25/7/11

On target οι Έλληνες κάτοχοι "offshore" πιστωτικών καρτών


Τους πρόδωσαν στην εφορία οι «εξωτικές» πιστωτικές κάρτες τους. Πιστωτικές κάρτες που δεν είναι όποιες και όποιες. Έχουν εκδοθεί από τράπεζες χωρών που είναι φορολογικοί παράδεισοι και οι Έλληνες κάτοχοί τους τις χρησιμοποιούν τα τελευταία δυο χρόνια κατά κόρον πραγματοποιώντας αναλήψεις σημαντικών ποσών καθώς και μεγάλες χρεώσεις. Οι πιστωτικές κάρτες είναι συνδεδεμένες με τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοίξει οι κάτοχοί τους σε υπεράκτια τραπεζικά κέντρα (π.χ. νησιά Κέιμαν) και στους οποίους έχουν μεταφέρει σημαντικά ποσά με εμβάσματα. Τώρα απειλούνται με έλεγχο πόθεν έσχες από το υπουργείο Οικονομικών.

Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έτριβαν τα μάτια τους όταν άρχισαν να συλλέγουν στοιχεία για τη χρήση στην Ελλάδα πιστωτικών καρτών οι οποίες είχαν εκδοθεί από τράπεζες φορολογικών παραδείσων. Τα στοιχεία τα έλαβαν από τις ελληνικές τράπεζες που διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές με τις πιστωτικές κάρτες αλλά και από διεθνείς τραπεζικές υπηρεσίες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στο υπουργείο Οικονομικών χτύπησε πριν από μερικούς μήνες καμπανάκι όταν συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για πραγματοποίηση χιλιάδων συναλλαγών μεγάλης αξίας με πιστωτικές κάρτες οι οποίες είχαν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού που εδρεύουν σε υπεράκτια τραπεζικά κέντρα και χώρες που φημίζονται για την σκληρότητα της νομοθεσίας περί τραπεζικού απορρήτου (π.χ. Κέιμαν, Λουξεμβούργο). Από τα στοιχεία τραπεζικών συναλλαγών που πήρε το υπουργείο προέκυψε ότι Έλληνες κάτοικοι είχαν στην κατοχή τους τις ξένες πιστωτικές κάρτες και πραγματοποιούσαν αναλήψεις μεγάλων ποσών από αυτές καθώς και καθημερινές συναλλαγές και συναλλαγές μεγάλης αξίας (π.χ. αγορά ταξιδιωτικών πακέτων, χρήση σε σούπερ μάρκετ, αγορά καυσίμων).

Η κατοχή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί σε offshore χώρες, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αποτελεί σοβαρή ένδειξη για φοροδιαφυγή η οποία πρέπει να ελεγχθεί. ΄Οπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, με την ψήφιση στις αρχές Αυγούστου της διάταξης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που επιτρέπει την πλήρη και με συνοπτικές διαδικασίες άρση του τραπεζικού απορρήτου έναντι των φορολογικών αρχών θα ξεκινήσει έλεγχος πόθεν έσχες στις κραυγαλέες περιπτώσεις χρήσης πιστωτικών καρτών εξωτερικού. Συγκεκριμένα, θα ελεγχθεί αν οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών έχουν μεταφέρει με εμβάσματα χρήματα στις offshore χώρες καθώς και αν τα χρήματα αυτά μαζί με τις εγχώριες καταθέσεις τους και τις δαπάνες μέσω των πιστωτικών καρτών δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: