21/10/13

Νέα μείωση συντάξεων με αρχή τα ειδικά ταμεία

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά εξακολουθεί να λειτουργεί το ασφαλιστικό σύστημα, χορηγώντας  συντάξεις δύο ταχυτήτων όχι μόνο από Ταμείο σε Ταμείο αλλά και μέσα στο ίδιο Ταμείο παρά τις συγχωνεύσεις και τους ενιαίους κανόνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος «Ηλιος», η μέση σύνταξη για τον συνταξιούχο του ιδιωτικού τομέα είναι 640,06 ευρώ, για τον συνταξιούχο του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ 1.230,29 ευρώ τον μήνα ενώ για αυτόν της ΔΕΗ (πρώην ΟΑΠ-ΔΕΗ) 1.370,39 ευρώ.  Αξίζει να σημειώσει κανείς ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι είναι ενταγμένοι εδώ και χρόνια κάτω από την ίδια ομπρέλα και αποτελούν κλάδους του ΙΚΑ.
Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι συνταξιούχοι αγρότες και οι πρώην αυτοκινητιστές. Η μέση σύνταξη του ΟΓΑ δεν ξεπερνά τα 435,12 ευρώ τον μήνα σε αντιδιαστολή με τη μέση σύνταξη του Δημοσίου που φτάνει τα 1.009,52 ευρώ τον μήνα μικτά, ενώ στο ΝΑΤ οι ναυτικοί λαμβάνουν κατά μέσο όρο 924,16 ευρώ τον μήνα.
Στον ΟΑΕΕ, οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ λαμβάνουν μέση σύνταξη 788,66 ευρώ, όταν η μέση σύνταξη στο πρώην Ταμείο Εμπόρων (ΤΑΕ) είναι 684,26 ευρώ και στο πρώην Ταμείο των Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ) 572,06 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχες διαφορές διαιωνίζονται και στο ΕΤΑΑ. Οι συνταξιούχοι μηχανικοί (ΤΣΜΕΔΕ) λαμβάνουν κατά μέσο όρο σύνταξη της τάξης των 1.105,70 ευρώ, όταν οι συνταξιούχοι γιατροί (ΤΣΑΥ) λαμβάνουν 1.020,10 ευρώ και οι συνταξιούχοι νομικοί (ΤΑΝ) 691,94 ευρώ τον μήνα.
Οι σημαντικές αποκλίσεις κυρίως ανάμεσα στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και των πρώην ευγενών ταμείων έχουν ήδη προκαλέσει τη δυσφορία του κ. Πολ Τόμσεν, ο οποίος,  απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας, σχολίασε πριν από λίγους μήνες ότι η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι υψηλή ενώ η μέση σύνταξη στη Γερμανία δεν υπερβαίνει τα 830 ευρώ... Οι αποχρώσες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα θύματα των νέων περικοπών που θα αξιώσει η τρόικα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό θα είναι οι συνταξιούχοι 56-65 ετών των ειδικών ταμείων που λαμβάνουν ακόμα υψηλότερες μέσες συντάξεις από το ΙΚΑ. Οι μειώσεις θα απαιτηθούν ως συνέπεια της μνημονιακής μας υποχρέωσης για μείωση των εισφορών, οι οποίες φτάνουν έως και το 39% στα ειδικά ταμεία, όταν στο ΙΚΑ οι εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου είναι 20% (13,33% για τον εργοδότη και 6,67% για τους εργαζομένους).
Για παράδειγμα, στην Εθνική η εισφορά για τους παλαιούς ασφαλισμένους είναι στο 37,5%, με τους εργαζομένους να πληρώνουν το 11% και τον εργοδότη το υπόλοιπο 26,50%.
Ετσι, οι εισφορές για τα ΤΑΠ-ΔΕΗ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, τα ταμεία των Εθνικής, ΕΤΒΑ και Εθνικής Ασφαλιστικής, το Ταμείο των Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ) και ΗΣΑΠ, που βρίσκονται πλέον υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ, θα μειώνονται ισόποσα και σταδιακά, κάθε τρία χρόνια και μέσα σε μια δεκαετία (έως το 2022), μέχρι να εξισωθούν πλήρως με τα αντίστοιχα ισχύοντα στο ΙΚΑ.
Ο περικοπές θα αφορούν κυρίως τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων, αφού οι νέοι ασφαλισμένοι ήδη πληρώνουν μικρότερες εισφορές και θα λάβουν σημαντικά μικρότερες συντάξεις.
Με την εφαρμογή της συμφωνημένης μνημονιακής ρύθμισης, όπως διαβεβαίωναν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι μειώσεις στις εισφορές θα οδηγήσουν σε μειώσεις στις συντάξεις, οι οποίες ωστόσο θα είναι οριακές και σε βάθος χρόνου.  Υπό την πίεση όμως του δημοσιονομικού κενού και των εσόδων που... μάταια αναμένονται να ζεστάνουν τα άδεια Ταμεία, οι ρυθμίσεις δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν άμεσα και... απότομα. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου περί του αντιθέτου, δεν θα αποφευχθούν μειώσεις στις συντάξεις των ειδικών ταμείων το 2014 που θα κυμανθούν σε ποσοστό 10%-20% , ενώ δεν αποκλείεται να συμπαρασύρουν  προς τα κάτω και άλλες κατηγορίες συνταξιούχων που εισπράττουν υψηλότερη μέση σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: