Έκθεση καταπέλτη για την πορεία του χρέους συνέταξε και δημοσιοποίησε χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής των Ελλήνων, «τινάζοντας» στον αέρα πολλές από τις προβλέψεις του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το δημόσιο χρέος είναι πολύ μεγάλο και είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθεί είτε με δάνεια (μικρής διάρκειας) είτε με προσφυγή στις αγορές, που ούτως ή άλλως αν γίνει, θα γίνει όπως επισημαίνεται με πολύ υψηλά επιτόκια.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα, παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα, αδυνατεί να χρηματοδοτήσει πλήρως τις ανάγκες τη διετία 2014-2015, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό 11 δισ. ευρώ.
Το «κενό», κατά την έκθεση, θα πρέπει να καλυφθεί είτε με νέο δανεισμό είτε με μείωση των επιτοκίων και νέα μέτρα ή με έναν συνδυασμό όλων αυτών.
Την προοπτική νέων μέτρων θέτει επί τάπητος το ΔΝΤ προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 11 δισ., όπως αναφέρει και η έκθεση (Fiscal Monitor) που δημοσιοποίησε χθες το ΔΝΤ, επιμερίζοντας το ποσό σε 4,4 δισ. για το 2014 και 6,5 δισ. για το 2015.
Το ΔΝΤ θεωρεί δεδομένο το «κούρεμα» για το 2013 και υποστηρίζει ότι απαιτείται μια πρόσθετη διαγραφή χρέους της τάξης του 4%-5% του ΑΕΠ για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2020 και 2022. Το Ταμείο εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα των 340.000.000.
Το ΔΝΤ αναφέρει ακόμη ότι στην Ελλάδα η λιτότητα που έφερε η κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα τα πιο χαμηλά εισοδήματα.
Στα βασικότερα σημεία της η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού αναφέρει:
1) Μια νέα δανειακή σύμβαση για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού δίνει μόνο προσωρινή λύση για ένα δυο χρόνια. Ουσιαστικά αναβάλει την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος, που είναι ο όγκος του δημόσιου χρέους της χώρας.
2) Το χρέος δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει «βιώσιμο» ως το 2020 ή το 2022 αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες αποταμίευσης χωρίς οποιοδήποτε νέο «κούρεμα» ή επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής χρεών.
3) Είναι ψευδαίσθηση να αναμένουμε ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014 για να καλύψει με λογικούς όρους τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους, συν τυχόν έκτακτες ανάγκες. Μόνο για τα χρεολύσια οι απαιτήσεις τα επόμενα χρόνια (2014-2020) ανέρχονται σε 70,5 δισ.
4) Σήμερα το ΔΝΤ πιέζει για μια νέα αναδιάρθρωση, την οποία θεωρεί αναγκαία ακόμη και στην περίπτωση που πετυχαίνει πλήρως το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής.
5) Η χώρα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημοσίου χρέους αφού έχει καταρρεύσει η παραγωγική της βάση, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία.
6) Οι προοπτικές μεγέθυνσης της χώρας είναι δυσμενείς, παρά τις επίσημα διατυπωμένες προσδοκίες για ανάκαμψη το 2014 λόγω ασθενούς εξαγωγικής βάσης, πολιτικών αβεβαιοτήτων, συνεχιζόμενης λιτότητας κ.λπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου