24/10/13

Βόμβα από Ρεν. Επιτήρηση και μετά τα Μνημόνια!

Ξεκαθάρισε το τοπίο και διέλυσε τις αυταπάτες. Η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά Μνημονίου... ακόμη και μετά τη λήξη του Μνημονίου. Δηλαδή για πολλά ακόμη χρόνια δέσμια. Ο λόγος για τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν, ο οποίος είπε καθαρά ότι η χώρα μας θα παραμείνει σε καθεστώς πολυετούς αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από την ευρωζώνη και τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη για το μεταμνημονιακό καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ο κ. Ρεν τόνισε ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη για τον ESM, η οποία αποτελεί Διακυβερνητική Συνθήκη που έχει συμφωνηθεί από τα 17 κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, θα συνεχιστεί η δημοσιονομική επιτήρηση και μετά το τέλος του προγράμματος.

«Το πόσο ακόμα χρόνο (επιτήρηση) θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα είναι ολοφάνερα ακόμα νωρίς και πρόωρο για να λεχθεί» τόνισε ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.

Ο Ολι Ρεν δεν έκανε όμως μόνο αυτές τις αποκαλύψεις. Αναφερόμενος στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αποκάλυψε ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται να πάρει σύντομα αποφάσεις αλλά θα ασχοληθεί «κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι» με το θέμα της επιπλέον βελτίωσής της. Με άλλα λόγια, αφού περιμέναμε τις γερμανικές εκλογές, τώρα θα πρέπει να περάσουν και οι ευρωεκλογές για να παρθούν οι καθοριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα. Ο κ. Ρεν βέβαια είπε ότι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα, διότι, βάσει της συμφωνίας του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα προτού τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης αρχίσουν να συζητούν για περαιτέρω μέσα βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο επίτροπος είπε ότι μέσα στους ερχόμενους μήνες και μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή επιθεώρησης θα αξιολογηθεί η κατάσταση της Ελλάδας, ενώ το Eurogroup θα λάβει τις αποφάσεις του για τα «μάλλον επείγοντα» δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: