5/7/11

Θετικοί οι πρόεδροι των ΤΕΙ, αντίθετοι οι πρυτάνεις για το ν/σ του υπ. Παιδείας


Θετικά αντέδρασαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ στο νομοσχέδιο του υπουργείου για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφότου ολοκληρώθηκε η συνεδρίασή τους παρουσία του ειδικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Βασ. Παπάζογλου.

Όπως δήλωσαν αρκετοί πρόεδροι, ο κ. Παπάζογλου τους διαβεβαίωσε ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο δεν αποτελούν επίσημο κείμενο του υπουργείου, το οποίο θα δοθεί εντός της ημέρας. Οι πρόεδροι, μετά τις διευκρινίσεις σε ορισμένες διατάξεις, που έδωσε ο κ. Παπάζογλου, σε μεγάλο ποσοστό θεώρησαν ότι πολλές διατάξεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου την προσεχή Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και, αφού θα έχουν πάρει στα χέρια τους το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις.

Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων ωστόσο εμμένουν στις θέσεις τους, θεωρώντας πως το δημόσιο Πανεπιστήμιο «οδεύει προς ιδιωτικοποίηση», όπως τόνισαν ορισμένοι εξ αυτών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένονται συναντήσεις των πρυτάνεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να ενημερώσουν και τα πολιτικά κόμματα για τις απόψεις τους, αλλά και να τους εκθέσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

Αντίθετοι οι πρυτάνεις με τις αλλαγές

Πάντως, οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων διατύπωσαν την απόλυτη αντίθεσή τους-και με πολύ σκληρή γλώσσα-για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Βόλο, οι πανεπιστημιακοί έκαναν λόγο για «εμπάθεια» του υπουργείου «απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα», για «κρυφή ατζέντα», για «ζημίωση» του δημόσιου Πανεπιστημίου, ακόμη και απαξίωσή του.

Η Σύνοδος αποφάσισε να αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, των πολιτικών κομμάτων, των θεσμικών οργάνων της Βουλής, ενώ καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική νεολαία να υπερασπιστεί το δημόσιο αγαθό της Παιδείας.

Οι πρυτανικές αρχές τονίζουν ότι λειτουργούν με ευθύνη και θα τιμήσουν την εντολή που έχουν πάρει από την πανεπιστημιακή κοινότητα, υπερασπιζόμενες σθεναρά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάνθηκε ότι με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο:

* Αλλοιώνεται η φύση των σπουδών, μέσω των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης (μονοετή, 2/ετή, 3/ετή) μεταλυκειακού χαρακτήρα στο Πανεπιστήμιο.

* Καταργούνται ή συγχωνεύονται Πανεπιστήμια χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό.

* Δεν υπάρχει εγγύηση για την αυτοτέλεια και τη διαφάνεια των Πανεπιστημίων:

* Παραδίδεται πλήρως και χωρίς αντίβαρα η διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες ενός παντοδύναμου Συμβουλίου με διαδικασίες που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο συναλλαγής, ελέγχου από ξένα προς το Πανεπιστήμιο κέντρα εξουσίας και επικράτησης ομάδων συμφερόντων.

* Ακυρώνεται η ισότιμη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στις πανεπιστημιακές διαδικασίες.

* Καταργείται η δημοκρατική νομιμοποίηση των οργάνων και ακυρώνεται η συμμετοχή των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Τα παραπάνω οδηγούν στη μετατροπή του Πανεπιστημίου σε Εταιρεία, μετακυλώντας το κόστος λειτουργίας του στην ελληνική οικογένεια, τόνισαν οι πρυτάνεις.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μη δοθεί η χαριστική βολή στο Ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Καλεί έστω και αυτή την έσχατη στιγμή το υπουργείο να μην προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση του νομοσχεδίου και να λάβει υπόψη του τις προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων που διατυπώθηκαν στο Ρέθυμνο και το Λαύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: