24/10/13

Οι κρυφές επιβαρύνσεις του νέου φόρου ακινήτων

Κρυφές επιβαρύνσεις, σε σχέση με το ΕΕΤΑ και τον ΦΑΠ που πλήρωναν ως τώρα, φέρνει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΑ) το 2014. Μπορεί εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να ακούν  με ανακούφιση πως θα δουν μια μείωση στο ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στο σπίτι τους, όμως παραμένει  "μυστήριο" τι φόρο θα πληρώσουν για το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο -και για το οποίο ως τώρα δεν πλήρωναν τίποτε
Αντιθέτως κάποιοι μεγαλοϊδιοκτήτες θα δουν σημαντική ελάφρυνση.
Ενώ μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων εύρισκαν εύκολα την Τιμής Ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου τους (μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ ή από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ), πλέον μόνον όσοι απέκτησαν οικόπεδο μέσα την τελευταία εξαετία (από το 2007 και μετά) θα μπορούν να βρουν μόνοι τους την αξία του οικοπέδου τους, ανατρέχοντας στο φύλλο υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης που πλήρωσαν στην εφορία ή την τιμή του συμβολαίου με το οποίο το απέκτησαν (αν συντάχθηκε στην αντικειμενική τιμή του). Για κάθε άλλον όμως. φαντάζει αδύνατον να βρει και να συνυπολογίσει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τον καθορισμό της φορολογητέας αξίας που είναι διαφορετική από οικόπεδο σε οικόπεδο (ανάλογα με τους συντελεστές εμπορικότητας κλπ που ποικίλουν ακόμα και σε ακίνητα που συνορεύουν μεταξύ τους).
Για παράδειγμα:
1.     Αν για ένα οικόπεδο η εφορία υπολογίζει σαν φορολογητέα αξία 20.000 ευρώ το στρέμμα, τότε ο νόμος προβλέπει ότι ο ενιαίος φόρος θα είναι 25 λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και, άρα, ο φόρος θα φτάνει στα 250  ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως στην κατηγορία φόρου από 2 έως και 250 ευρώ ανά στρέμμα, ανήκουν τα ¾ των εντός σχεδίου οικοπέδων στην Ελλάδα, για τα οποία όμως οι ιδιοκτήτες τους συνήθως δεν πλήρωναν ποτέ τίποτε ως τώρα.
Ωστόσο:
Με βάση άλλες παραμέτρους που μπαίνουν, αν πχ το ίδιο οικόπεδο τύχει να είναι γωνιακό και έχει δύο ή περισσότερες προσόψεις σε δρόμο, τότε ο φόρος αυξάνεται κατά 8% και φτάνει στα 270 ευρώ το στρέμμα.
2.     Αν για ένα οικόπεδο ενός στρέμματος η εφορία υπολογίζει φορολογητέα αξία 5.000.000 ευρώ και άνω (πχ στη Βουλιαγμένη), τότε ο ενιαίος φόρος υπολογίζεται θα φτάνει τα 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή 30.000 ευρώ ετησίως. Αν είναι γωνιακό το οικόπεδο, ο ΕΝΦΑ ανεβαίνει στα 32.400 ευρώ. Για το ίδιο ακίνητο πάντως, ο ιδιοκτήτης του πληρώνει φέτος για ΦΑΠ του 2013 44.400 ευρώ, έχει δηλαδή ελάφρυνση φόρου που κυμαίνεται από 2.000 έως και 4.400 ευρώ το χρόνο.
Παράδοξα και αδικίες
Ο τρόπος πάντως που επιβάλλεται ο νέος ενιαίος φόρος σε κτίρια, οικόπεδα κι αγροτεμάχια γεννά αρκετά παράδοξα και αντιφάσεις. Για παράδειγμα:
-          «Ενιαίος φόρος» σε Μύκονο και Έβρο:
Για αγροτεμάχιο 1.200 τμ στη Μύκονο, στη Σαρωνίδα, την Ραφήνα ή άλλες καλές περιοχές με Αρχική Βασική Αξία Γης 20 ευρώ και άνω (την καθορίζει η εφορία στα εκτός σχεδίου ακίνητα), με πολυτελή εξοχική κατοικία εντός, με καρποφόρα δέντρα και σε απόσταση μόλις 50 μέτρα από τη θάλασσα, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (για το γήπεδο) δεν ξεπερνά τα 190-200 ευρώ. 
Για ίδιας έκτασης όμως, εντός σχεδίου χέρσο οικόπεδο στην Τραϊανούπολη του Έβρου, με Μοναδιαία Αξία οικοπέδου 10 ευρώ ανά στρέμμα (δηλαδή φορολογητέας αξίας μόλις 12.000 ευρώ!) ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώνει ενιαίο φόρο 240 ευρώ το χρόνο, δηλαδή σχεδόν 50 ευρώ περισσότερα.
-          «Τιμωρούνται» όσοι δεν έκτισαν: αν σε ένα οικόπεδο ο ιδιοκτήτης εξάντλησε τον συντελεστή δόμησης και έκτισε ό,τι μπορούσε,  δεν πληρώνει φόρο για τον ακάλυπτο χώρο. Αν χρησιμοποίησε μόνο ένα ποσοστό από όσο του επέτρεπε ο συντελεστής δόμησης, «τιμωρείται» πληρώνοντας φόρο για το οικόπεδο.
Έτσι:
αν για οικόπεδο 400 τμ στη Λάρισα με τιμή ζώνης 1800 ευρώ και Μοναδιαία Αξία Οικοπέδου 250 ευρώ ανά τ.μ. μπορούσε κάποιος να κτίσει 160 τετραγωνικά μέτρα αλλά έκτισε μόνο τα μισά (80 τ.μ.) τότε θα φορολογηθεί και για το μισό οικόπεδο, δηλαδή για τα 200 τ.μ. επειδή δεν τα «τσιμέντωσε». Θα έχει όμως και μια έκπτωση 25% στην «ποινή» του. Στην πράξη ο ιδιοκτήτης, αν το οίκημα είναι παλαιότητος πχ 8 ετών και γωνιακή μονοκατοικία με δύο προσόψεις, θα πληρώσει ενιαίο φόρο συνολικά 880 ευρώ για κτίσμα και οικόπεδο, ενώ ως τώρα πλήρωνε μόνο ΕΕΤΑ 490 ευρώ το χρόνο. Επιβαρύνεται δηλαδή 390 ευρώ ή κατά 80% σε σχέση με φέτος.
Μπήκαν και οι φόροι … στο μαντρί
Επιβάρυνση -για πρώτη φορά- προκύπτει πάντως με το νέο φόρο και για τους αγρότες. Για ένα χωράφι με ελιές στην Ελλάδα, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώνει τουλάχιστον 2,7 ευρώ ανά στρέμμα ή 3 ευρώ αν έχει δέντρα, ακόμα και στην … Κοκκινιά Θεσπρωτία με ΑΒΑ 0,45 ευρώ το μέτρο (δηλαδή αξίας 450 ευρώ το στρέμμα). Αν δηλαδή έχει 100 στρέμματα θα πληρώσει 270-300 ευρώ τουλάχιστον. Αν όμως έχει 150 στρέμματα, θα πληρώσει … 240-270 ευρώ (λόγω συντελεστή μείωσης του φόρου για εκτάσεις πάνω από 130 στρέμματα)! Αν το χωράφι ήταν πχ στο Σχηματάρι Βοιωτίας  ο φόρος θα είναι 120% υψηλότερος (με συντελεστή θέσεως 2,2 αντί 1 που είναι ο ελάχιστος), ενώ αν ήταν σε μια ακριβή περιοχή της χώρας (πχ στη Βούλα ή στη Βουλιαγμένη όπου οι τιμές της εφορίας ξεκινούν φτάνουν στα 90 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα αγροτεμάχια) ο φόρος θα ήταν μόλις 3,5 φορές μεγαλύτερος, δηλαδή έως 1.050 ευρώ το πολύ.
Αλλά και αν υπάρχει μια στάνη, αυτή φορολογείται όπως τα κτίσματα σαν βοηθητικός χώρος με συντελεστή 0,1. Έτσι για ποιμνιοστάσιο 300 τ.μ. 25ετίας βρίσκεται στη Φωκίδα, ο ιδιοκτήτης να πληρώσει το 2014 ενιαίο φόρο 72,5 ευρώ, που προκύπτει ως εξής:  300 (τετραγωνικά μέτρα κτίσματος ) Χ  2,3 (βασικός φόρος για την περιοχή) Χ 1,05 (συντελεστής παλαιότητος) Χ 0,1 συντελεστής βοηθητικού χώρου = 72,45 ευρώ
Τι θα πληρώνουνε τα σπίτια 
Μονοκατοικία 80 τμ σε οικόπεδο 400 τμ στο Παλαιό Φάληρο
Τιμή ζώνης: 1.800          Συντελεστής 4,5
Παλαιότητα: 9 έτη          Συντελεστής 1,20
Μονοκατοικία:              Συντελεστής 1,02
Προσόψεις: 1                Συντελεστής 1,01
Επιφάνεια κτίσματος:     80 τ.μ.
Επιφάνεια οικοπέδου:    400 τμ
ΕΝΦΑ κτίσματος:           440 ευρώ
ΕΝΦΑ οικοπέδου:         485 ευρώ
Σύνολο ΕΝΦΑ 2014:      925 ευρώ
ΕΕΤΑ 2013:                   489,60
ΦΑΠ 2013                     0
Διαφορά                       435,4 (+89%)
Μονοκατοικία 250τ.μ σε οικόπεδο 2 στρ. στη Μύκονο
Τιμή ζώνης: 3.700          Συντελεστής 11
Παλαιότητα: 11 έτη        Συντελεστής 1,15
Μονοκατοικία:              Συντελεστής 1,02
Προσόψεις: 1                Συντελεστής 1,01
Επιφάνεια κτίσματος:     250 τ.μ.
Επιφάνεια οικοπέδου:    2.000 τμ
ΕΝΦΑ κτίσματος:           3.258 ευρώ
ΕΝΦΑ οικοπέδου:         14.000 ευρώ
Σύνολο ΕΝΦΑ 2014:      17.258 ευρώ
ΕΕΤΑ 2013:                   2.932 ευρώ
ΦΑΠ 2013                     19.165 ευρώ
Σύνολο φόρου 2013:     22.097 ευρώ
Διαφορά                      -4.839 ευρώ (-21,9%)
Πώς υπολογίζεται ο φόρος
Χωρίς αφορολόγητο όριο και σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα που κατέχουν τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα θα επιβάλλεται ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων από την 1η-1-2014.
Σύμφωνα με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, ο νέος αυτός φόρος θα υπολογίζεται ως εξής:
1) Κατοικίες και λοιπά κτίσματα. Για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου στις περιπτώσεις των κατοικιών και των λοιπών κτισμάτων θα λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι συντελεστές:
α) Ο Βασικός Φόρος (Β.Φ.), σε ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο Βασικός Φόρος θα προκύπτει με βάση μία κλίμακα αποτελούμενη από 20 συντελεστές. Στην κλίμακα αυτή, ο Βασικός Φόρος κυμαίνεται από 2,3 έως 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου (βλ. σχετικό πίνακα).
β) Ο Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος (ΣΠΚ),  ο οποίος θα κυμαίνεται από 1 για κτίσματα παλαιότητας 26 ετών και άνω έως 1,25 για κτίσματα παλαιότητας μερικών μηνών έως και 4 ετών (βλ. σχετικό πίνακα).
γ) Ο Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ) κτίσματος, ο οποίος θα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις ειδικών κτιρίων και θα κλιμακώνεται αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων της συνολικής επιφάνειας (βλ. σχετικό πίνακα).
δ) Ο Συντελεστής Ορόφου (ΣΟ) που θα προκύπτει με βάση τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το κτίσμα (βλ. σχετικό πίνακα). Σε περίπτωση που το κτίσμα εκτείνεται σε  περισσότερους από έναν ορόφους, ως Συντελεστής Ορόφου θα λαμβάνεται υπόψη εκείνος του υψηλότερου ορόφου. Ο Συντελεστής Ορόφου δεν θα εφαρμόζεται στα ειδικά κτίρια και τις μονοκατοικίες.
ε) Ο Συντελεστής Μονοκατοικίας (ΣΜ). Σε περίπτωση που το κτίσμα είναι μονοκατοικία θα εφαρμόζεται Συντελεστής Μονοκατοικίας 1,02.
στ) Ο Συντελεστής πρόσοψης (ΣΠ), ο οποίος ορίζεται σε 1 για μηδενικό αριθμό προσόψεων σε δρόμους, σε 1,01 για κτίρια με μία πρόσοψη σε δρόμο και σε 1,02 για κτίρια με δύο ή περισσότερες προσόψεις σε δρόμους. Ο συντελεστής αυτός θα εφαρμόζεται μόνο στους κύριους χώρους. Δεν θα εφαρμόζεται στα κτίρια ειδικών χρήσεων.
στ) Ο Συντελεστής Βοηθητικών Χώρων (ΣΒΧ), ο οποίος ορίζεται σε 0,1.
ζ) Ο Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων (ΣΗΚ), ο οποίος είναι ίσος με 0,4. Ο συντελεστής αυτός θα εφαρμόζεται για κάθε ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν ηλεκτροδοτείται ή ηλεκτροδοτείται με «εργοταξιακό» ρεύμα και παραμένει κενό.
Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων για τους κύριους χώρους κάθε κτίσματος θα υπολογίζεται πολαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά της συνολικής επιφάνειας των κύριων χώρων του κτίσματος επί τον Βασικό Φόρο επί τον Συντελεστή Παλαιότητας, επί τον Συντελεστή Ορόφου ή τον Συντελεστή Μονοκατοικίας και επί τον Συντελεστή Πρόσοψης.
Για τους βοηθητικούς χώρους, το γινόμενο που θα προκύπτει από αντίστοιχους διαδοχικούς πολλαπλασιασμούς θα μειώνεται κατά 90% με την εφαρμογή του Συντελεστή Βοηθητικών Χώρων 0,1.
Για τα ημιτελή κτίσματα, το γινόμενο που θα προκύπτει από τους παραπάνω διαδοχικούς πολλαπλασιασμούς θα μειώνεται κατά 60%, με την εφαρμογή του Συντελεστή Ημιτελούς Κτίσματος 0,4.
Για τους κύριους χώρους των ειδικών κτιρίων, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα είναι το γινόμενο που θα προκύπτει κατόπιν πολλαπλασιασμού του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων της συνολικής επιφάνειας των χώρων επί τον Βασικό Φόρο, επί τον Συντελεστή Παλαιότητας και επί τον Συντελεστή Απομείωσης Επιφάνειας. Για τους βοηθητικούς χώρους των κτιρίων αυτών θα εφαρμόζεται επιπλέον συντελεστής 0,1, ενώ εάν τα κτίσματα είναι ημιτελή θα εφαρμόζεται επιπλέον συντελεστής 0,4.
2) Οικόπεδα-εκτάσεις εντός και εκτός σχεδίου. Ο φόρος που θα επιβάλλεται επί των εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικοπέδων και επί των εκτάσεων γης εκτός σχεδίου θα υπολογίζεται βάσει της επιφανείας κάθε οικοπέδου ή έκτασης και βάσει των επιμέρους χαρακτηριστικών του ακινήτου.
Εφόσον υπάρχει κτίσμα εντός του οικοπέδου ή της εδαφικής έκτασης, η επιφάνεια που θα φορολογείται θα υπολογίζεται ως εξής:
α) Για κάθε οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, η επιφάνεια που θα υπόκειται σε φόρο θα είναι αυτή που θα απομένει μετά την αφαίρεση της επιφάνειας που αναλογεί στον Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου με βάση τη δόμηση που έχει πραγματοποιηθεί.
β) Για κάθε έκταση που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, (αγροτεμάχιο, αγρό, βοσκότοπο κ.λπ.) δεν θα αφαιρείται η επιφάνεια του κτίσματος αλλά θα λαμβάνεται υπόψη ολόκληρη η συνολική επιφάνεια (καλυμμένη και ακάλυπτη)!
Αναλυτικά, ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται ως εξής:
* Για τα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού οικόπεδα, ο συντελεστής του φόρου θα κλιμακώνεται από 0,02 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έως 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την αξία ανά τ.μ. οικοπέδου, η οποία ονομάζεται «μοναδιαία αξία» οικοπέδου (βλ. σχετικό πίνακα).
Η «μοναδιαία αξία» ανά τετραγωνικό μέτρο θα προκύπτει από τη διαίρεση της φορολογητέας αξίας του οικοπέδου με τα τετραγωνικά μέτρα της συνολικής επιφάνειάς του. Η φορολογητέα αξία του οικοπέδου θα είναι το γινόμενο που θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του «συντελεστή οικοπέδου», επί την συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου, επί τον συντελεστή πρόσοψης και τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας του οικοπέδου. Για τον υπολογισμό της συνολικής τιμής εκκίνησης θα λαμβάνονται υπόψη η τιμή εκκίνησης ανά τ.μ. και ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ), όπως έχουν καθοριστεί με τις υπουργικές αποφάσεις περί καθορισμού των αντικειμενικών αξιών. Ο συντελεστής πρόσοψης του οικοπέδου θα ισούται με 1 αν το οικόπεδο έχει πρόσοψη σε μία μόνο οδό, 1,08 αν έχει προσόψεις σε 2 ή περισσότερες οδούς ή σε οδό και πλατεία και 0,80 αν δεν έχει πρόσοψη σε οδό.
β) Ο φόρος θα προκύπτει ως το γινόμενο της επιφανείας σε τετραγωνικά μέτρα επί τον συντελεστή φόρου. Σε περίπτωση που εντός του οικοπέδου υπάρχει κτίριο, τότε ο προκύπτων φόρος θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,75 δηλαδή θα μειώνεται κατά 25%.
* Για τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.) θα εφαρμόζεται ένας βασικός συντελεστής φορολογίας (Β.Σ.Φ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή σε 1,5 ευρώ ανά στρέμμα. Από κει και πέρα για τον υπολογισμό του τελικού φόρου θα λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι άλλοι συντελεστές που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης. Οι συντελεστές αυτοί είναι:
α) Ο Συντελεστής Θέσης. Ο Συντελεστής Θέσης (Σ.Θ.) αντιστοιχεί στην ελάχιστη αντικειμενική αξία γης (Αρχική Βασική Αξία ή Α.Β.Α.) της Δημοτικής Ενότητας στην οποία ανήκει η εκτός σχεδίου έκταση (το αγροτεμάχιο, ο αγρός, ο βοσκότοπος κ.λπ.). Ο Συντελεστής Θέσης θα ξεκινά από 1, για εκτάσεις με Α.Β.Α. από 0,1 έως 0,49 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, και θα φθάνει μέχρι το 3,5, για εκτάσεις με Α.Β.Α. άνω των 20 ευρώ ανά τ.μ. (βλ. σχετικό πίνακα)
β) Ο Συντελεστής Χρήσης. Ανάλογα με τη χρήση της εδαφικής έκτασης, θα εφαρμόζεται Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ), ο οποίος θα κυμαίνεται από 0,5 έως 2,5 (βλ. σχετικό πίνακα).
γ) Ο Συντελεστής Απόστασης από τη Θάλασσα. Ανάλογα με την απόσταση της εδαφικής έκτασης από τη θάλασσα, θα εφαρμόζεται Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα (ΣΑΘ), ο οποίος θα κυμαίνεται από 1 έως 3 (βλ. σχετικό πίνακα).
δ) Ο Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας. Ανάλογα με την επιφάνεια της έκτασης εφαρμόζεται Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ). Ο ΣΑΕ θα ανέρχεται σε 1 για κάθε εδαφική έκταση με επιφάνεια μέχρι 130 στρέμματα (130.000 τ.μ.), σε 0,6 για κάθε εδαφική έκταση με επιφάνεια πάνω από 130 και μέχρι 500 στρέμματα και σε 0,4 για κάθε εδαφική έκταση με επιφάνεια πάνω από 500 στρέμματα.
ε) Ο Συντελεστής Πρόσοψης. Αν το γήπεδο έχει πρόσβαση σε εθνική οδό, τότε θα εφαρμόζεται Συντελεστής Πρόσοψης (ΣΠ) ίσος με 1,2, ενώ εάν έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό θα εφαρμόζεται Συντελεστής Πρόσοψης (ΣΠ) 1,1.
στ) Ο Συντελεστής Κατοικίας. Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός της εδαφικής έκτασης θα εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ) ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια του ιδιοκτήτη κι έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 τετραγωνικών μέτρων, ο Συντελεστής Κατοικίας δεν θα εφαρμόζεται. Αν το γήπεδο έχει επιφάνεια άνω των 10.000 τετραγωνικών μέτρων, ο Συντελεστής Κατοικίας θα εφαρμόζεται μέχρι και τα 10.000 τ.μ..
Για να υπολογιστεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων κάθε εδαφικής έκτασης θα πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας της έκτασης με τον βασικό συντελεστή φορολογίας, που ανέρχεται σε 0,0015 ευρώ ανά τ.μ. Από κει και πέρα το γινόμενο που προκύπτει θα πολλαπλασιάζεται διαδοχικά με τον Συντελεστή Θέσης, τον Συντελεστή Χρήσης, τον Συντελεστή Απόστασης από τη Θάλασσα, τον Συντελεστή Απομείωσης Επιφανείας, τον Συντελεστή Πρόσοψης και τον Συντελεστή Κατοικίας (αν υπάρχει κατοικία).
Παραδείγματα
   Εκτάσεις με κτίσματα
-          Για 5 στρέμματα με ελιές και σπίτι 170 τμ 13ετίας στην Παιανία, ο φόρος θα είναι 302,40 για τη γη και 704,78 ευρώ για το κτίσμα, δηλαδή συνολικά 1007,18 ευρώ. Ο ίδιος ιδιοκτήτης όμως πλήρωνε φέτος για το ίδιο ακίνητο «χαράτσι» μέσω τη ΔΕΗ περίπου 850 ευρώ και, συνεπώς, με τον ΕΝΦΑ θα επιβαρυνθεί.
-          Για 30 στρέμματα στην Καλαμάτα με σπίτι 160 τμ 30ετίας, ο φόρος είναι 252 ευρώ για το οικόπεδο και 582,40 ευρώ για το κτίσμα, δηλαδή συνολικά 834,40 ευρώ.
-          Στη Μύκονο για βοσκότοπο 7 στρέμματα, πάνω στο κύμα, με σπίτι 6ετίας 200 τμ   ο φόρος είναι 53 ευρώ για το οικόπεδο και για το οικόπεδο 1092 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1145 ευρώ.
-          Για 6 στρέμματα με ελιές στη Σιθωνία Χαλκιδικής με σπίτι 18 ετών 180 τμ ο φόρος είναι 291,60 ευρώ για τη γη και 712,80 ευρώ για το σπίτι, δηλαδή συνολικά 1.004,40 ευρώ.
-          Για βοσκότοπο 4 στρέμματα στη Σίφνο, σε απόσταση 500-800 μέτρα από τη θάλασσα, με κατοικία 100 τμ, ο φόρος θα είναι 9.07 ευρώ και δεν οφείλεται φόρος για το σπίτι επειδή είναι α΄ κατοικία κάτω από 150 τμ.
    Εκτάσεις χωρίς κτίσμα
-          Για 20 στρέμματα με πορτοκάλια στο δήμο Αράχθου στην Άρτα, χωρίς κτίσμα, ο φόρος θα είναι 90 ευρώ το χρόνο.
-          Για χωράφι 25 στρέμματα στην Ελασσόνα ο φόρος θα είναι 37,50 ευρώ.
-          Για βοσκότοπο 35 στρέμματα στον Άγιο Κοσμα στα Γρεβενά, ο φόρος θα είναι 44,10 ευρώ.
-          Για 40 στρέμματα δασική έκταση στα Βαρδούσια Φωκίδας ο φόρος θα είναι 36 ευρώ.
-          Για παραθαλάσσια έκταση 1 στρέμμα στη Νέα Μάκρη Αττικής, ο φόρος θα είναι 25,92 ευρώ,
-          Αγρότης με 50 στρέμματα βαμβάκι  ή σιτηρά στην  Καρδίτσα θα πληρώσει το 2014 ενιαίο φόρο για τα αγροτεμάχια 108 ευρώ.
-          Για  15 στρέμματα πορτοκαλιές στην Επίδαυρο Αργολίδας ο ενιαίος φόρος θα φτάσει στα 101,25 ευρώ.
-          Ιδιοκτήτης με  23 στρέμματα σιτηρά  στη Λάρισα και 4 στρέμματα ελιές στην ίδια περιοχή, θα πληρώσει  το 49,68 ευρώ για το πρώτο κι 21.60 για το δεύτερο, δηλαδή συνολικά 71,28 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: