21/10/13

Έκπτωση φόρου έως και 40% με πληρωμές μέσω καρτών

Γενναία μείωση φόρου έως και 40% θα καρπώνονται όσοι χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες στις συναλλαγές τους με ελεύθερους επαγγελματίες από την έλευση του νέου έτους, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, για το σύστημα συλλογής αποδείξεων.
Σύμφωνα με το Έθνος, σε πρώτη φάση, το μέτρο θα ισχύει για συναλλαγές με γιατρούς, νοσοκομεία, κλινικές και δικηγόρους και υπολογίζεται ότι η συνολική πρόσθετη ωφέλεια για τους φορολογουμένους θα κυμανθεί μεταξύ 150 και 200 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, το μέτρο θα επεκταθεί και σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές.
Οι συναλλαγές, για να δίνουν «μπόνους», εκτός από τη χρήση πιστωτικών – χρεωστικών καρτών, θα μπορούν να γίνονται και με τη γνωστή φοροκάρτα ή «κάρτα αποδείξεων» όπως την έχει ονομάσει το υπουργείο.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω αυτού του συστήματος θα σημάνει για το Δημόσιο επιπλέον εισπράξεις τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν την άνοιξη του 2014, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις με αξία τουλάχιστον ίση  με το 25% του συνολικού τους εισοδήματος, καθώς για την αξία αποδείξεων που τους λείπουν θα πληρώνουν επιπλέον φόρο 22%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: