25/7/11

Μαρία Καλτσά & Αρετή Τσοχατζοπούλου, η νέα γενιά των λαμόγιων που θα σώσει τη χώρα


Αντιδράσεις προκαλούν στον πολιτικό κόσμο οι νέες αποκαλύψεις της Realnews, για την κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή και την πολλά χρόνια στενή της συνεργάτιδα νυν γενική γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά, οι οποίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη Βουλή αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας και ζητώντας να ενημερωθεί για τον έλεγχο που πραγματοποίησε ο ΣΔΟΕ.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρει:

-Σε ποια φάση βρίσκεται ο έλεγχος που πραγματοποιεί ο ΣΔΟΕ σχετικά με το αν προκύπτουν ενδείξεις λογιστικών τεχνασμάτων από τις δυο συνεταίρους με στόχο την αποφυγή της φορολογίας; Ποια τα αποτελέσματα του ελέγχου;

-Θεωρεί η κυβέρνηση ότι υπάρχει ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης, όταν τη θέση της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΚΑ, ενός πόστου που σχετίζεται άμεσα με τις κατασκευές, κατέχει μια αρχιτέκτονας που βρίσκεται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή;

-Έχουν ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών και του ΥΠΕΚΑ για τη σχετική έρευνα του ΣΔΟΕ; Έχουν ζητηθεί εξηγήσεις ή η παραίτηση της κ. Καλτσά τουλάχιστον για όσο διάστημα διεξάγεται η έρευνα;

-Εξετάζεται το ενδεχόμενο από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να ζητηθεί η παραίτηση της κ. Καλτσά;

Μιλώντας στον realfm 97,8 ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για «σοβαρό θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης».

Όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΝ: «Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχει μεθόδευση αγοραπωλησίας που επιδιώκει αποφυγή πληρωμής φόρων από την κόρη του κ. Τσοχατζόπουλου και την κ. Καλτσά.

Επίσης η κ. Τσοχατζοπούλου για να δικαιολογήσει μια μεγάλη ρευστότητα εμφανίζεται να κατασκευάζει με την κ. Καλτσά μια πενταώροφη οικοδομή με κόστος λιγότερο από το μισό. Είμαι πολιτικός μηχανικός δεκαετίες γι' αυτό σας το λέω. Εμφανίζει κόστος γύρω στα 350 ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα είναι υπερδιπλάσιο».

Ο κ. Παπαδημούλης επεσήμανε πως «Η κ. Καλτσά έπρεπε τουλάχιστον να έχει θέσει την παραίτησή της στη διάθεση του υπουργού, του κ. Παπακωνσταντίνου και ο ίδιος να έχει βγει και να έχει πει κάτι σήμερα. Επίσης χρειάζεται σήμερα να βγει ο νέος επικεφαλής του ΣΔΟΕ ο κ. Διώτης και να μιλήσει Αν τίποτα από αυτά δεν γίνει, τότε το στοιχείο της πολιτικής ευθιξίας είναι είδος ουσιώδες εν ανεπαρκεία».

Κ. Βελόπουλος: Να παραιτηθεί για ηθικούς λόγους

Την παραίτηση της κ. Καλτσά ζήτησε μέσω της συχνότητας του Realfm ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει τσίπα στην πολιτική. Δεν ντρέπονται κάποιοι. Για ηθικούς λόγους πρέπει να παραιτηθεί και ο πρωθυπουργός να λάβει μέτρα. Αυτοί δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Αν μπορούσαν θα είχαν διώξει την κ. Καλτσά».

Έλ. Παναρίτη: Η συνεργασία με την κόρη Τσοχατζόπουλου ανεβάζει τα φρύδια πολλών ανθρώπων

«Το γεγονός ότι η κ. Καλτσά έχει τη συγκεκριμένη συνεργασία με την κόρη του κ. Τσοχατζόπουλου είναι το γεγονός που ανεβάζει τα φρύδια πολλών ανθρώπων» τόνισε η κ. Παναρίτη αναφερόμενη στις αποκαλύψεις της Realnews για τη γενική γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στον Realfm 97,8 επεσήμανε πως «Πρέπει και να είμαστε και να φαινόμαστε ηθικοί».

Αναλυτικά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Realnews:

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή βρίσκεται η κόρη του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, Αρετή, και η για πολλά χρόνια στενή της συνεργάτιδα, γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Μαρία Καλτσά, λόγω μη καταβολής των απαιτούμενων φόρων κατά την κατασκευή και πώληση πολυτελούς οικοδομής στην Καλλιθέα.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η Real news, η Αρ. Τσοχατζοπούλου και η Μ. Καλτσά αγόρασαν το 2002 οικόπεδο στην οδό Ευριπίδου 10, στο οποίο στη συνέχεια έχτισαν πενταώροφο συγκρότημα γραφείων, περίπου 856 τ.μ. (χωρίς τους ημιυπαίθριους) και προτού καν ολοκληρωθεί, το πώλησαν έναντι 2,5 εκατ. ευρώ σε γνωστή εταιρεία κατασκευής γυψοσανίδων.

Καταβολή φόρου

Μόνο που η Αρ. Τσοχατζοπούλου δήλωσε πως το συγκεκριμένο ακίνητο το ανήγειρε ως ιδιώτης και όχι ως επαγγελματίας, με αποτέλεσμα να μην προστεθεί στα εισοδήματά της ως αρχιτέκτονος μηχανικού και ιδιοκτήτριας τριών τεχνικών εταιρειών (ΛΗΘΑΙΑ ΕΠΕ, ΜΠΑΟΥΠΛΟΥΣ ΕΠΕ, ΑΤΕΦΑ Α.Ε.) και επομένως να εξαιρεθεί από τη σχετική υποχρέωση καταβολής φόρων. Ετσι, τα 2.141.509 ευρώ που εισέπραξε από την πώληση των ακινήτων (κατείχε το 90%) δεν φορολογήθηκαν ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για τη γενική γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, αρχιτέκτονα επίσης, η οποία σημειώνεται πως μαζί με τον σύζυγό της Φρανκ Μίχαελ Σμιτ είναι συνέταιροι με την κόρη του πρώην υπουργού στην ΜΠΑΟΥΠΛΟΥΣ Τεχνική Εταιρεία. Με αυτό το λογιστικό τέχνασμα κατά την πώληση της πολυώροφης οικοδομής, υποχρέωση καταβολής φόρων είχε μόνο ο αγοραστής και όχι οι πωλήτριες, κυρίες Τσοχατζοπούλου και Καλτσά.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι φορολογικές αρχές θεωρούν πως η συγκεκριμένη πώληση αποτελεί καθαρά εμπορική δραστηριότητα και έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επιβολή των φόρων και των προστίμων που προκύπτουν. Το γεγονός, μάλιστα, πως η αγορά, κατασκευή και πώληση του ακινήτου έγινε διαδοχικά τεκμηριώνει το επιχείρημα των Αρχών πως επρόκειτο για εμπορική δραστηριότητα. Δηλαδή, πως η Αρ. Τσοχατζοπούλου και η Μ. Καλτσά δεν αγόρασαν το οικόπεδο για ιδιωτική χρήση, αλλά για να κατασκευάσουν και να πωλήσουν το ακίνητο με σκοπό το κέρδος.

Λογιστικός λαβύρινθος

Η ιστορία του γυάλινου μεγαθήριου της οδού Ευριπίδου 10 έχει ως εξής: Το 2002, η Αρ. Τσοχατζοπούλου και Μ. Καλτσά αγόρασαν το οικόπεδο, έκτασης 322 τ.μ., έναντι 161.500 ευρώ, που μαζί με τις συμβολαιογραφικές και τις λοιπές δαπάνες ανήλθε στις 181.500 ευρώ (αρ. συμβ. 1977/29.04.2002).
Το οικόπεδο αγοράστηκε κατά ποσοστό 90% από την κόρη του Ακη Τσοχατζόπουλου και κατά ποσοστό 10% από τη γενική γραμματέα. Στον χώρο προϋπήρχε μια διώροφη οικοδομή, την οποία κατεδάφισαν αμέσως μετά την αγορά, προκειμένου να πάρουν άδεια από την Πολεοδομία για την ανέγερση νέου πενταώροφου επί της πιλοτής κτιρίου, με δώμα, υπόγειο και 8 θέσεις στάθμευσης. Οι οικοδομικές εργασίες άρχισαν πολύ γρήγορα και ολοκληρώθηκαν το 2005, οπότε και πωλήθηκε ολόκληρο το κτίριο σε γνωστή εταιρεία, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ (αρ. συμβ. 1441/19.07.2005).

Από το σύνολο του ποσού, βέβαια, την ημέρα της υπογραφής του συμβολαίου η Αρ. Τσοχατζοπούλου έλαβε 1.579.500 ευρώ και η Μ. Καλτσά 175.500 ευρώ, καθώς 120.545,28 ευρώ παρακρατήθηκε από την εταιρεία που αγόρασε το κτίριο, για να εξοφλήσει τα δάνεια ύψους 300.000 ευρώ που είχαν λάβει οι δυο τους για την κατασκευή του κτιρίου. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο συμβόλαιο, το υπόλοιπο του ποσού, δηλαδή τις 624.454, 72 ευρώ, θα το πλήρωνε η εταιρεία όταν οι χώροι θα παραδίδονταν πλήρως αποπερατωμένοι, «με το κλειδί στο χέρι». Κι αυτό είναι κάτι που ενισχύει ακόμη περισσότερο το γεγονός πως επρόκειτο για εργολαβία, αφού προτού ολοκληρώσουν το χτίσιμο της οικοδομής, οι Αρ. Τσοχατζοπούλου και Μ. Καλτσά είχαν ήδη βρει αγοραστή.

Τα νέα στοιχεία από την επιχειρηματική δραστηριότητα της κόρης του πρώην υπουργού αποκαλύπτουν πως τα χρήματα από την πώληση της πενταώροφης οικοδομής στην Καλλιθέα, που η ίδια και η συνέταιρός της κατασκεύασαν, τα χρησιμοποίησε για την αγορά του σπιτιού της στη Δεινοκράτους 60. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το «πόθεν έσχες» που κατέθεσε για το 2006, όπου δήλωσε πως η αγορά της οικίας της στο Κολωνάκι προήλθε από έσοδα ύψους 2.145.509, 25 ευρώ που είχε μετά από πώληση ακινήτου. Ποσό, δηλαδή, που αντιστοιχεί στο τίμημα που εισέπραξε για το κτίριο στην Καλλιθέα και που, εξάλλου, δήλωσε στη φορολογική της δήλωση το 2005.

Πολυτέλεια με 324 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ΣΔΟΕ θεωρεί πως «αγκάθι» στη συγκεκριμένη αγοραπωλησία αποτελεί και το ύψος των εργασιών κατασκευής που πραγματοποιήθηκαν. Κατά τη δήλωση της Αρετής Τσοχατζοπούλου, η δαπάνη που αναλογούσε στο ποσοστό της, στο 90% δηλαδή, δεν ξεπέρασε τις 250.000 ευρώ. Οι φορολογικές αρχές, όμως, εκτιμούν πως δεν δηλώθηκε το σύνολο των εξόδων, καθώς πρόκειται για ένα πενταώροφο κτίριο πολυτελούς κατασκευής, 856 τ.μ. (με τους ημιυπαίθριους 971 τ.μ.). Πρόκειται, προφανώς, για ένα ακόμη οικονομικό «θαύμα», αφού -όπως φαίνεται- κόστισε μόλις... 324 ευρώ το τ.μ., όταν στην αγορά η μέση τιμή κατασκευής είναι τουλάχιστον διπλάσια και κυμαίνεται από 700 έως 1.000 το τ.μ.

Η μη δήλωση της πραγματικής δαπάνης, σύμφωνα με όσα πιστεύουν οι αρμόδιοι του ΣΔΟΕ, δίνει το δικαίωμα στον κάθε πωλητή -και στην προκειμένη περίπτωση την Αρ. Τσοχατζοπούλου- να αυξήσει το κεφάλαιο που μπορεί να επικαλεστεί τα επόμενα χρόνια ως «διαθέσιμο», προκειμένου να καλύψει τυχόν νέες αγορές. Δηλώνοντας, δηλαδή, λιγότερα έξοδα στις εργασίες, ουσιαστικά μένει στην «τσέπη» μεγαλύτερο ποσοστό από όσα εισπράττει κι έτσι παρουσιάζεται μια... ικανοποιητική ρευστότητα.

Στο μικροσκόπιο

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές επικεντρώνουν την έρευνά τους στις φορολογικές δηλώσεις της κόρης του πρώην υπουργού την περίοδο 2001-2003, αφού το 2002, εκτός της ανάλωσης κεφαλαίων λόγω της αγοράς του οικοπέδου στην Καλλιθέα, δήλωσε εισόδημα 60.000 ευρώ, το οποίο δεν προκύπτει από πουθενά. Ετσι, απαλλάχθηκε και από την καταβολή φόρου εκείνη τη χρονιά, λόγω μη κάλυψης τεκμηρίων. Κι όλα αυτά όταν έναν χρόνο πριν, το 2001, είχε προχωρήσει στην αγορά ενός ακόμη οικοπέδου, στην οδό Κεφαλληνίας 40 στην Κυψέλη, έναντι 32.212,943 ευρώ, το οποίο (όπως και το διπλανό που αγόρασε στον ίδιο δρόμο, στον αριθμό 38, από τον συνέταιρό της στην τεχνική εταιρεία ΑΤΕΦΑ Α.Ε.) νοίκιασε στη συνέχεια στον... εαυτό της, δηλαδή στην εταιρεία που κατέχει, τη ΛΗΘΑΙΑ ΕΠΕ.

Η «πολυσχιδής» γενική γραμματέας

Τους στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς της κόρης του Ακη Τσοχατζόπουλου, Αρετής, με τη γενική γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Μαρία Καλτσά είχε φέρει ένα χρόνο πριν στο «φως» η Real news. Οι δυο τους, αλλά και ο σύζυγος της γενικής γραμματέως εμφανίζονται στο διοικητικό συμβούλιο της κατασκευαστικής εταιρείας ΜΠΑΟΥΠΛΟΥΣ Τεχνική Εταιρεία ΕΠΕ (BAUPLUS ΕΠΕ). Στη συγκεκριμένη εταιρεία, η Αρ. Τσοχατζοπούλου κατέχει το 50%, η Μ. Καλτσά το 25%, ενώ ο Γερμανός σύζυγός της συμμετέχει κατέχοντας το υπόλοιπο 25%. Η συνεργασία των γυναικών ξεκίνησε το 2005 (ΦΕΚ ΤΑΕ ΕΠΕ 2824/9.5.2005) και συνεχίστηκε έως και τις 13/11/2009, οπότε η Μ. Καλτσά αποχώρησε από διαχειρίστρια της εταιρείας, εξαιτίας της ανάληψης των καθηκόντων της, στις 5/11/2009, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε ένα πόστο που σχετίζεται, ωστόσο, άμεσα με τις κατασκευές.

Λίγο πριν από τις εκλογές, πάντως, η εταιρεία «ανοίγεται» πραγματοποιώντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, με την κόρη του υπουργού να καταβάλλει σχεδόν το σύνολο του ποσού, δηλαδή 1,185 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή μόνο εντυπωσιακή μπορεί να χαρακτηριστεί, αν αναλογιστεί κανείς, κατά πρώτον, πως το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας με αρχική επωνυμία ΑΟΥΡΑ Τεχνική Εταιρεία ΕΠΕ (Aura ΕΠΕ) ήταν μόλις 18.000 ευρώ και, κατά δεύτερον, πως η εταιρεία εμφανίζεται ζημιογόνα.

Εν τω μεταξύ, από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του καταστατικού της, προσθέτοντας στο πεδίο των δραστηριοτήτων της την εγκατάσταση και παραγωγή φωτοβολταϊκών, αντικείμενο που γνωρίζει καλά ο Γερμανός επιχειρηματίας Φρανκ Μίχαελ Σμιτ, σύζυγος της Μ. Καλτσά, μιας και ο ίδιος διαθέτει από το 2006 την εταιρεία ΦΕΡΣΤ ΣΑΝΕΛΕΝΕΡΤΖΙ Μ. ΕΠΕ, που δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο της ενέργειας.

Επίσης, είναι ενδεικτικό πως τα γραφεία της BAUPLUS ΕΠΕ βρίσκονται στην οδό Αγγελου Σικελιανού 13 στο Νέο Ψυχικό, εκεί όπου στεγάζεται μία ακόμη εταιρεία της Μ. Καλτσά, το Στούντιο Αρχιτεκτονικής Καλτσά - Πανάγος - Παπανδρέου (KPPS), η οποία ιδρύθηκε το 1993, έχοντας αναλάβει μελέτες πολλών ιδιωτικών έργων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Μεταξύ αυτών και η ανάπλαση του πεζοδρόμου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, αφού η Μ. Καλτσά συμμετείχε στη σύμπραξη των γραφείων που κέρδισαν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 1997. Επιμελήθηκε, δηλαδή, τον σχεδιασμό του δρόμου όπου εδώ και μερικά χρόνια μένει ο Ακης Τσοχατζόπουλος με τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη. Το έργο, μάλιστα, βρισκόταν σε εξέλιξη, όταν η «αμαρτωλή» offshore Torcaso αγόρασε το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33, το 1999, πριν περιέλθει στη έτερη offshore Nobilis και από εκεί στα χέρια της Β. Σταμάτη.

Αυτό είναι, μάλιστα, και το μοναδικό έργο που αναφέρεται συγκεκριμένα στο βιογραφικό της Μ. Καλτσά στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ.

Η αρχιτέκτων Μ. Καλτσά, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και σύμφωνα με το βιογραφικό της είναι απόφοιτος του τμήματος μεταπτυχιακών του γνωστού Πανεπιστημίου Yale, έχει ξαναβρεθεί στο επίκεντρο λόγω των δραστηριοτήτων της. Αμέσως μετά την τοποθέτησή της στη θέση της γενικής γραμματέως στο υπουργείο, αποκαλύφθηκε πως συμμετείχε επί συναπτά έτη μέχρι και το καλοκαίρι του 2009 στο διοικητικό συμβούλιο του κατασκευαστικού ομίλου ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ. Αυτό ήταν κάτι που προκάλεσε σάλο, αφού από το πόστο της γενικής γραμματέως λαμβάνει αποφάσεις που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα πρώην συνεργάτες της. Αυτή αποτέλεσε και την αφορμή να χαρακτηρίσουν πολλοί «διάτρητη» τη διαδικασία αξιολόγησης των βιογραφικών που ακολούθησε η κυβέρνηση για τη στελέχωση κρατικών θέσεων. Από τη θέση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ η Μ. Καλτσά παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2009, όταν κατέβηκε υποψήφια στις ευρωεκλογές, κάτι που δεν ήταν τυχαίο, αφού η 53χρονη είναι γνωστή από παλιά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: