20/7/11

Προς εφαρμογή ο Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας από τη ΤτΕ


Ηδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους (παρά την ελαφρά διαφοροποίηση Νοβότνι) ότι θα σταματήσει να δέχεται ομόλογα τα οποία έχουν υποβιβαστεί στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας.

Οπως έχει ξεκαθαρίσει ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Τρισέ, η υπαναχώρηση της Ευρωτράπεζας από την αρχή αυτή θα υπονόμευε συστηματικά την αξιοπιστία της. Ομως, η στάση αυτή θα προκαλούσε πιστωτική ασφυξία στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο μετά τον αποκλεισμό του από τις αγορές στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη ρευστότητα που προσφέρει η ΕΚΤ.

Μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας

Στο σημείο αυτό -«μηδέν»- αναλαμβάνει δράση η Τράπεζα της Ελλάδος για να υποκαταστήσει το ρόλο της ΕΚΤ. Στην Αθήνα ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος σε συνεννόηση με την ΕΚΤ φαίνεται ότι ήδη έχει προετοιμάσει τον περίφημο Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας (Emergency Liqudity Assistance), ο οποίος θα αναλάβει να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Οι εγγυήσεις που θα κληθούν να παράσχουν στην ΤτΕ οι τράπεζες αφορούν στην ουσία το ενήμερο δανειακό τους χαρτοφυλάκιο. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες που θα ζητήσουν τη βοήθεια της ΤτΕ, θα πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσουν με ποιον τρόπο θα επιστρέψουν τη ρευστότητα που θα λάβουν. Η βοήθεια που δικαιούται η κάθε τράπεζα από το Μηχανισμό είναι ευθέως ανάλογη του δανειακού χαρτοφυλακίου που διαθέτει.

Με τη λειτουργία του Μηχανισμού αυτού οι τράπεζες θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ο στόχος της ΤτΕ είναι διττός: αφ' ενός, να υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων για την πλήρη εξυπηρέτηση των καταθετών, αφ' ετέρου, να μη στεγνώσει από ρευστό η αγορά.

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες θα μπορούν να συνεχίσουν τις χορηγήσεις τους, οι οποίες και πριν από το καθεστώς της επιλεκτικής χρεοκοπίας γίνονταν με το σταγονόμετρο.

Βέβαια η κατάσταση αυτή εκτάκτου ανάγκης, όπως είναι ευνόητο, δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν. Η απρόσκοπτη λειτουργία των μηχανισμών της αγοράς μπορεί να διασφαλιστεί στην περίπτωση που η χώρα δεν παραμείνει στη «ζώνη του λυκόφωτος» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θεωρητικά στο καθεστώς της επιλεκτικής χρεοκοπίας οι οίκοι μπορεί να κρατήσουν την Ελλάδα μέχρι 6 μήνες. Ομως ένα τέτοιο διάστημα κατά γενική ομολογία θεωρείται πολύ μεγάλο και στην απευκταία περίπτωση που οι οίκοι δεν προχωρήσουν ταχέως στην αναβάθμιση, η κατάσταση είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να είναι διαχειρίσιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: