18/7/11

Merkel, δεν επιδιώκω τη χρεοκοπία της Ελλάδας


Βερολίνο (Dow Jones) – Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel ανακοίνωσε ότι δεν επιδιώκει μια ελληνική χρεοκοπία, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της ευρωζώνης να στηρίξει την πληγείσα οικονομία της χώρας, αλλά η συμμετοχή των ιδιωτών σε ένα νέο πακέτο βοήθειας, είναι ζωτικής σημασίας.

«Προσπαθούμε με κάθε μέσο να αποτρέψουμε μια χρεοκοπία. Αλλά το δηλώνω πολύ καθαρά: μια συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα μοναδικό πρόβλημα, εξαιτίας του πολύ-πολύ υψηλού χρέους», δήλωσε η Merkel.

Η Γερμανία επιμένει ότι οι επενδυτές πρέπει να λάβουν «εθελοντικά» μέρος σε ένα νέο πακέτο βοήθειας, ενδεχομένως μέσω αποδοχής μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.

Αλλά η ΕΚΤ έχει ασκήσει κριτική κατά αυτών των προσπαθειών, φοβούμενη ότι εάν οι οίκοι αξιολόγησης θεωρήσουν το πρόγραμμα αυτό ως «επιλεκτική χρεοκοπία», ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να ταρακουνήσει τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η Merkel δήλωσε ακόμη ότι η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό της οίκο αξιολόγησης, για να εξισορροπήσει την εκτίμηση των ιδιωτικών οίκων. «Θεωρώ ότι μεσοπρόθεσμα, είναι σημαντικό για την Ευρώπη να έχει έναν οίκο αξιολόγησης», δήλωσε η Merkel.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης προετοιμάζονται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να θέσουν τις λεπτομέρειες ενός νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα. Η Merkel δήλωσε ότι η σύνοδος θα έχει νόημα μόνο εάν οι ηγέτες μπορούν να συμφωνήσουν πλήρως για το νέο πρόγραμμα.

«Θα πάω στη Σύνοδο μόνο εάν πρόκειται να καταλήξει κάπου. Ασφαλώς, μια τελική απάντηση βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία, και υπάρχουν πολλά να συζητηθούν. Έχω φτιάξει το πρόγραμμά μου ώστε να έχω χρόνο να παρευρεθώ εκεί την Πέμπτη, και νομίζω πως είναι απολύτως απαραίτητο», τόνισε η Merkel.

Δεν υπάρχουν σχόλια: