19/7/11

Βουλιάζει στα ελλείμματα το ΕΤΕΑΜ


Τρόπους για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα ώστε στις 20 Αυγούστου να καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις αναζητά η διοίκηση του ΕΤΕΑΜ, του επικουρικού ταμείου των μισθωτών, το οποίο βουλιάζει στα ελλείμματα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι συντάξεις του Αυγούστου, που θα καταβληθούν την Τετάρτη, μαζί με το Επίδομα Άδειας εξασφαλίστηκαν μόλις την τελευταία στιγμή, όμως στον αέρα παραμένουν οι καταβολές Σεπτεμβρίου, καθώς το πρόβλημα ρευστότητας του ταμείου είναι τεράστιο. Η διοίκηση του ΙΚΑ, το οποίο από το 2008 πρέπει να καταβάλλει, σε 15 ισόποσες ετήσιες δόσεις, το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, έχει διαμηνύσει στη διοίκηση του επικουρικού ταμείου ότι αντιμετωπίζει έντονα ταμειακά προβλήματα και πως πρέπει από κοινού, να βρουν τρόπο ώστε να μην κινδυνεύσει η καταβολή των συντάξεων. Μάλιστα, προτάθηκε στο επικουρικό, να ακολουθηθεί η λύση που το ΙΚΑ έχει καταφύγει και δεν είναι άλλη από τον τραπεζικό δανεισμό, με ρέπος, επί του συνόλου των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το ΕΤΕΑΜ.

Το θέμα προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό του ΕΤΕΑΜ, σε μια περίοδο μάλιστα που έχει ξαναζεσταθεί η συζήτηση για το μέλλον των επικουρικών ταμείων, καθώς εντός του Σεπτεμβρίου το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη συνολική μεταρρύθμιση του συγκεκριμένου τομέα ασφάλισης, βάσει των δεσμεύσεων του Μνημονίου 1 και 2.

Υπολογίζεται πως κάθε μήνα, το ΕΤΕΑΜ μπαίνει μέσα κατά 30 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου, το έλλειμμα να αγγίζει τα 360 εκατ. ευρώ. Βέβαια, υπάρχουν καταγγελίες βάσει των οποίων δεν είναι γνωστό, ακόμη και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ταμείου, εάν έχει καταβληθεί από το ΙΚΑ η τρίτη δόση της οφειλής, για το 2010, ύψους 167 εκατ. ευρώ, καθώς έχει να γίνει εκκαθάριση του λογαριασμού από το 2007.

Σύμφωνα πάντως με το ΙΚΑ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος του 2011 θα έχει «άνοιγμα» 2,7 δισ. ευρώ, το ταμείο κάλυψε το έλλειμμα ύψους 210 εκατ. ευρώ το 2008, 260 εκατ. ευρώ το 2009 και 450 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ για το 2011 ήδη καταγράφεται έλλειμμα της τάξης των 266 εκατ. ευρώ...

Σε επιστολή του προς τη διοίκηση του ΕΤΕΑΜ, ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος αφού αναφέρει πως κάλυψε τα παραπάνω ταμειακά ελλείμματα για το διάστημα 2008-2010, παραδέχεται τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ και προτείνει στη διοίκηση του ΕΤΕΑΜ, τη λύση του δανεισμού με repos. Στην ουσία βέβαια, ο διοικητής του ΙΚΑ, νίπτει τας χείρας του, ως προς την καταβολή των επικουρικών συντάξεων σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, το αμέσως επόμενο διάστημα και δείχνει το δρόμο προς το δανεισμό, επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μπορεί να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία, σε σχέση με τις δυνατότητες άντλησης ρευστότητας...

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το νόμο 2628 του 1998, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για σύναψη δανείων των οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Μέσω του συγκεκριμένου Οργανισμού άλλωστε, το ΙΚΑ, εδώ και μήνες έχει καταφύγει στη λύση του δανεισμού, από ελληνικές τράπεζες, με repos, βάζοντας ως εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που λήγουν το 2011 αλλά και το 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος για το ΙΚΑ είναι της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, που κρίνεται μικρό, μπροστά στις ανάσες που παίρνει το ταμείο, ώστε να πληρώνει τις συντάξεις.

Βέβαια, την ίδια στιγμή που διαπιστώνεται αναλογιστικό αλλά και άμεσο ταμιακό έλλειμμα στο μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο, όλων των μισθωτών, το υπουργείο Εργασίας επιλέγει την... άθροιση των ελλειμμάτων, αφού σχεδιάζει την ένταξη του άκρως ελλειμματικού επικουρικού ταμείου των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ το οποίο αδυνατεί επίσης να καλύψει τις συντάξεις των συνταξιούχων του, στο ΕΤΕΑΜ. Άλλωστε, πολλές φορές στο παρελθόν το επικουρικό του ΙΚΑ έχει αποτελέσει την ... κολυμπήθρα του Σιλωάμ, με αλόγιστες εντάξεις διάφορων ελλειμματικών ασφαλιστικών φορέων σε αυτό.

Βέβαια, οι τελευταίες εντάξεις, του ταμείου των εργαζομένων στη Γενική, που είχε κηρύξει παύση πληρωμών όπως και της ΕΥΔΑΠ, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό, βάσει του οποίου, εκτός από τις περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, από την 1η Ιανουαρίου 2012 θα ισχύσει ένα τελείως διαφορετικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, για τους εργαζόμενους, με τις παροχές να είναι σημαντικά μειωμένες, αντίστοιχες με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: