24/7/11

Ομολόγησε τις πράξεις του ο ύποπτος στη Νορβηγία


«Αποτρόπαιες, αλλά απαραίτητες» χαρακτηρίζει, σύμφωνα με το δικηγόρο του, τις πράξεις του ο 32χρονος άνδρας σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τη διπλή φονική επίθεση στη Νορβηγία.

Ο δικηγόρος Γκήαρ Λίπσταντ είπε ότι ο πελάτης του, Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ θέλει να μιλήσει για τον εαυτό του και να εξηγήσει τις πράξεις του στο δικαστήριο τη Δευτέρα.

«Είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά θεωρούσε ότι ταυτοχρόνως ήταν απαραίτητες» δήλωσε στο TV2 ο δικηγόρος.

«Βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την αστυνομία αλλά είναι πολύ απαιτητικός ύποπτος», δήλωσε ο αστυνομικός διοικητής Σβέινουνγκ Σπόνχαϊμ.

Ο μοναδικός ύποπτος

Ο Σπόνχαϊμ ανακοίνωσε επίσης ότι ο συλληφθείς δήλωσε ότι έδρασε μόνος του. «Παραδέχτηκε τα γεγονότα τόσο της βομβιστικής επίθεσης όσο και των πυροβολισμών, αλλά δεν παραδέχεται ποινική ενοχή», είπε.

«Υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος του, αλλά η αστυνομία πρέπει να διασταυρώσει τα όσα λέει. Κάποιες από τις μαρτυρίες (των επιζησάντων της επίθεσης) στο νησί μας κάνουν να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο δράστης ήταν ένας», πρόσθεσε.

Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες, αλλά δηλώνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι.

Τουλάχιστον 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένοπλος άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως στο νησί Οτόγια την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά το θάνατο επτά από βομβιστική επίθεση στο Όσλο. Την Κυριακή το μεσημέρι έγινε γνωστό πως άλλος ένας άνθρωπος που είχε τραυματιστεί έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 93.

Ενώ η Νορβηγία έχει βυθιστεί σε βαρύ πένθος, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων, καθώς τέσσερα άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται στο νησί.

Στο Όσλο, η αστυνομία ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν σοροί σε κτήρια που υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη και θεωρούνται επικίνδυνα για τη διενέργεια ερευνών.

Εν τω μεταξύ, βίντεο το οποίο «ανέβηκε» στο YouTube και υποκινεί σε «πόλεμο» κατά του Ισλάμ, δείχνει φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη των πολύνεκρων επιθέσεων στο Οσλο, ο οποίος φοράει αδιάβροχη στολή και κρατάει ένα αυτόματο όπλο. Οι φωτογραφίες εμφανίζονται στο τέλος του σχεδόν 12λεπτης διάρκειας βίντεο με τον τίτλο «Ιππότες Σταυροφοριών 2083».

Παράλληλα, σε νορβηγική ιστοσελίδα συζήτησης (www.freak.no) υπήρχε σύνδεσμος που παρέπεμπε σε ένα βιβλίο 1.500 σελίδων υπό τον τίτλο «2083-Μία Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» με την υπογραφή Αντριου Μπέργουικ που φέρεται να είναι η αγγλική εκδοχή του Αντερς Μπρέιβικ.

Η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε παράλληλα ότι το βιβλίο είχε γράψει ο δράστης των επιθέσεων.

Στο βιβλίο αυτό περιγράφεται ο σχεδιασμός, η παρασκευή των εκρηκτικών και η βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στις επιθέσεις.

«Το μανιφέστο αυτό δημοσιεύτηκε την ημέρα που έγιναν τα γεγονότα» δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας του Όσλο Σβέινουνγκ Σπόνχαϊμ σε συνέντευξη Τύπου.

Οι φόνοι θα προσελκύσουν την προσοχή στο μανιφέστο, γράφει ο δράστης και προσθέτει: «Όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις, είναι καλύτερο να σκοτώσεις πολύ περισσότερους από αρκετούς, ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να μειώσεις τον επιθυμητό ιδεολογικό αντίκτυπο του πλήγματος».

Ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο του επιτίθεται στην «ισλαμική αποικιοκρατία και τον εξισλαμισμό της δυτικής Ευρώπης» και στην «άνοδο του πολιτιστικού Μαρξισμού/της πολυπολιτιστικότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: