24/10/13

Υπέγραψαν το προσύμφωνο συγκατοίκησης. Άντε και καλούς απογόνους γιατί για "Βίον ανθόσπαρτον" μάλλον αδύνατο

Λίγες ώρες προτού πετάξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τις Βρυξέλλες και με καθυστέρηση περίπου τεσσάρων μηνών δόθηκε στη δημοσιότητα η «προγραμματική συμφωνία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ», που είναι το πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Σε δέκα σελίδες και 43 σημεία οι κυβερνητικοί εταίροι (που συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στο Μαξίμου) ξορκίζουν, εκτός από τα νέα μέτρα, και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι η πρώτη προϋπόθεση για την επίτευξη του εθνικού στόχου για σταθερή πορεία μέσα στην Ε.Ε. και τη ζώνη του ευρώ είναι η εξάντληση τετραετίας. Παράλληλα, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος λένε «όχι» σε νέα μέτρα, καταγράφοντας στο σημείο 8 της συμφωνίας: «Τώρα η Ελλάδα μπορεί να λέει διεθνώς, με πειστικό τρόπο, ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν. Δεν τα αντέχουν ούτε η κοινωνία ούτε η εθνική οικονομία».

Σε δύο προηγούμενα σημεία οι συντάκτες του κειμένου επιτίθενται κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις, τονίζοντας ότι «σχέδιο Β χωρίς θυσίες, εύκολο και ανώδυνο δεν υπάρχει».

Ειδικότερα, για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο η προγραμματική συμφωνία θέτει δύο προϋποθέσεις, αυτή της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και εκείνη της συνέχισης των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία.

Στο άρθρο 21 γίνεται αναφορά στο θέμα των πλειστηριασμών, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού ή μέσου νοικοκυριού, που αγωνίζεται να ρυθμίσει και να εξυπηρετήσει τα δάνειά του ή βρίσκεται αποδεδειγμένα σε αντικειμενική αδυναμία, είναι και θα είναι απολύτως διασφαλισμένη έναντι πλειστηριασμών.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ανοίγουν και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και θα καταθέσουν ύστερα από διαβούλευση πρόταση, ενώ θίγουν και το θέμα του εκλογικού νόμου, που μυρίζει μπόνους στα κόμματα που συμφωνούν για προγραμματική συνεργασία.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων της φορολογικής μεταρρύθμισης, των αλλαγών στην Παιδεία και στην Υγεία.

Στο θέμα του συντονισμού γίνεται αναφορά σε δύο σημεία, τα οποία καταλήγουν στο ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες που «σηκώνουν το βάρος της ιστορικής πρόκλησης και της μετάβασης σε μια νέα εποχή» θα πρέπει να ενημερώνονται από τα υπουργεία, για να υπάρχει πολιτική επιτυχία.

Παράλληλα, οι στόχοι για την εξάντληση της τετραετίας, όπως αυτές περιγράφονται στο κείμενο, είναι η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, η ανάσχεση της ανεργίας, η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και η αποκατάσταση των αδικιών που έχει επιφέρει η 6ετής ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συμφωνία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι «η προγραμματική συμφωνία αποτελεί το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης απέναντι στην τρόικα και στους εταίρους. Είμαστε συνεπείς. Θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε νέα βάρη για τον ελληνικό λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: