15/7/11

Η αγορά στα όρια της πτώχευσης σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ


760 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 408 δισ. ευρώ είναι η "φούσκα" των μεταχρονολογημένων επιταγών, χρωστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αναπτυξιακά μέτρα ζητούν οι έμποροι.

Στα όρια της πτώχευσης βρίσκεται και η αγορά, παρασυρόμενη από τη δίνη του δημόσιου χρέους. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά οφείλουν 760 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 408 δισ. ευρώ είναι η "φούσκα" των μεταχρονολογημένων επιταγών. Το "εσωτερικό" χρέος είναι υπερδιπλάσιο του κρατικού, το οποίο ανέρχεται στα 355 δισ. ευρώ.
Αυτό αποκαλύπτουν στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, τα οποία έκανε γνωστά ο πρόεδρός της Β. Κορκίδης. "Η αγορά χρωστά σήμερα 253 δισ. ευρώ στις τράπεζες και καλείται να πληρώσει φόρους 53 δισ. ευρώ, που αυξήθηκαν στα 57,9 δισ. ευρώ για το 2011. Επίσης, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 41,1 δισ. ευρώ". Πρόκειται για χρέη προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.
Πάντως, η μεγάλη αγωνία των επιχειρήσεων είναι οι μεταχρονολογημένες επιταγές. Ο κ. Κορκίδης τις χαρακτηρίζει "φούσκα". "Οι επιταγές αυτές είναι μεταξύ των επιχειρήσεων και όλα αυτά χωρίς να γνωρίζουμε τις ανοιχτές πιστώσεις, στους εγχώριους προμηθευτές και σε οίκους του εξωτερικού". Ο τζίρος των μεταχρονολογημένων επιταγών υπολογίζεται σε 508 δισ. ευρώ.
Η αγορά με αυτά τα χρέη καλείται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, να πληρώσει φόρους για τα έτη 2012-2015 244,1 δισ. ευρώ. Τα 57,9 δισ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για το 2011, τα 60,2 δισ. για το 2012, τα 62,8 δισ. για το 2013 και τα 63,2 δισ. ευρώ για το 2014.

Κατά τον ίδιο, η πολιτική των φόρων που ακολουθείται δεν αποδίδει και αρκεί κανείς να δει πως τα δημόσια έσοδα υπέστησαν "καθίζηση" τον Ιούνιο κατά 14% και κατά 7% από τον ΦΠΑ.
Η μόνη ελπίδα για την οικονομία και την αγορά είναι η ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί και η ανεργία, που μετρά 1 εκατομμύριο πολίτες χωρίς δουλειά (σ.σ.: στοιχεία της ΓΣΕΕ). Αυτό σημαίνει, λέει ο κ. Κορκίδης, ότι την προσεχή πενταετία θα πρέπει να επενδυθούν τουλάχιστον 70 με 75 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.
Οι έμποροι ζητούν αναπτυξιακά μέτρα και όχι νέα φοροεισπρακτικά. Ταυτόχρονα ζητούν την αντιμετώπιση της πραγματικής φοροδιαφυγής.
Οι οφειλέτες
Είναι χαρακτηριστικό, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ότι από τους 900.000 οφειλέτες ποσών συνολικού ύψους 41,1 δισ. ευρώ, μόνον οι 14.700 χρωστούν 37 δισ. ευρώ.
Από αυτούς, δε, οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα. Από αυτούς οι 4.700 είτε διατελούν σε κατάσταση πτώχευσης είτε έχουν αποβιώσει. Κι ενώ το ελληνικό Δημόσιο οφείλει 6,5 δισ. ευρώ στην αγορά. Χρήματα τα οποία θα μπορούσε να συμψηφίσει με φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ.
Ταυτόχρονα, ο κ. Κορκίδης δηλώνει απογοητευμένος και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος ασκεί με τη σειρά του κριτική στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, καθώς και στο θέμα της επιλεκτικής χρεοκοπίας, την οποία, όπως λέει, φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση. Και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ζητεί αλλαγή οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στην ανάπτυξη και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Διαβλέπει, δε, νέες θυσίες από τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: