21/10/13

Χωρίς επίδομα ανεργίας οι εποχικά εργαζόμενοι

Κινδυνεύουν 200.000 δικαιούχοι που απασχολούνται μόνο μερικούς μήνες ως οικοδόμοι, σερβιτόροι, δασεργάτες, καπνεργάτες, μουσικοί, αλλά και στη Nαυτηγοεπισκευαστική Zώνη
Την κερκόπορτα νέων, δυσάρεστων εξελίξεων στον χώρο της εποχικής εργασίας, η οποία αφορά πάνω από 200.000 συμπολίτες μας, άνοιξαν οι πρόσφατες εξελίξεις με την προσπάθεια περικοπής και τη σωτηρία -έστω και με μεγάλες απώλειες- την τελευταία στιγμή των επιδομάτων ανεργίας στον τουριστικό κλάδο.
Παρά την επιτυχή προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει με τροπολογία τις απώλειες και τελικά να λάβουν φέτος επίδομα, έστω και για διάστημα μόλις 3,5 μηνών, οι ξενοδοχειακοί υπάλληλοι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος» από την Ε.Ε., στόχος των δανειστών είναι στις επόμενες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, εντός του 2014, να απαιτηθεί όχι απλώς ο ενδελεχής έλεγχος όλων των επιδομάτων όσων απασχολούνται εποχικά, αλλά και το ξεσκαρτάρισμα εντός του ΟΑΕΔ. Μάλιστα οι ίδιες έγκυρες πηγές αναφέρονται σε ντόμινο που θα ακολουθήσει, μετά τους εργαζομένους στον τουρισμό, και σε όλα τα επονομαζόμενα εποχικά επαγγέλματα, σε ένα απίστευτο ράλι επιδοματικής απώλειας, αφού στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν οι οικοδόμοι, οι δασεργάτες - ρητινοσυλλέκτες, οι καπνεργάτες, οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευή, οι σερβιτόροι, οι εργαζόμενοι εποχιακά στην εστίαση, οι τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, οι μουσικοί, οι καλλιτέχνες κ.ά.
Σύμφωνα λοιπόν με αξιόπιστες πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», στα σχέδια των δανειστών, όπως έχουν ήδη εκφραστεί στις Βρυξέλλες και βασίζονται σε γερμανικές τακτικές, είναι να υπάρξει συνολικός έλεγχος σε όλα τα επιδόματα ανεργίας, με την τοποθέτηση εισοδηματικών αλλά και περιουσιακών κριτηρίων για τους λαμβάνοντες αυτά, και ανατροπή του σκηνικού που μόλις την περασμένη εβδομάδα υιοθετήθηκε για έναν όμως μόνο κλάδο της αγοράς, αυτόν του τουρισμού. Η συζήτηση μάλιστα είναι αρκετά προχωρημένη, καθώς κύκλοι των δανειστών και πηγές της Task Force αναφέρονται σε υιοθέτηση πλαφόν της τάξης των 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα (σ.σ.: κι όχι για την απλή καταμέτρηση ημερομισθίων που μέχρι και τώρα πραγματοποιείται) για τη διακοπή της παροχής επιδόματος, αν και κύκλοι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) μας μίλησαν για ένα όριο της τάξης των 15.000 που συζητιέται.
Το θέμα έχει ήδη τεθεί από την τρόικα σε άτυπη συζήτηση τον περασμένο Ιούλιο, στις Βρυξέλλες, ενώ μια τέτοια πολιτική προβληματίζει τον επίτροπο Απασχόλησης κ. Λάζλο Αντορ, ο οποίος εδώ και καιρό ανθίσταται στις γερμανικές πιέσεις για χαλάρωση των συνθηκών εργασίας. 
Οι εποχικοί αυξάνουν τον δείκτη ανεργίας
Μάλιστα, τη γερμανική πρόταση, η οποία είναι ήδη εν γνώσει και του εκπροσώπου της Ε.Ε. στην τρόικα κ. Ματίας Μορς, κάνει πιο ελκυστική η προοπτική της αποκλιμάκωσης κατά μεγάλο ποσοστό της πορείας του δείκτη ανεργίας, αφού κάθε χειμώνα είναι γνωστό ότι στη χώρα μας αυτός αυξάνεται λόγω της προσθήκης των επαγγελματιών του καλοκαιριού. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια συρρίκνωση θα είναι τεχνητή και όχι πραγματική. Παράλληλα, η απώλεια των επιδομάτων αυτών θα βυθίσει ακόμα περισσότερο την παραπαίουσα αγορά, ιδιαίτερα στους δύσκολους χειμερινούς μήνες, αφού αυτά τα χρήματα θα λείψουν από την αγορά. «Τέτοιες ρυθμίσεις είναι λογικές μόνο για μεγάλα στελέχη που μπορεί να κερδίζουν έως και 10.000 ευρώ τον μήνα και είναι ενδεχομένως διευθυντές σε ξενοδοχεία. Οχι όμως και για τους απλούς εργαζόμενους που αμείβονται με 1.000 ή 1.200 ευρώ τον μήνα και ξαφνικά επειδή θα φτάσουν σε ένα εισοδηματικό πλαφόν θα βρεθούν εκτός επιδόματος ανεργίας», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ κ. Παναγιώτης Προύντζος. Ο τελευταίος σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου κατόρθωσαν σε πείσμα των τροϊκανικών πιέσεων να αλλάξουν για φέτος την κατάσταση και να περάσει τροπολογία στο πρόβλημα που προέκυψε, με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας για χιλιάδες εποχικά εργαζομένους.
«Όπως αποδείξαμε, είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και επιλύουμε τα προβλήματα. Αντίστοιχα, σε ό,τι άλλο προταθεί από την τρόικα, εμείς θα πρέπει να έχουμε τη δική μας στρατηγική», αναφέρει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Κεγκέρογλου στο «ΘΕΜΑ» λίγο μετά τη σωτηρία -στο παρά πέντε- του μισού επιδόματος για τους εργαζομένους στον τουρισμό και σαφώς αποστασιοποιούμενος από την ευρωπαϊκή κινητικότητα για το θέμα. Ο ίδιος, όπως τονίζει, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα ευρωπαϊκά σχέδια, όμως σε κάθε περίπτωση η γραμμή του υπουργείου Εργασίας είναι ότι «τόσο οριζόντιες λύσεις δεν είναι εφικτό να υιοθετηθούν». Βέβαια, αυτή η πρόταση που σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη συζητιέται και είναι έτοιμη προς εισήγηση δεν είναι ξέχωρη από τις προ δύο ετών επιδιώξεις της τρόικας, όταν υφυπουργός ήταν ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης. Μάλιστα, η τέως γενική γραμματέας Απασχόλησης κυρία Αθηνά Δρέττα είχε προειδοποιηθεί για τις προτεινόμενες δράσεις, οι οποίες εν μέρει ακολουθήθηκαν με τη δραματική ούτως ή άλλως περικοπή των εποχικών επιδομάτων φέτος. Απλά τότε προτιμήθηκαν άλλες λύσεις σε επίπεδο περικοπών, όπως τα προνοιακά επιδόματα, οι συντάξεις του ΟΓΑ κ.ά. Τώρα που έχουν εξαντληθεί αυτά, η τρόικα σαφώς ετοιμάζεται να θίξει την εποχική εργασία που αφορά περίπου το 1/5 του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις από την αγορά εργασίας, στην περίπτωση υιοθέτησης οικονομικού πλαφόν για την παροχή επιδομάτων εποχικότητας άνω του εισοδήματος των 10.000 ευρώ θα θιγούν περί τις 200.000 επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων. Μόνο στον τουρισμό συνολικά δίδονται 200.000 εποχικά επιδόματα ανεργίας, ενώ σε ανάλογα μεγέθη κινούνται και οι οικοδόμοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: