29/7/11

Αλλαγή τρόπου διάθεσης κλινικών


Σύμφωνα με πρόταση, οι κλίνες θα διατίθενται κεντρικά από το νοσοκομείο και όχι από τους υπεύθυνους των κλινικών με στόχο την εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων.

Το ενδεχόμενο της κατάργησης των κλινικών στα νοσοκομεία και τη λειτουργία τους στη βάση τμημάτων παθολογίας, χειρουργικής, και εργαστηρίων εξετάζει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Αυτό επεσήμανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τους διοικητές των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση του διοικητή της 1ης ΥΠΕ, Αρη Μουσιώνη, σε αυτή την περίπτωση οι κλίνες θα διατίθενται κεντρικά από το νοσοκομείο και όχι από τους υπεύθυνους των κλινικών όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μέτρο που αποσκοπεί στον περιορισμό των πελατειακών σχέσεων γιατρών - ασθενών εντός των νοσοκομείων.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις προτεραιότητές του για το καλοκαίρι, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται η ένταξη μικρών μονάδων χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας (από 17 που λειτουργούν σήμερα).
Ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε ακόμη ότι ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) πρόκειται να συγχωνευθεί άμεσα με το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας & Τεχνολογίας) καθώς και με τον ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων).
Ενστάσεις
Το υπουργείο θα ξεκινήσει να δέχεται τις ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών σχετικά με τη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ως προς τα αντίγραφα φαρμάκων ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανάλωσή τους στα νοσοκομεία από 16% που είναι σήμερα στο 50%.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του υπουργού με τους διοικητές βρισκόταν σε εξέλιξη η πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία για την προμήθεια της δραστικής ουσίας σιπροφλοξασίνης από τρία νοσοκομεία. Οπως διαπιστώθηκε, ο μειοδοτικός διαγωνισμός, που διεξήχθη πιλοτικά, είχε επιτυχία. Ενώ ξεκίνησε με αρχική τιμή 1,5 εκατομμύρια ευρώ, το κόστος για την προμήθεια του φαρμάκου έπεσε τελικά στο ποσό των 220.000 ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο θα κινηθεί το υπουργείο Υγείας για την προμήθεια 43 ακόμη δραστικών ουσιών για όλα τα νοσοκομεία, ενώ η τακτική αυτή αναμένεται να επεκταθεί και στα αναλώσιμα και σε όλες τις προμήθειες των νοσοκομείων. Οι διαγωνισμοί για τις δραστικές ουσίες αναμένεται να προκηρυχθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Οπως ανέφερε στη σύσκεψη ο γενικός γραμματέας Υγείας, Ν. Πολύζος, συνεχίζεται η αυξητική κίνηση στα νοσοκομεία, καθώς κατά το τελευταίο εξάμηνο οι νοσηλευθέντες ήταν κατά 9% περισσότεροι, τα χειρουργεία παρουσίασαν αύξηση κατά 7% και οι εργαστηριακές εξετάσεις των νοσοκομείων κατά 20%.
Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι τα νοσοκομεία καθυστερούν τις πληρωμές στους προμηθευτές τους, μολονότι έχουν διαθέσιμα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: