25/7/11

Η Ουρουγουάη κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα


Βασίλισσα της Λατινικής Αμερικής είναι από χθες η Ουρουγουάη και βασιλιάς ο Ντιέγκο Φορλάν! Η Σελέστε πέτυχε επιβλητική νίκη με 3-0 επί της Παραγουάης στον τελικό στο στάδιο «Μονουμεντάλ» του Μπουένος Αϊρες.
Δείτε τα γκολ του τελικού

H Σελέστε κατέκτησε για πρώτη φορά το τρόπαιο από το 1995 και για 15η στην ιστορία της, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στη διοργάνωση.
Μεγάλος πρωταγωνιστής του τελικού αναδείχτηκε ο Ντιέγκο Φορλάν. Ο πολυτιμότερος παίκτης του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου πέτυχε δύο γκολ (42', 90'), τα πρώτα του ύστερα από 11 αγώνες ανομβρίας. Το σκορ είχε ανοίξει ο Λουίς Σουάρες (11') με αριστερό κεραυνό.

Για τον Φορλάν το τρόπαιο αποτελεί οικογενειακή παράδοση. Το έχουν κατακτήσει προηγουμένως ο παππούς του Χουάν Κάρλος Κοράσο και ο πατέρας του Πάμπλο Φορλάν, σπουδαίος άσος της Πενιαρόλ. «Είναι το καμάρι της οικογένειας», ήταν από τις πρώτες ατάκες του Φορλάν που αφιέρωσε τη νίκη στον λαό της Ουρουγουάης.
Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή σήμανε ταυτόχρονα και την έναρξη των πανηγυρισμών στο Μοντεβιδέο όπου χιλιάδες Ουρουγουανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους. Για τους φίλους της Σελέστε η νίκη είχε διπλή αξία γιατί επιτεύχθηκε στην έδρα του μεγάλου φαβορί, την Αργεντινή η οποία μέχρι χθες μετρούσε τον ίδιο αριθμό τροπαίων με την Ουρουγουάη.
Στο τουρνουά των εκπλήξεων ο τελικός δεν επεφύλαξε κάποιο απρόοπτο και η Ουρουγουάη δικαιολόγησε απόλυτα τη συμμετοχή της στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής. Η Παραγουάη παρουσίασε τις επιθετικές της αρετές μόνο στο πρώτο μισό του δεύτερου ημιχρόνου κι ενώ βρισκόταν ήδη πίσω στο σκορ με 2-0.
Ο προπονητής της Χεράρδο Μαρτίνο ήταν τιμωρημένος λόγω των επεισοδίων στον ημιτελικό με τη Βενεζουέλα και παρακολούθησε το ματς από την εξέδρα. Πολύ πιθανό να μην καθήσει και στο μέλλον στον πάγκο της, καθώς η ομοσπονδία της Αργεντινής τον έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τους υποψήφιους αντικαταστάτες του Σέρχιο Μπατίστα.
Η ήττα της Παραγουάης στον τελικό σίγουρα δυσαρέστησε και ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο, καθώς η καλλονή και πιο διάσημη οπαδός της ομάδας Λαρίσα Ρικέλμε δεν υποχρεώθηκε να κάνει στριπτίζ στο κέντρο του γηπέδου, όπως είχε υποσχεθεί αν η ομάδα του Μαρτίνο κατακτούσε το τρόπαιο.
Την τρίτη θέση στο Κόπα Αμέρικα κατέκτησε το Περού που συνέτριψε τη Βενεζουέλα με 4-1. Χατ τρικ πέτυχε ο Πάολο Γκερέρο φτάνοντας τα πέντε γκολ στη διοργάνωση που του χάρισαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, μπροστά από τον Σουάρες που με το χθεσινό έφτασε τα τέσσερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: