22/7/11

Επιφυλακτικοί οι Βρετανοί στη συμφωνία της ευρωζώνης


Θετικά μεν αλλά με αρκετές επιφυλάξεις υποδέχονται οι Βρετανοί σχολιαστές τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης αναφορικά με την κρίση χρέους.

Η γενική διαπίστωση είναι ότι η συμφωνία αποδείχθηκε καλύτερη από όσο αναμενόταν. Όπως σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, «οι αγορές και οι οικονομολόγοι εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθος και τη γενναιοδωρία της επίσημης στήριξης για την Ελλάδα». Έντονες επιφυλάξεις διατυπώνονται ωστόσο ως προς το βαθμό μείωσης του ελληνικού χρέους.

Κατά τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς δεν είναι σίγουρο ότι το ελληνικό χρέος κατέστη βιώσιμο, καθώς οι περισσότεροι υπολογισμοί καθορίζουν το αναγκαίο κούρεμα της αξίας των ελληνικών ομολόγων στο 50%. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η αρκετά πιο συγκρατημένη μείωση του χρέους της Ελλάδας σημαίνει πως «μία ακόμα, πιο σημαντική αναδιάρθρωση θα απαιτηθεί στο μέλλον, εκτός αν υπάρξει ακόμα πιο κολοσσιαία μεταφορά κεφαλαίων από άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης προς την Ελλάδα».

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η ανάλυση του Εκόνομιστ. Το περιοδικό αναφέρει πως η εκληφθείσα ως επ’ αόριστον δέσμευση της ευρωζώνης για οικονομική στήριξη προς τις χώρες-μέλη με προβλήματα ίσως δοκιμαστεί στη λήξη του προγράμματος για την Ελλάδα το 2014. «Θα είναι πρόθυμες οι χώρες της ευρωζώνης να παράσχουν νέα κονδύλια στην Ελλάδα αν αυτή ακόμα δεν είναι σε θέση να δανειστεί από τις αγορές;», διερωτάται ο συντάκτης του Εκόνομιστ, συμπεραίνοντας ότι η μείωση του χρέους είναι αισθητή, αλλά όχι δραματική.

Στην κύρια ανάλυσή του, εξάλλου, ο Εκόνομιστ κάνει λόγο για αντεπίθεση των ηγετών της ευρωζώνης που «επιτέλους» προετοίμασαν την απάντησή τους στην κρίση. Σημειώνεται όμως ότι ήδη υπάρχουν επικρίσεις για το «άτολμο» του σχεδίου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι δεν υπήρξε δέσμευση για την αναδιάρθρωση των χρεών της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, δεν ενισχύθηκε το ενεργητικό του ΕΤΧΣ και το «ασαφές» σχέδιο Μάρσαλ αποτελεί τη μοναδική νύξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ζοφερής προοπτικής ανάπτυξης στην περιφέρεια. Αντίθετα, αναφέρει σε τόνο επικριτικό το περιοδικό, η συμφωνία επαναβεβαιώνει τη δέσμευσης της ευρωζώνης σε δραστικές περικοπές έως το 2013. «Οι ηγέτες της ευρωζώνης απέδωσαν καλύτερα από όσο ήλπιζαν πολλοί, αλλά δε σημαίνει και πολλά. Το σχέδιο ίσως εξασφαλίζει χρόνο για τη νομισματική ένωση, αλλά η επιβίωσή της θα είναι εγγυημένη μόνο αν ο χρόνος αυτός αξιοποιηθεί για τη συνέχιση της διαδικασίας δημοσιονομικής ολοκλήρωσης και μεταρρύθμισης», καταλήγει το άρθρο του Εκόνομιστ.

Αλλού το περιοδικό εκτιμά ότι έγινε ένα βήμα μακριά από το γκρεμό, αλλά η ευρωζώνη παραμένει επικίνδυνα κοντά στην άκρη, καθώς η μετριασμένη αναδιάρθρωση τώρα καθιστά πιο δύσκολη μια μεγάλη αναδιάρθρωση στο μέλλον.

Για τον Ιντιπέντεντ οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέκυψαν τελικά στο αναπόφευκτο και αποφάσισαν να αναδιαρθρώσουν το μη-βιώσιμο ελληνικό χρέος, κάνοντας πάντως το ελάχιστο από όσα απαιτούνταν από αυτούς. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μοιάζει να είναι μικρή και το μέγεθος του ελληνικού χρέους λίγο ως πολύ μένει το ίδιο, σχολιάζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η κρίση δεν τελείωσε.

Το selective default και η στάση της ΕΚΤ

Ικανοποίηση εκφράζουν οι Βρετανοί για την «υποχώρηση» της ΕΚΤ στο θέμα της λήψης μέτρων που επισύρουν καθεστώς selective default για την Ελλάδα, κάτι που θεωρείται σίγουρο από τους αναλυτές. Συντάκτης του Εκόνομιστ επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη φαίνεται πιθανό πλέον να συνιστά μικρότερη καταστροφή από όσο φοβόμασταν προηγουμένως.

Αναφερόμενη επίσης στην επιλεκτική πτώχευση η Ντέιλι Τέλεγκραφ τονίζει ότι «ένα μεγάλο ταμπού έσπασε», έστω κι αν ο πρόεδρος Σαρκοζί επέμεινε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλα τα χρέη της. Η εφημερίδα προσθέτει ότι η ρίζα της χρεωστικής κρίσης της Ευρώπης είναι στο κενό που έχει δημιουργηθεί εδώ και 15 χρόνια μεταξύ του Βορρά και του Νότου. «Αυτό το οικονομικό χάσμα δεν μπορεί να γεφυρωθεί με κεφάλαια διάσωσης ή εγγυήσεις δανεισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Γκάρντιαν επικαλείται κορυφαίες πηγές από την ευρωζώνη που εκτιμούν ότι το καθεστώς επιλεκτικής πτώχευσης δε θα διαρκέσει περισσότερο από δύο μήνες. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς κάνουν λόγο για «λίγες ημέρες».

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επίσης αναφέρουν ότι εκτιμάται από τους αναλυτές πως και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης θα κηρύξουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής πτώχευσης, καθιστώντας τη χώρα το πρώτο αναπτυγμένο κράτος της Δύσης σε τέτοια κατάσταση. Σημειώνεται πάντως ότι δε θεωρείται πιθανό η εξέλιξη αυτή να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και επομένως δε θα ενεργοποιηθούν οι συμφωνίες ασφάλισης πιστωτικού κινδύνου. Όσο για τη στάση της ΕΚΤ, η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι για ακόμα μία φορά η Φρανκφούρτη λαμβάνει ανορθόδοξη θέση, επιβεβαιώνοντας αυτούς που έλεγαν ότι οι αυστηρές προειδοποιήσεις Τρισέ ήταν περισσότερο μία διαπραγματευτική τακτική για να κρατά σε επαγρύπνηση τις εθνικές κυβερνήσεις.

Προς μια στενότερη δημοσιονομική ένωση

Θετικά αποτιμάται από το βρετανικό Τύπο η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΕΤΧΣ, που πιστεύεται ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς μια στενότερη οικονομική ένωση. Ο Γκάρντιαν κάνει λόγο για ένα «αυξητικό» βήμα προς την κατεύθυνση μιας κυβέρνησης της ευρωζώνης και προς μια δημοσιονομική ένωση, που λογικά θα κορυφωθεί με συλλογικές εγγυήσεις για το χρέος των χωρών-μελών ή με την έκδοση ευρωομολόγων.

Η Τέλεγκραφ επικαλείται ειδικούς που περιγράφουν τη συμφωνία ως «ένα σημαντικό βήμα προς την οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το Σίτι ανησυχεί πως θα υποφέρει από μία στενότερη ένωση Ευρωπαίων εταίρων χωρίς τη Βρετανία.

Και το BBC εκτιμά στην ανάλυσή του ότι η «μεγαλύτερη από την αναμενόμενη συμφωνία» φέρνει την ευρωζώνη πιο κοντά. Ο οικονομικός συντάκτης Πολ Μέισον πάντως σημείωνε ότι το βασικό συμπέρασμα είναι πως ένα μέρος του ελληνικού χρέους προς ιδιώτες μεταφέρεται στις κυβερνήσεις και τους φορολογούμενους, αναφερόμενος στις εγγυήσεις και στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: