6/7/11
Ράλι για 15 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Την επιτάχυνση 15 διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παρουσιάζουν καθυστέρηση, αλλά και τις επιμέρους εφαρμοστικές νομοθετικές ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου, συζήτησαν κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου.
Στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη, μετείχαν οι υπουργοί: Εσωτερικών, Χ. Καστανίδης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μ. Παπαϊωάννου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χ. Παμπούκης, καθώς και οι υφυπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ντ. Ρόβλιας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μ. Τιμοσίδης, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γ. Μαγκριώτης, και Πολιτισμού και Τουρισμού, Γ. Νικητιάδης.
Σε πρώτη φάση ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να ολοκληρωθούν αλλαγές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και σημειώνονται και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνόδευε το αναθεωρημένο μνημόνιο. Οι καθυστερήσεις εντοπίζονται στους εξής τομείς:
1.Τον επαρκή έλεγχο των δημοσίων δαπανών με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται αποκλίσεις από τους στόχους του μνημονίου για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.
2. Την μη λειτουργία των γραφείων δημοσιονομικού ελέγχου που θα έπρεπε να έχει συσταθεί και να λειτουργεί σε κάθε υπουργείο και μεγάλο δημόσιο οργανισμό παρά το γεγονός ότι οι κατά περίπτωση υπεύθυνοι έχουν ήδη οριστεί.
3. Την ολοκλήρωση το ταχύτερο δυνατό του ενιαίου μισθολογίου για το δημόσιο τομέα. Το πρόβλημα βρίσκεται όχι τόσο στις γενικές παραμέτρους των αλλαγών όσο στην απουσία σαφούς χρονοδιαγράμματος υλοποίησης και συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών στόχων.
4. Τη σταθερή και χωρίς ελλείψεις συλλογή μηνιαίων στοιχείων εσόδων και δαπανών από όλους του φορείς του Δημοσίου.
5. Την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου με το οποίο θα επιτυγχάνονταν η επιτάχυνση και η καλύτερη αξιοποίηση πόρων των κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων που κατευθύνονται στην Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ.
6. Την παρακολούθηση σε σταθερή βάση των οικονομικών αποτελεσμάτων της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη η οποία αναμένεται να έχει ένα συνολικό όφελος στη δαπάνη του Δημοσίου της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ από το 2011 έως και το 2013.
7. Την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για όλους τους φορείς και όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ.
8. Τη στενή, μηνιαία παρακολούθηση των μεγάλων ελλειμματικών ασφαλιστικών ταμείων όπως το ΙΚΑ το ΝΑΤ τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ ώστε να περιοριστούν οι μεγάλες ετήσιες αποκλίσεις στις δαπάνες τους.
9. Τη συμπλήρωση της στελέχωσης του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα έπρεπε να είναι λειτουργικό από τις αρχές του 2011.
10. Τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη και σε ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελούσε δέσμευση του υπουργείου Περιβάλλοντος από το 2010.
11. Την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για μεγάλους (βιομηχανία) μεσαίους (εμπορικές επιχειρήσεις) και οικιακούς καταναλωτές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
12. Την ολοκλήρωση του συστήματος για τις ηλεκτρονικές δημόσιες προμήθειες το οποίο υποτίθεται ότι είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη διαφάνεια και εξοικονόμηση πόρων.
13. Την άμεση συμπλήρωση των κενών και των ελλείψεων που υπάρχουν τόσο στο νόμο όσο και στην εφαρμογή του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Στο θέμα αυτό σημειώνεται ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανοίγματος τόσο για τα επαγγέλματα της οδηγίας των υπηρεσιών όσο και για αυτά που εξαιρούνται από αυτή. Επίσης τονίζεται ως έλλειψη η ανυπαρξία μιας βάσης δεδομένων με τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για την άσκηση κάθε ελευθέρου επαγγέλματος που απελευθερώνεται, θέμα που ήταν ευθύνη του εκάστοτε υπουργείου.
14. Τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφορικού συστήματος για την παρακολούθηση των πρωτοβουλιών και την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας.
15. Τη δημιουργία ειδικού νομοθετικού πλαισίου για την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων με ειδικές διατάξεις με τις οποίες θα αποφεύγονται οι μονοπωλιακές πρακτικές.
Εκτός από τις εκκρεμότητες ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από όλους τους παριστάμενους την ταχεία ολοκλήρωση των νομοθετικών πρωτοβουλιών που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που συνδέονται με την εφαρμογή του μνημονίου και του Μεσοπροθέσμου προγράμματος, καθώς μέσα στους επόμενους δύο μήνες πρέπει να αναληφθούν πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου