13/7/11

Προσωπικά υπεύθυνος ο πρόεδρος Χριστόφιας


Χιονοστιβάδα είναι οι αποκαλύψεις για τα αίτια της έκρηξης που προκάλεσε το θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 62, ενώ κατέστρεψε ολοσχερώς τη βασική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. Τα κυπριακά ΜΜΕ φέρνουν καθημερινά στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για την έκρηξη 100 εμπορευματοκιβωτίων με εκρηκτικά που είχαν κατασχεθεί από ρωσικό πλοίο και είχαν προορισμό τη Συρία και προέλευση το Ιράν.

Οι αποκαλύψεις έχουν φέρει την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. Το δυστύχημα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό ήταν η πιο κακή στιγμή της κυβέρνησης Χριστόφια. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κλιμακώνουν την κριτική τους κατά του προέδρου Χριστόφια. Μεταξύ των αποκαλύψεων είναι και επιστολή του παραιτηθέντος Ελλαδίτη αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Πέτρου Τσαλικίδη, προς το υπουργείο Αμυνας, ο οποίος από τον Μάιο του 2009 προειδοποιούσε ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος ανάφλεξης του φορτίου, το οποίο είτε θα έπρεπε να καταστραφεί είτε να φυλαχθεί σε ασφαλές μέρος.

Η γενική ελεγκτής προειδοποίησε

Από το ίδιο έτος η γενική ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χρυστάλα Γιωρκάτζη, στην ετήσια έκθεσή της που απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην αποθήκευση του φορτίου σε υπαίθρια στοίβα και προειδοποίησε ότι υπήρχαν κίνδυνοι πλήρους αλλοίωσης και καταστροφής του. Το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του φορτίου αποτελείται από πυρίτιδα διαφόρων ειδών, των οποίων «η σύνθεση και η αντίδρασή τους σε ψηλές θερμοκρασίες είναι άγνωστη», εγκυμονεί κινδύνους, έγραφε.

Σε επιστολή του προς τη γενική ελεγκτή του κράτους ο διευθυντής του υπουργείου Αμυνας έγραφε: «Στις 4/8/2009 το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σε σύσκεψη τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για το θέμα και αποφασίστηκε όπως, λόγω πολιτικών θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, το θέμα επανεξεταστεί τον Νοέμβριο του 2009. Το υπουργείο Εξωτερικών με επιστολή του στις 31/12/2009 αναφέρει ότι οι πολιτικοί λόγοι δεν έχουν αλλάξει και επομένως δεν δικαιολογείται προς το παρόν οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο χειρισμού του θέματος. Στις 17/6/2010 το υπουργείο Αμυνας επανέφερε το θέμα, ρωτώντας για οποιαδήποτε εξέλιξη. Και πάλι η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, στις 7/7/2010, ήταν ότι οι πολιτικοί λόγοι εξακολουθούσαν να υφίστανται, οπότε δεν μπορούσε να σημειωθεί αλλαγή στον τρόπο χειρισμού του θέματος».

Η πολιτική απόφαση Χριστόφια

Εχοντας αυτά τα στοιχεία υπόψη, καθώς και το ότι η Κύπρος απέρριψε προτάσεις από τρίτα κράτη για τεχνική βοήθεια στη διαχείριση του υλικού, ο ΔΗΣΥ, που είναι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, κορυφώνει την κριτική του προς τον πρόεδρο Χριστόφια. «Ποιος και γιατί έλαβε αυτή την πολιτική απόφαση; Πόσο καθοριστική στη λήψη αυτής της απόφασης ήταν η επιθυμία κάποιων να διατηρήσουν, πάνω απ' όλα, καλές σχέσεις με τα καθεστώτα του Ιράν και της Συρίας;» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ. Το κόμμα της αντιπολίτευσης ζήτησε την άμεση εμπλοκή του γενικού εισαγγελέα και τον ορισμό ποινικών ανακριτών από προσωπικότητες κύρους.

Χθες ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε συνάντηση με τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος τον έχει συμβουλεύσει ότι η μόνη διαδικασία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα σε σχέση με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, και που προβλέπεται από το Σύνταγμα, είναι η διερεύνηση του θέματος από την αστυνομία υπό την άμεση εποπτεία του γενικού εισαγγελέα. Πέραν της ποινικής διερεύνησης, ο πρόεδρος Χριστόφιας θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνέλθει την Πέμπτη 14 Ιουλίου, το διορισμό ερευνητικής επιτροπής, με οδηγίες για την ταχύτατη διερεύνηση όλων ανεξαιρέτως των πτυχών του θέματος και την απόδοση των όποιων πιθανών ευθυνών.

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=292751

Δεν υπάρχουν σχόλια: