25/10/13

«Φοροεπιδρομή» σε ανέργους - απόρους

Ανελέητη φοροεπιδρομή ακόμα και σε απόρους και ανέργους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με όπλο τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων που ισοπεδώνει τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία!

Το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας) περιλαμβάνει πολλές γκρίζες ζώνες. Για παράδειγμα:

-Το νέο χαράτσι θα επιβληθεί επί παντός ακινήτου (ηλεκτροδοτούμενου ή μη), χωρίς καμία εξαίρεση, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σήμερα με το Ειδικό Τέλος Ακίνητων (της ΔΕΗ) και τον ΦΑΠ.

-Ο φόρος θα επιβάλλεται ακόμα και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δηλαδή σε απόρους, ανέργους, αλλά ακόμα και σε όσους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

-Ο ενιαίος φόρος θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο.

-Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώνουν φόρο και για ποσά έως 27 ευρώ, τα οποία σήμερα δεν καταβάλλονται!

Φορολογούνται τα μικρά αγροτεμάχια καθώς και τα μη οικοδομήσιμα οικόπεδα που ήταν αφορολόγητα.

Οι φορολογούμενοι που θα έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν πλήρως ή μερικώς από τον ενιαίο φόρο θα είναι ελάχιστοι. Ακόμη και πάμφτωχοι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον το 50% του νέου φόρου, ενώ εάν είναι οφειλέτες του Δημοσίου ή των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το σύνολο του φόρου!

Η έκπτωση 50% θα χορηγείται εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερέβη τα 7.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων των εντός σχεδίου οικοπέδων και των εκτός σχεδίου εκτάσεων γης δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα, προκειμένου για κτίσματα, ή τα 500 τετραγωνικά μέτρα, προκειμένου για οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, ή τα 6.000 τ.μ., προκειμένου για εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού.

- Ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς του δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία!

Εκπτωση 100% επί του συνολικού βεβαιωθέντος φόρου, δηλαδή πλήρης απαλλαγή, θα χορηγείται μόνο σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες που πληρούν σωρευτικά τα τρία προαναφερθέντα κριτήρια!

Με το νέο χαράτσι «τιμωρούνται» όσοι δεν έχτισαν. Εάν σε ένα οικόπεδο ο ιδιοκτήτης εξάντλησε τον συντελεστή δόμησης και έχτισε ό,τι μπορούσε, δεν πληρώνει φόρο για τον ακάλυπτο χώρο. Αν χρησιμοποίησε μόνο ένα ποσοστό από όσο του επέτρεπε ο συντελεστής δόμησης, «τιμωρείται» πληρώνοντας φόρο για το οικόπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: