25/7/11

Υποβάθμιση από τη Moody's


Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's υποβάθμισε σήμερα κατά τρεις βαθμίδες σε CA από CAA1 το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας θέτοντάς το σε καθεστώς υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας.

Ουσιαστικά, με την υποβάθμιση αυτή, ο διεθνής οίκος θέτει το ελληνικό χρέος σε καθεστώς υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Moody's το πρόγραμμα της ΕΕ που ανακοινώθηκε σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου(IIF) για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, υποδηλώνουν ότι η πιθανότητα μιας αναγκαστικής ανταλλαγής (distressed exchange) και ως εκ τούτου μιας χρεοκοπίας(default) της Ελλάδας, είναι ουσιαστικά 100%.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί οτι η αξιολόγηση του οίκου Moody's δεν αναμένεται να επηρεάσει την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευθεί οτι, στο πλαίσιο του προγράμματος για την διαχείριση του ελληνικού χρέους, θα συνεχίζει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση ανεξαρτήτως της αξιολόγησής τους. Ωστόσο, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις οτι οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές βλέπουν την συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως αθέτηση πληρωμών, δηλαδή χρεοκοπία. Υπενθυμίζεται οτι την περασμένη Παρασκευή ο οίκος Fitch ανακοίνωσε οτι βλέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ως «περιορισμένη χρεοκοπία» και οτι θα θέσει σε αυτή την βαθμίδα αξιολόγησης το ελληνικός χρέος μόλις ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανταλλαγής με τους ιδιώτες πιστωτές.

Οι αναλυτές της Moody's αναφέρουν στην έκθεσή τους οτι, όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή χρέους, η Moodyʼs θα επανεξετάσει το πιστωτικό προφίλ κινδύνου των υφιστάμενων ή νέων τίτλων που θα εκδοθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα τονίζουν οτι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το πρόγραμμα της ΕΕ και η προτεινόμενη ανταλλαγή χρέους, αυξάνουν τις πιθανότητες η Ελλάδα να κατορθώσει να σταθεροποιήσει και εν τέλει να μειώσει το χρέος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: