16/10/13

Χαστούκι από την ΤτΕ στην αισιοδοξία για το πλεόνασμα!

Στα 3,31 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2013 το ταμειακό έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι στο προαναφερόμενο διάστημα η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 3,01 δισ. ευρώ, με προοπτική το 2013 να κλείσει με πλεόνασμα ύψους 350.000.000, το οποίο θα επιβεβαιωθεί επίσημα (εφόσον επιβεβαιωθεί) την άνοιξη του 2014.

Η μεγάλη απόσταση που χωρίζει το πρωτογενές πλεόνασμα από το πρωτογενές έλλειμμα ,κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, οι οποίοι επιδρώντας στο πρώτο δίνουν το δεύτερο. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η μετάπτωση του ελλείμματος σε πλεόνασμα οφείλεται:

α) στον υπολογισμό εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και β) στην αφαίρεση δαπανών ύψους περίπου 4,82 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από τα ίδια στοιχεία του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος προκύπτει ακόμα ότι στην περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2013 το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 8,88 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 6,53 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2012.

Κατά την επισκοπούμενη περίοδο τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, στα οποία δεν περιλαμβάνονται έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, διαμορφώθηκαν σε 32,74 δισ. ευρώ, από 34,06 δισ. ευρώ πέρυσι.

Οσον αφορά τις δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 4,82 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 42,68 δισ. ευρώ, από 40,47 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012.

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Οικονομικών, αν η χώρα πετύχει εφέτος έστω και οριακό πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα μπορέσει να διεκδικήσει από καλύτερη θέση μια νέα απομείωση του δημόσιου χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: