Διάθεση αντίστασης στην τρόικα εκφράζει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποφύγει το πικρό ποτήρι των νέων βραχυπρόθεσμων μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ για τα οποία η τρόικα πιέζει να ανακοινωθούν ως το τέλος του χρόνου. Ομοίως θα πρέπει ως τον Δεκέμβριο να εξειδικευτούν και μέτρα 4 δισ. ευρώ που έχουν ψηφιστεί με το Μνημόνιο 2 και θα επιμεριστούν στο διάστημα ως το 2017.
Ως απάντηση στις οχλήσεις της τρόικας συντάσσεται από το υπουργείο Οικονομικών ένα πρόγραμμα «διαρκούς λιτότητας», το οποίο θα είναι το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2014-2017). Θα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα, αύξηση του ΑΕΠ κατά μέσον όρο 2%, όπως και θηριώδεις εξοικονομήσεις δαπανών 10 δισ. ευρώ, καθώς και άλλα 10 δισ. από νέες πηγές εσόδων, ανάμεσα στις οποίες θα υπάρχουν και νέοι φόροι.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να πείσει τους ξένους περί των ευνοϊκών προοπτικών της οικονομίας, ενώ την ίδια στιγμή ο Γιάννης Στουρνάρας προαναγγέλλει μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που με βάση τις νέες πληροφορίες θα φτάσει στα τέλη του μήνα.
Προετοιμάζονται σενάρια για να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις, ενώ το οικονομικό επιτελείο συγκεντρώνει επιχειρήματα που θα «πείσουν» τους ξένους ότι το 2014 θα υπάρξει ανάπτυξη που ο Γ. Στουρνάρας εκτιμά στο 0,6%.
Στην πρόσφατη επίσκεψή του πάντως στην Αθήνα ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group, έθεσε ευθέως το ζήτημα νέων μέτρων ύψους 2 δισ., τα οποία θα πρέπει να καθοριστούν εντός του Δεκεμβρίου του 2013, με στόχο να εφαρμοστούν στον Προϋπολογισμό του 2014.
Η αναφορά του Αυστριακού, αν και προς στιγμήν προκάλεσε πανικό στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς πέταξε στο καλάθι των αχρήστων όλες τις επίσημες προβλέψεις, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς στις αρχές της εβδομάδας, στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι συνάδελφοι του Γιάννη Στουρνάρα έβαλαν ανοιχτά θέμα λήψης νέων μέτρων.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2014-2017), το οποίο θα μπορούσε να ονομαστεί και «μεγάλο κόλπο», θα έχει στη βάση του μια δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 20 δισ. ευρώ, η οποία θα υποστηρίζει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 4% -5% του ΑΕΠ. Τα πλεονάσματα, για να υπάρξουν, θα πρέπει να επιτευχθούν μειώσεις δαπανών της τάξης των 10 δισ. περίπου και εξεύρεση άλλων 10 δισ. ευρώ από πρόσθετα έσοδα. Τα ποσά που πρέπει να εξοικονομηθούν είναι τεράστια και βέβαια ουδείς μπορεί να πιστοποιήσει με ασφάλεια ότι η οικονομία θα εισέλθει σε ανάπτυξη από το 2014, παρά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών που αποτυπώνουν περισσότερο ευσεβείς προσδοκίες.
Η κυβέρνηση δικαιολογεί την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή του επερχόμενου Μεσοπρόθεσμου (που αποσκοπεί να εντυπωσιάσει την τρόικα), ισχυριζόμενη ότι θα υποστηριχθεί από την αύξηση του ΑΕΠ, η οποία θα κάνει την οικονομία να αποδίδει περισσότερα έσοδα.
Για κάποιους τα σενάρια του Μεσοπρόθεσμου δεν είναι τίποτε άλλο παρά ασκήσεις επί χάρτου, τα οποία εμφανίζονται με μοναδικό στόχο να πεισθεί η τρόικα για την επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να μην επιμείνει εδώ και τώρα στη λήψη νέων μέτρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου