22/7/11

Το EFSF μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας


Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, τουλάχιστον τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα, μιας και η διαδικασία τελικής διευθέτησης των ανοικτών ζητημάτων της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να διαρκέσει επί μακρόν ακόμα, φαίνεται πως επεφύλασσαν μια θετική έκπληξη για τις αγορές.

Την ενίσχυση του ρόλου του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, του γνωστού μας EFSF, που μεταβάλλεται από ένα προσωρινό και μάλλον περιορισμένης επιρροής ταμείο, σε ένα πραγματικό εργαλείο για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και πάντως στον βασικό πυλώνα διαχείρισης της κρίσης.

Συνοπτικά ο EFSF πλέον μεταβάλλεται σε έναν μηχανισμό με αυξημένη ευελιξία, με δυνατότητα πλέον να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, να δανείζει κράτη για την επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και να επεμβαίνει προληπτικά όταν χρειάζεται.

Και κάπως έτσι ο επικεφαλής αυτού του ταμείου, ο κύριος Κλάους Ρέγκλινγκ, εν μια νυκτί μετατρέπεται σε κορυφαίο οικονομικό παράγοντα της Ευρωζώνης και πάντως για την Ελλάδα σε ένα εξόχως σημαντικό πρόσωπο!

Συμπληρώνει την ΕΚΤ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility) είναι ένα όχημα ειδικού σκοπού που συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί με απόφαση των 27 ηγετών της ΕΕ, στις 9 Μαΐου 2010, με στόχο την διατήρηση της οικονομικής και νομισματικής σταθερότητας στην Ευρώπη, κυρίως παρέχοντας οικονομική “βοήθεια” στις χώρες – μέλη που κατά περίπτωση θα χρειάζονταν στήριξη. Ουσιαστικά είναι ένας συμπληρωματικός της ΕΚΤ μηχανισμός παροχής ρευστότητας, που πρακτικά όμως λειτούργησε ως τέτοιος για πρώτη φορά στις 25 Ιανουαρίου 2011, όταν εξέδωσε – με την εγγύησή του – ομόλογα ύψους 5 δις ευρώ ως τμήμα της χρηματοδοτικής βοήθειας που συναποφάσισαν για τη στήριξη της Ιρλανδίας η ΕΕ και το ΔΝΤ. Με βάση δε τον αρχικό σχεδιασμό των Ευρωπαίων ο ... σκοπός ύπαρξης του EFSF θα εκλείψει στις αρχές Ιανουαρίου του 2013, οπότε και είναι προγραμματισμένο να αντικατασταθεί από έναν μονιμότερο μηχανισμό, ένα μονιμότερο Ταμείο, το ESM.

Τα κεφάλαια του EFSF προέρχονται από εισφορές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρητικά αγγίζουν τα 340 δις ευρώ, πρακτικά όμως σημαντικό τους τμήμα “δεσμεύεται” για την διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ταμείου (ΑΑΑ). Τώρα, με την δρομολογούμενη απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης, τόσο ο σκοπός του μηχανισμού, όσο και τα κεφάλαιά του διευρύνονται για να μπορεί να παρεμβαίνει ακόμα και για απευθείας αγορές ομολόγων προβληματικών χωρών από τη δευτερογενή αγορά! Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές – και με δεδομένο πως ο EFSF θα ανοίξει τώρα γραμμές ρευστότητας ακόμα και για την Ισπανία ή την Ιταλία – για να είναι αποτελεσματική η όποια παρέμβασή του θα χρειαστεί η ενίσχυσή του με κεφάλαια άνω των 800 – 900 δις ευρώ ...
Όποια πάντως κι αν είναι η τελική κεφαλαιακή του ενίσχυση, το γεγονός είναι ένα: ο επικεφαλής του EFSF καθίσταται πλέον πρόσωπο-κλειδί για τις “προβληματικές” χώρες της Ευρωζώνης.

Ο χερ Ρέγκλινγκ (Klaus Regling), είναι ένας επιφανής Γερμανός οικονομολόγος με μακρά καριέρα και εμπειρία στη διοίκηση χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Ο 61χρονος Ρέγκλινγκ έχει διατελέσει στο παρελθόν Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικός σύμβουλος στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ανώτατο στέλεχος (ειδικός σύμβουλος επί νομισματικών υποθέσεων για τις αφρικανικές οικονομίες) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επίσης έχει μακρά ακαδημαϊκή πορεία (πανεπιστήμια Αμβούργου, Regensburg, Washington, D.C.), αλλά και εμπειρία επί τραπεζικών θεμάτων καθώς επί σειρά ετών ήταν μέλος της διοικούσας επιτροπής της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 βρέθηκε στο Λονδίνο ως γενικός Διευθυντής της επενδυτικής Moore Capital Strategy Group και τη διετία 2008 – 2009 διετέλεσε προέδρος της γερμανικής KR Economics και στις αρχές του 2010 εκλήθη από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να αναλάβει τα ηνία του υπό σύσταση τότε Ευρωπαϊκού Μηχανισμού EFSF.

Και από σήμερα κρατάει στα χέρια του την τύχη των ... ομολόγων της Ευρωζώνης!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: