12/7/11

Οργή για την τραγωδία στην Κύπρο


Βιβλική είναι η καταστροφή που προκάλεσε η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε την Δευτέρα στις 5:45 το πρωί στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Σοβαρές καταγγελίες διατυπώνουν οι συγγενείς των θυμάτων που καταλογίζουν αδιαφορία στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες είχαν ενημερωθεί για την επικινδυνότητα και τα προβλήματα με τα πυρομαχικά.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 12 άτομα, ανάμεσα τους εθνοφρουροί που εκτελούσαν την θητεία τους και πυροσβέστες. Ακόμη 62 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 50 έλαβαν τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από τα νοσοκομεία, ενώ 2 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Άμεσα η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Κτίρια έχουν καταρρεύσει και θραύσματα έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια, ενώ όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις έχουν αναβληθεί. Οι κηδείες των νεκρών θα τελεστούν δημοσία δαπάνη.

Τα αίτια της τραγωδίας ακόμη διερευνώνται. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, θα μεταβούν στην Κύπρο εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό που θα βοηθήσουν τις έρευνες των αρχών. Ωστόσο, ο Στέφανος Στεφάνου απέκλεισε εκ πρώτης όψεως το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη για τα πυρομαχικά

Μετά το τέλος του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Άμυνας και επί τόπου έρευνα, ενώ είχαν ληφθεί αποφάσεις αναφορικά με την προστασία του υλικού, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο υλικό που κατασχέθηκαν το 2009 με προορισμό το Ιράν. Η κυπριακή δημοκρατία, σύμφωνα με τον Στέφανο Στεφάνου, λειτουργώντας στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών ανέθεσε τη φύλαξη του υλικού στην Εθνική Φρουρά.

Τα κοντέινερ που περιείχαν τα εκρηκτικά φαίνονται σε φωτογραφία που εξασφάλισε site της Κύπρου

Στην φωτογραφία φαίνεται η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα κοντέινερ, τα οποία περιείχαν την εκρηκτική ύλη, πριν την φονική έκρηξη και την καταστροφή που ακολούθησε στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και στην περιοχή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού.

Όπως αναφέρει ο «Πολίτης» το εξωτερικό μέρος των κοντέινερ είχε εξογκωθεί και αλλοιωθεί.

Οι 12 νεκροί

Αξιωματικοί του Ναυτικού, άνδρες της Πυροσβεστικής και ναύτες που υπηρετούσαν τη θητεία τους είναι οι δώδεκα νεκροί της τραγωδίας.

Συμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των κυπριακών Αρχών οι νεκροί είναι οι:

Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης διοικητής Ναυτικού
Αντιπλοίαρχος Λάµπρος Λάµπρου, διοικητής της Ναυτικής Βάσης
Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης
Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης
Ναύτης (εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Μιλτιάδης και ο δίδυμος αδελφός του Χριστάκης Χριστοφόρου, επίσης ναύτης-εθνοφρουρός
Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Παπαδόπουλος
Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος
Πυροσβέστης Σπύρος Ταντής
Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου
Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουµή
Πυροσβέστης Αδάµος Αδάµου

«Την τελευταία εβδομάδα ήταν διάχυτη η ανησυχία»

Ο Νικόλας Ιωαννίδης, γιος του αποθανόντος Διοικητή του Ναυτικού, Ανδρέα Ιωαννίδη με δηλώσεις του στο Alter αποκάλυψε ότι ο πατέρας του είχε ενημερώσει για τον κίνδυνο των πυρομαχικών στο στρατόπεδο και είχε προχωρήσει σε εκκλήσεις προς τους υπεύθυνους. Ακόμη και τρεις μέρες πριν την έκρηξη είχε στείλει εκ νέου αναφορά στους αρμόδιους.

Σύμφωνα με τον Νικόλα Ιωαννίδη, οι αρχές γνώριζαν και αδιαφορούσαν. Όπως τόνισε, ο πατέρας του είχε αναφέρει ότι την τελευταία εβδομάδα επικρατούσε μεγάλη ανησυχία στη βάση, γιατί την περασμένη Δευτέρα είχε σημειωθεί μικρή έκρηξη που δημιούργησε οπή στα εμπορευματοκιβώτια.

Ειδικότερα την Κυριακή, σύμφωνα με τον Νικόλα Ιωαννίδη, υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν φουσκώσει τα εμπορευματοκιβώτια και τα ξημερώματα άρχισαν μικρές εκρήξεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί η τραγωδία.

Παραιτήθηκαν ο υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν λίγες ώρες μετά την έκρηξη στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, στρατηγός Πέτρος Τσαλικίδης, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για την τραγωδία.

Σοβαρά προβλήματα με το ρεύμα και το νερό

Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι ώρες που περνάει η Κύπρος με συνεχείς διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα και την παροχή νερού, εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής στον ηλεκτρικό σταθμό Βασιλικού.

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση τα εφεδρικά συστήματα και οι μηχανισμοί αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Ήδη με διάταγμα του υπουργού Εμπορίου, Αντώνη Πασχαλίδη ενεργοποιήθηκαν όλες οι γεννήτριες ιδιωτών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.


Παράλληλα, οι αρχές εξετάζουν και την μεταφορά κινητών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, ενώ έχει τεθεί σε λειτουργία το σύστημα απόρριψης φορτίου σε καταναλωτές.

Σύμφωνα με την Αρχή Ηλεκτρισμού Kύπρου (ΑΗΚ), εκτός λειτουργίας τέθηκαν από τις 6 το πρωί της Δευτέρας οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί στη Μονή και το Βασιλικό, ενώ λειτουργεί μόνο ο σταθμός της Δεκέλειας.

Το Προεδρικό Μέγαρο, με εντολή του Προέδρου Χριστόφια, ηλεκτροδοτείται από εφεδρικές γεννήτριες.

Επιπλέον, η διακοπή ρεύματος έχει προκαλέσει την αναστολή των Μονάδων Αφαλάτωσης, με αποτέλεσμα οι διαθέσιμες ποσότητες πόσιμου νερού είναι πολύ περιορισμένες και το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στην κατανάλωση νερού και να περιορίζεται στις απόλυτα αναγκαίες χρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: