18/10/13

Πλήρωσαν τα πλαστά τιμολόγια με ισόβια

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν, με μια πρωτοφανή απόφαση στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, οι τρεις από τους πέντε εμπλεκόμενους  σε υπόθεση έκδοσης και διακίνησης πλαστών τιμολογίων, ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας της Καλαμάτας «Ελευθερία», το κύκλωμα εντοπίστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν ελεγκτές του ΣΔΟΕ, κατόπιν καταγγελιών και πληροφοριών, εντόπισαν στην περιοχή της Κυπαρισσίας 2 άτομα από την Αθήνα και ένα ακόμα από τη Θεσσαλονίκη, που φτάνοντας με μια λευκή Mercedes, γέμισαν την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας με πλαστά τιμολόγια, τα οποία χρησιμοποιούσαν αγρότες για να λαμβάνουν επιστροφές ΦΠΑ.
Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή της αυστηρής νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2011, που δίνει τη δυνατότητα να επιβάλλονται ποινές κάθειρξης άνω των 10 ετών, όταν η άξια των τιμολογίων ξεπερνά τα 150.000 ευρώ.
Αναλυτικά το τριμελές εφετείο Καλαμάτας καταδίκασε τους 2 Αθηναίους και τον Θεσσαλονικιό σε ισόβια κάθειρξη, ενώ σε ένας αγρότης με θερμοκήπια από τα Φιλιατρά, επιβλήθηκε κάθειρξη 20 ετών επειδή του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, καθώς πρόλαβε και επέστρεψε τον κλεμμένο ΦΠΑ ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ. Και οι τέσσερις καταδικάστηκαν για κακουργηματική πλαστογραφία. Ο πέμπτος κατηγορούμενος  αθωώθηκε, αφού το δικαστήριο απέρριψε τη κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, με την οποία βαρυνόταν.
Μόλις προχθές το ΣΔΟΕ ανακοίνωσε ότι μόνο στην περιοχή Αττικής οι έλεγχοι στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου αποκάλυψαν ότι 35 επιχειρήσεις έλαβαν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια ύψους 40.300.700 ευρώ, με αποτέλεσμα να συμψηφίσουν ή να τους επιστραφεί Φ.Π.Α. ύψους 10.050.000 ευρώ, ενώ άλλες 25 επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια 59.100.000 ευρώ προκειμένου να διευκολύνουν σε πράξεις φοροδιαφυγής τους λήπτες των εικονικών τιμολογίων, ζημιώνοντας το Δημόσιο από διαφυγή Φ.Π.Α. με 13.600.000 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ν. 2523/1997, αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των δικαστών το βάρος της ποινής και προβλέποντας ποινή κάθειρξης στις περιπτώσεις που η συνολική αξία των τιμολογίων ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, ουσιαστικά αφήνει ανοικτό «παράθυρο» ακόμα και για ισόβια. Πριν αλλάξει η σχετική διάταξη το 2011, όριζε ότι η ποινή κάθειρξης μπορεί να φτάσει έως τα 10 έτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: