20/7/11

Διευρύνονται τα φέσια και στην αγορά ηλεκτρισμού


Η εικόνα της αγοράς ηλεκτρισμού στο κομμάτι των επισφαλειών που προκύπτουν από απλήρωτους λογαριασμούς, αποτυπώθηκε πρόσφατα κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το α΄ τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία προχώρησε σε σημαντική αύξηση των προβλέψεών της κατά 10,3 εκατ. ευρώ, από τα 35,4 εκατ. ευρώ στα 45,7 εκατ. ευρώ (29,1%). Και βέβαια δεν είναι μόνον η ΔΕΗ, καθώς όπως προκύπτει από επιστολές εταιρειών προς τη ΡΑΕ, πελάτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προχωρούν στην αλλαγή προμηθευτή χωρίς να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με τον προηγούμενο προμηθευτή τους. Και βέβαια σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών προς τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν άμεσες συνέπειες που αφορούν ακόμη και «την οικονομική βιωσιμότητα των Προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά».

Απέναντι στο πρόβλημα που παίρνει διαστάσεις, οι εταιρείες κατέθεσαν πρόταση και ζήτησαν από τη ΡΑΕ να δημιουργηθεί ένας «Τειρεσίας» για την αγορά ηλεκτρισμού, αίτημα για το οποίο η ΡΑΕ δήλωσε αναρμόδια και παρέπεμψε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η ΡΑΕ μάλιστα προτρέπει τους προμηθευτές να καταθέσουν σχετικό αίτημα στην ΑΠΔΠΧ καταγράφοντας ακριβώς τα δεδομένα των πελατών που επιθυμούν να καταχωρούνται στο αρχείο επισφαλών πελατών στα πρότυπα του Τειρεσία.

Τα μέτρα

Αντίθετα η ΡΑΕ διευκρινίζει ότι ο προμηθευτής μπορεί να ζητήσει από τους νέους πελάτες την προσκόμιση του τελευταίου εκκαθαριστικού λογαριασμού του από τον προηγούμενο προμηθευτή ώστε να διαπιστώσει εάν έχει χρέη. Σε περίπτωση μάλιστα που ο πελάτης αρνηθεί τότε παρέχεται η δυνατότητα άρνησης από την εταιρεία να δεχθεί το νέο πελάτη.

Επιπρόσθετα η ΡΑΕ παραθέτει και δεύτερη εναλλακτική στις εταιρείες που μπορούν να απευθύνονται στο διαχειριστή του δικτύου (ΔΕΗ Δίκτυο) προκειμένου να διαπιστώνει το ιστορικό πιθανών αποσυνδέσεων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τη συναίνεση βεβαίως του πελάτη.

Κίνητρα

Παράλληλα η ΡΑΕ προτείνει να δίνονται κίνητρα για την αποφυγή δημιουργίας ληξιπρόθεσμων με την επιλογή πληρωμής μέσω πάγιας εντολής από τον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη. Το κίνητρο που προτείνεται είναι μια μορφή μικρής έκπτωσης.

Ένα ακόμη μέτρο που προτείνεται είναι η εγκατάσταση μετρητών προπληρωμής κατά το πρότυπο της Βρετανίας, ή η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, για τη βέλτιστη διαχείριση των φορτίων από τον καταναλωτή, ο οποίος θα μπορεί να γνωρίζει και να ελέγχει το ύψος της κατανάλωσής του.

Εγγυήσεις

Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι αποτελεί επιλογή του προμηθευτή ανάλογα με την εμπορική του πολιτική η καταβολή εγγύησης από τον πελάτη. Ο προμηθευτής έχει δικαίωμα απαίτησης εγγύησης ύψους έως και δύο λογαριασμών κατανάλωσης και μόνο σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό ληξιπρόθεσμων οφειλών επιτρέπεται η απαίτηση μεγαλύτερης εγγύησης μέχρι έξι λογαριασμούς.

Επισήμανση χρέους

Η ΡΑΕ προτείνει ακόμη την υιοθέτηση του μέτρου επισήμανσης χρέους (debt flagging), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο νέο προμηθευτή είτε να προχωρήσει με την ολοκλήρωση της αλλαγής εκπροσώπησης, είτε να αρνηθεί να προμηθεύσει τον αφερέγγυο πελάτη.

Στόχος είναι να περιοριστεί το φαινόμενο όπου καταναλωτές με χρέη σε μία εταιρεία, αλλάζουν σκόπιμα προμηθευτή ρεύματος και δημιουργούν εκ νέου ληξιπρόθεσμες οφειλές (φαινόμενο debt hopping).

Σύμφωνα με τη διαδικασία, όταν ένας πελάτης αποφασίζει να μεταπηδήσει σε άλλον προμηθευτή ρεύματος, τότε εκείνος υποχρεούται να ενημερώσει σχετικά το Διαχειριστή του Δικτύου, ενώ η ενημέρωση προτείνεται να κοινοποιείται και στον υφιστάμενο προμηθευτή ρεύματος. Με αυτόν τον τρόπο ο προμηθευτής εφόσον υπάρχουν οφειλές θα μπορεί είτε να ζητήσει την καταβολή τους πριν την αλλαγή προμηθευτή ή να μπλοκάρει την αλλαγή.

Οι παίκτες

Σημειώνεται ότι εκτός από τη ΔΕΗ, στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά δραστηριοποιούνται κατά βάση δύο ακόμη εταιρείες, η Energa και η Aegean Power, ενώ σε εμπορικούς πελάτες δραστηριοποιούνται ακόμη οι εταιρείες Ήρων (ΓΕΚ Τέρνα) και Elpedison Trading (Ελ.Πε. και Edison).

Δεν υπάρχουν σχόλια: