. Ιδιαίτερα κατατοπιστική για το «προφίλ» των φετεινών στρες τεστ είναι σχετική έκθεση της Citi με τίτλο: EBA Stress 2011, Data Full, Not Stress Full (Again).

Σύμφωνα με την έκθεση, για το πανευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του σημειώθηκε υποχώρηση του δείκτη Core Tier Ι από το 8,9% το 2010 στο 7,7% βάσει του ακραίου σεναρίου και συνυπολογιζομένων των αυξήσεων κεφαλαίου που έχουν ήδη διεξαχθεί. Η υποχώρηση αυτή μεταφράζεται σε πτώση 210 μονάδων βάσης σε σχέση με το βασικό σενάριο, με τη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση να οφείλεται στην εξασθένηση του δείκτη Core Tier I και από προβλέψεις που σχημάτισαν οι τράπεζες έναντι της έκθεσης σε κρατικά χρέη.

Εάν δεν προσμετρηθούν τα κεφάλαια που «σήκωσαν» ήδη οι ευρωπαϊκές τράπεζες το 2011, τότε ο δείκτης Core Tier I υποχωρεί στο 7,4% και είκοσι τράπεζες βρίσκονται κάτω από το «κατώφλι» του 5%.

Σύμφωνα με τη Citi, οκτώ τράπεζες απέτυχαν να ικανοποιήσουν το κριτήριο για δείκτη βασικών κύριων εποπτικών κεφαλαίων στο 5% στον ορίζοντα 2011- 2012, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης που ανακοίνωσαν δημοσίως και υλοποίησαν πριν από τις 30 Απριλίου 2011. Οι οκτώ αυτές τράπεζες έχουν μία συνολική κεφαλαιακή υστέρηση που ανέρχεται σε μόλις 2,5 δισ. ευρώ. Στις τράπεζες αυτές συγκαταλέγονται πέντε ισπανικές (CAM 3%, Pastor 3,3%, Caja3 με 4%, Unnim 4,5%, Catalunyacaixa 4,8%), δύο ελληνικές (Αγροτική 0,8% και Eurobank EFG 4,9%) και μία αυστριακή (Volksbank 4,5%).

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη Eurobank, η οποία με βάση το δυσμενές σενάριο παρουσίασε δείκτη Core Tier I για το 2012 στο 4,9% (οριακή υστέρηση κεφαλαίων 58 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα ελάχιστα κεφάλαια που έχουν τεθεί ως σημείο αναφοράς για το σκοπό του στρες τεστ), εκτιμάται ότι το έλλειμμα αυτό θα υπερκαλυφθεί μέσα στους προσεχείς τρεις μήνες. Συγκεκριμένα, διεθνείς οίκοι όπως η UBS επισημαίνουν ότι ο δείκτης Core Tier I της τράπεζας θα ενισχυθεί κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από την πώληση της Polbank που έχει συμφωνηθεί από το α΄ τρίμηνο του 2011 και κατά επιπλέον 1,7 ποσοστιαίες μονάδες από την σχεδιαζόμενη διάθεση πλειοψηφικού ποσοστού της Tekfen και άλλες πρωτοβουλίες της τράπεζας, ανεβάζοντας τον εν λόγω δείκτη στο 7,6%.

Εν τω μεταξύ, επιστρέφοντας στην έκθεση της Citi, με βάση το ακραίο σενάριο των στρες τεστ, αλλά κοιτάζοντας τράπεζες με Core Tier I μεταξύ 5% και 6%, η τράπεζα εντοπίζει δεκαέξι παρ΄ολίγον αποτυχούσες τράπεζες. Σε αυτές περιλαμβάνονται επτά ισπανικές, δύο γερμανικές, δύο ελληνικές, δύο πορτογαλικές και μία από την Κύπρο, την Ιταλία και τη Σλοβενία. Στην επόμενη «βαθμίδα» τραπεζών με δείκτη Core Tier I μεταξύ 6% και 7% περιλαμβάνονται δεκαεπτά τράπεζες, μερικές εκ των οποίων ανήκουν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση πανευρωπαϊκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: