1/10/13

Στάση πληρωμών στις ΗΠΑ

Εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αρχίσουν την εκτέλεση των σχεδίων για διακοπή της λειτουργίας τους έδωσε ο Λευκός Οίκος, αφού οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής μεταξύ των δύο πλευρών  στο Κογκρέσο δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το λεγόμενο shutdown στις ΗΠΑ -το πρώτο από το 1996.

Παρά την ύστατη έκκληση του προέδρου Barack Obama για επίτευξη συμφωνίας κσι τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα με τους ηγέτες του Κογκρέσου, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε αργά τη νύχτα το νομοσχέδιο που προβλέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης έως τις 15 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση της αναβολής για ένα χρόνο του προγράμματος ασφάλισης και περίθαλψης που έχει ταυτισθεί με το όνομα του προέδρου (Obamacare). 

Ο Λευκός Οίκος είχε ξεκαθαρίσει πως ο Obama θα ασκούσε βέτο εάν το νομοσχέδιο εγκρινόταν στην Βουλή, ενώ νωρίτερα η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία είχε καταψηφίσει το σχέδιο που πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι και το οποίο πρόσφερε προσωρινό προϋπολογισμό έξι εβδομάδων με παράλληλη αναβολή εφαρμογής για ένα χρόνο κομβικών ρυθμίσεων του Obamacare.

Το σκληρό πόκερ πολιτικής συνεχίστηκε έως και λίγα λεπτά πριν την έλευση του νέου οικονομικού έτους στις ΗΠΑ (2014) που σήμανε την παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, με τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας να απορρίπτουν επίσημο αίτημα της Βουλής των Αντιπροσώπων για διαπραγματεύσεις, εμμένοντας στη γνωστή θέση που ζητά από τους Ρεπουμπλικάνους να δώσουν την τελική τους έγκριση στην παράταση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης χωρίς άλλες προβλέψεις. 

Το "λουκέτο" θα οδηγήσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες σε αναστολή ενός μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων τους έως ότου βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης και τουλάχιστον 825.000 δημόσιους υπαλλήλους από τους 2 εκατ. και πλέον συνολικά σε αναγκαστική άνευ αποδοχών άδεια. Ωστόσο, το κοινό δεν θα επηρεαστεί καθώς οι υπηρεσίες που κρίνονται απαραίτητες θα συνεχιστούν, όπως η εθνική ασφάλεια, τα ταχυδρομεία, οι αερομεταφορές και η αστυνόμευση.

Εθνικά πάρκα, μουσεία και μνημεία θα κλείσουν τελείως, η εθνική φορολογική υπηρεσία θα σταματήσει τους ελέγχους και η στατιστική υπηρεσία θα σταματήσει να συλλέγει στοιχεία. Παράλληλα αναμένεται να κλείσουν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων. 

Οι πολιτικοί κίνδυνοι από την διακοπή των λειτουργιών της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα υψηλοί, κυρίως για τους Ρεπουμπλικάνους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN το 46% των Αμερικανών ρίχνει την ευθύνη για τη διακοπή στους Ρεπουμπλικάνους, ενώ το 36% θεωρεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φέρει την ευθύνη. 

Επιχειρηματικές ομάδες και οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει για τις αρνητικές επιπτώσεις από τη διακοπή. Σύμφωνα με την Macroeconomic Advisers η διακοπή των λειτουργιών της κυβέρνησης για δύο εβδομάδες θα επιβραδύνει κατά 0,3% στο ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο.  

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο κυβερνητικό shutdown του οικονομικού έτους 1995/1996 είχε διαρκέσει περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Αυτό που ξεκίνησε σήμερα δεν αποκλείεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια αφού η διαφωνία των δύο πλευρών δεν αφορά μόνο τον προϋπολογισμό και το νόμο υγείας του Obama. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το "ταβάνι" του χρέους, που θα μπορούσαν κάλλιστα να παρατείνουν το shutdown για αρκετές εβδομάδες, αν όχι και περισσότερο. Αρκετοί οικονομολόγοι προβλέπουν πως η ομοσπονδιακή παράλυση, ακόμη και η βραχυπρόθεσμη, θα πλήξει αρκετά γρήγορα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Λευκός Οίκος: Στα $10 δισ. το κόστος από μια εβδομάδα διακοπής των λειτουργιών

Για σοβαρές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία από την αδυναμία του Κογκρέσου να ψηφίσει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης κάνει λόγο ο Λευκός Οίκος θέτοντας προ των ευθυνών τους Ρεπουμπλικάνους.

Το κόστος για την αμερικανική οικονομία από τη μερική διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης για μια εβδομάδα θα μπορούσε να φτάσει τα 10 δισ. δολ. αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του.

Προειδοποιεί επίσης ότι η διακοπή των λειτουργιών θα πλήξει κυρίως τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους πολίτες.

Μεταξύ άλλων οι υπηρεσίες διανομής τροφίμων για 2,5 εκατ.  ηλικιωμένους πολίτες θα χάσουν τη χρηματοδότηση τους, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Μια παρατεταμένη διακοπή των λειτουργιών της κυβέρνησης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις αποζημιώσεις των βετεράνων, τις συντάξεις και στα εκπαιδευτικά επιδόματα. Την ίδια στιγμή, μητέρες και μικρά παιδιά θα μπορούσαν να στερηθούν πολύτιμες υπηρεσίες διατροφικής βοήθειας.

Ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα μπουν άμεσα και επ’ αόριστον σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.

Σταθερό το δολάριο

Σε στενό εύρος διακύμανσης περιορίζεται το δολάριο παρά την αποτυχία του Κογκρέσου να καταλήξει σε συμβιβασμό για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Ο δείκτης δολαρίου ο οποίος μετρά την ισχύ του δολαρίου έναντι έξι βασικών νομισμάτων υποχωρεί 0,1%. Έναντι του γεν κινείται σταθεροποιητικά στα 98,15 γεν, έχοντας ανακάμψει από το χαμηλό των 97,50 γεν της Δευτέρας, καθώς ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe ετοιμάζεται να ανακοινώσει την αναπτυξιακή και φορολογική στρατηγική της χώρας. Στην ισοτιμία με το ευρώ, το αμερικανικό νόμισμα χάνει 0,16% στα 1,35464 δολάρια ανά ευρώ.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: