22/10/13

Ελληνοκινεζικό deal στο φάρμακο

Η ελληνικών συμφερόντων βιοφαρμακευτική Σellas Clinicals Holding, με έδρα στη Ζυρίχη και γραφεία στο Μαρούσι, μετρά μόλις δύο χρόνια ζωής. Ήδη όμως έχει κατορθώσει να υλοποιήσει σημαντικά projects για λογαριασμό μεγάλων φαρμακευτικών κολοσσών και να κλείσει το πρώτο της μεγάλο deal στον κλάδο. 

Η Σellas αύριο θα ανακοινώσει και επισήμως την υπογραφή συμφωνίας ύψους 388 εκατ. ευρώ για την εξαγορά δύο φαρμακευτικών μορίων από την κινεζική φαρμακευτική Shanghai Fosun Pharmaceutical, μέλος του Fosun International, ενός από τους μεγαλύτερους κινεζικούς ομίλους εταιρειών, με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα (είναι βασικός μέτοχος της Folli Follie και διακδικεί σημαντικές αποκρατικοποιήσεις). 

Τα παγκόσμια δικαιώματα για τα χημικά αυτά μόρια που αποκτά η Σellas ήταν στην ιδιοκτησία της Chongqing, θυγατρικής του κινεζικού ομίλου. Τα μόρια θα χρησιμεύσουν για κλινικές δοκιμές και για την ανάπτυξη αντικαρκινικών θεραπειών και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για το διαβήτη ΙΙ και για τον καρκίνο του πνεύμονα. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Fosun Pharmaceutical, με βάση τη συμφωνία, θα έχει 10% δικαιώματα σε πωλήσεις και 3% συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Σellas, στην περίπτωση που η εταιρεία καταφέρει να πάρει έγκριση για την κυκλοφορία φαρμάκων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη με βάση τα δύο αυτά μόρια. 

Η ονομασία της Sellas Clinicals Holdings είναι ένας συνδυασμός της λέξης «σέλας» δηλαδή φωτός και «Ελλάς». Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Άγγελο Στεργίου και αναπτύσσεται ήδη σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Στις δραστηριότητες του ομίλου, ο οποίος εξειδικεύεται σε νέες θεραπείες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβάνονται η ολοκλήρωση σειράς κλινικών μελετών στους τομείς της καρδιολογίας, νευρολογίας, ρευματολογίας και αιματολογίας, η ανάπτυξη ενός καινοτόμου ιατρικού μηχανήματος στον τομέα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και η αποκλειστική αντιπροσωπεία παγκοσμίως για την πώληση και διανομή του INSTI kit, μιας συσκευής για την διάγνωση του HIV σε ένα λεπτό. 

Η ελληνική εταιρεία έχει φέρει ήδε σε πέρας δέκα κλινικά πρωτόκολλα (σύνολα προτάσεων και προτροπών που βοηθούν τον ιατρό αλλά και τον ασθενή στη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων σε θέματα που αφορούν στην παρεχόμενη ιατρική περίθαλψη) για λογαριασμό μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών. 

H θυγατρική της Fosun Pharma ειδικεύεται στην ανακάλυψη μορίων, με έμφαση στην ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών για τον καρκίνο και τα μεταβολικά νοσήματα. Eπικεντρώνεται στην έρευνα και ανακάλυψη φαρμάκων από την πρώτη γενιά μέχρι και την προκλινική ανάπτυξη. Η Fosun Pharma, μέλος της κινεζικής ένωσης εταιρειών Fosun Group, σύμφωνα με στοιχεία της IMS Health Incorporated, είναι ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες κινεζικές φαρμακευτικές εταιρίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: