31/7/11

Ο Μπάτον είδε την καρό σημαία στη Βουδαπέστη


Τη δεύτερή του νίκη τη φετινή σεζόν πανηγύρισε στο ουγγρικό Γκραν Πρι ο Τζένσον Μπάτον.

Ο πιλότος της McLaren και Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2009 άφησε πίσω του δεύτερο τον Σεμπάστιαν Φέτελ, με τον οδηγό της Red Bull, όμως, να διευρύνει τη διαφορά από τους διώκτες του στην κορυφή της βαθμολογίας.

Το τελευταίο Γκραν Πρι πριν την καλοκαιρινή διακοπή του πρωταθλήματος (η δράση επανέρχεται στις 28 Αυγούστου) δεν επεφύλασσε ιδιαίτερες συγκινήσεις, πλην της εξαιρετικής εμφάνισης του Μπάτον, ο οποίος έφτασε τους 200 αγώνες στα μονοθέσια της Formula 1.

Ο Βρετανός ήταν αναμφίβολα ο ταχύτερος πιλότος στην πίστα του Ουγγαρόρινγ, καταφέρνοντας να οδηγήσει με σταθερότητα, παρά το βροχή, που έπεφτε κατά διαστήματα και δυσκόλευε τις προσπάθειες του ιδίου και των αντιπάλων του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στο ξεκίνημα της κούρσας, ο Φέτελ, που είχε εκκινήσει από την pole position είχε την πρωτιά και πίσω του ακολουθούσε ο έτερος πιλότος της McLaren Λιούις Χάμιλτον, που τον πίεζε. Και οι δυο, όμως, έχασαν το μέτρημα στις πόσος φορές έχασαν σε γλιστρήματα τον έλεγχο των μονοθεσίων τους και πόσες μπήκαν στα πιτ για να αλλάξουν ελαστικά, την ώρα που ο Μπάτον τους άφηνε πίσω του.

Η δεύτερη θέση, πάντως, κάθε άλλο παρά απογοητεύει τον Φέτελ, ο ποίος πλέον με 234 πόντους στη βαθμολογία των οδηγών, έναντι 149 του ομόσταβλού του Μαρκ Γουέμπερ προηγείται 85 ολόκληρους πόντους στη βαθμολογία και ουσιαστικά έχει ήδη στεφθεί για δεύτερη συνεχή σεζόν παγκόσμιος πρωταθλητής.

Τρίτος στη Βουδαπέστη τερμάτισε ο Φερνάντο Αλόνσο της Ferrari, ο οποίος στο τέλος μιας μέτριας εμφάνισης κατάφερε να ξεπεράσει τον Χάμιλτον, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσε ο Μαρκ Γουέμπερ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η ΤτΕ ζήτησε να παγώσουν οι λογαριασμοί του Λ. Λαυρεντιάδη και άλλων στελεχών της Proton Βank


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Proton Βank που βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας που διενεργείται από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και αφορά σε μια πλειάδα κινήσεων κεφαλαίων, μεταξύ εταιρειών συμφερόντων του εκ των βασικών μετόχων της τράπεζας επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μέσω πάντα του συστήματος της Proton Βank.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση ουσιαστικά επιταχύνθηκαν από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όταν η Τράπεζα της Ελλάδας, ως εποπτεύουσα αρχή του τραπεζικού τομέα κι έχοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μήνες διενεργήσει συστηματικούς ελέγχους στην τράπεζα, απέστειλε το πόρισμα της δικιάς της έρευνας στην Αρχή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Στο περί ου ο λόγος πόρισμα παρουσιάζονται κάποιες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες μεταξύ των εταιριών του Λ. Λαυρεντιάδη και “πέρασαν” τόσο από τρίτες τράπεζες, με τις οποίες συνεργάζεται ο επιχειρηματίας, όσο και μέσω της Proton Βank, της οποίας κατέχει σημαντικό μετοχικό μερίδιο. Ο λόγος για την εμπλοκή της ΤτΕ συνίσταται στο ότι για αρκετές από αυτές τις συναλλαγές, που υπολογίζεται ότι συνολικά αγγίζουν τα 51 εκατ. ευρώ, δεν είχαν ενημερωθεί – ως όφειλαν οι συναλλασσόμενοι – οι εποπτικές αρχές.

Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ στο πόρισμά της δεν καταλήγει σε συμπέρασμα για την ύπαρξη οποιονδήποτε παράνομων ενεργειών, ουσιαστικά ζητώντας από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να διερευνήσει την υπόθεση.

Η τελευταία, ζήτησε να παγώσουν οι λογαριασμοί του Λ Λαυρεντιάδη και άλλων στελεχών της Proton Βank, χωρίς προσώρας να αναφέρεται σε κάποιας μορφής ή είδους υπεξαίρεση.

Εν συνεχεία η διοίκηση της Proton Βank, με επικεφαλής τον Αντώνη Αθανάσογλου υπέβαλλε την παραίτηση της, όπως και αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Τα παραιτηθέντα στελέχη της Proton Bank πάντως τονίζουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι "από την Proton Bank δεν λείπει ούτε ένα ευρώ". Επίσης, σε ανακοίνωση του ο εκ των βασικών μετόχων της Proton Bank Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε κατηγορία και ανάμειξή του σε σχετικές ενέργειες, τις οποίες και χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες και άκρως συκοφαντικές και κάνει λόγο για άθλια επίθεση και για συμφέροντα που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της φερόμενης ανάμιξης του, συνιστά άθλια επίθεση από σύμπλεγμα συμφερόντων που επιδιώκει να ελέγξει τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Η επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Λαυρεντιάδη κινήθηκε πάντα με απόλυτη νομιμότητα».

Η συνέχεια της υπόθεσης έγκειται στην επίσπευση των διαδικασιών έρευνας από τις αρμόδιες αρχές, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην τράπεζα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τρίτους επενδυτές για συμμετοχή ή και εξαγορά της τράπεζας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/7/11

Ζημιές για την Εμπορική τράπεζα ύψους €610,6 εκατ. στο 6μηνο


Ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 610,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 535,1 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Εμπορική Τράπεζα το πρώτο εξάμηνο του 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Εμπορική Τράπεζα σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 183,3% στα Μεικτά Λειτουργικά Κέρδη της, τα οποία ανήλθαν σε €113,1 εκατ., σε σύγκριση με €39,9 εκατ. κατά το Α’ Εξάμηνο του 2010, ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των λειτουργικών εξόδων και της διατήρησης θετικών ρυθμών αύξησης των εσόδων, παρά τη συνολική υποχώρηση της ζήτησης.

Ειδικότερα, η Εμπορική Τράπεζα κατόρθωσε να διατηρήσει τη θετική τάση στα Καθαρά Έσοδα από Τραπεζικές Εργασίες, τα οποία αυξήθηκαν κατά 2,6% κατά το Α’ Εξάμηνο του 2011, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, στα €377,9 εκατ. και να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της τόσο στα δάνεια όσο και στις καταθέσεις (με βάση τα στοιχεία του πενταμήνου του 2011), εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών για τα επιτόκια των καταθέσεων, χαμηλής ζήτησης για νέα δάνεια και μείωσης εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στη συνεχή παρακολούθηση της απόδοσης των δανείων και του κόστους των καταθέσεων, στην αισθητή βελτίωση που καταγράφηκε στα έσοδα από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο καθώς και στο συνδυασμό της διάθεσης νέων καινοτόμων προϊόντων με αποδοτική εμπορική δραστηριότητα.

Στο Α’ Εξάμηνο του 2011, η Εμπορική Τράπεζα πέτυχε περαιτέρω μείωση κατά 19,4% των Λειτουργικών Εξόδων του Ομίλου, τα οποία διαμορφώθηκαν σε €264,8 εκατ., σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου εξορθολογισμού των δαπανών σε όλα τα επίπεδα. Μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους μετασχηματισμού, η μείωση των λειτουργικών εξόδων ανήλθε στο 8,2% σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης εξόδων/εσόδων για τους πρώτους έξι μήνες του 2011 μειώθηκε στο 68% από 76% το 2010.

Η συμμετοχή της Εμπορικής Τράπεζας στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα τη διενέργεια απομείωσης ύψους €71,4 εκατ. της αξίας του επενδυτικού χαρτοφυλακίου των ομολόγων ελληνικού δημοσίου, επηρεάζοντας έτσι το ύψος των προβλέψεων το οποίο διαμορφώθηκε στα €569,8 εκατ.

Εξαιρώντας την επίδραση της απομείωσης στο ποσό των προβλέψεων, οι σημαντικές βελτιώσεις που επήλθαν στη διαδικασία έγκρισης πιστώσεων και είσπραξης οφειλών συνέβαλαν θετικά στην περαιτέρω μείωση των προβλέψεων κατά 12,1%, στα €498,4 εκατ., σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Οι θετικές επιπτώσεις είναι εμφανείς και στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου νέων δανείων, που βελτιώνεται σταθερά. Ωστόσο, σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο του 2011, η Εμπορική κατέγραψε αύξηση 25% στις προβλέψεις του Β’ Τριμήνου του 2011 (εξαιρώντας το ποσό της απομείωσης της αξίας του επενδυτικού χαρτοφυλακίου των ομολόγων ελληνικού δημοσίου), οι οποίες αφορούν κυρίως στο χαρτοφυλάκιο των παλαιών δανείων, λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ο Όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας εξακολουθεί να εφαρμόζει μία ιδιαίτερα αυστηρή πολιτική προβλέψεων. Το κόστος κινδύνου αναμένεται να μειωθεί το 2011 σε σύγκριση με το 2010, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που αναμένονταν μέχρι πρότινος. Ωστόσο, η Εμπορική, με τη δύναμη της Credit Agricole, είναι σε θέση να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα ελληνικά νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, με χαμηλές προβλέψεις στα νέα δάνεια, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

Οι Καθαρές Ζημίες του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα €611,1 εκατ. για το Α’ Εξάμηνο του 2011 (περιλαμβανομένης της απομείωσης της αξίας του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ομολόγων ελληνικού δημοσίου), από €535,2 εκατ. το Α’ Εξάμηνο του 2010.

Ακολουθώντας συντηρητική προσέγγιση και λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία της αγοράς, η Εμπορική αποφάσισε να αποσβέσει τα αναβαλλόμενα φορολογικά στοιχεία του ενεργητικού κατά €148 εκατ. επί συνόλου €278 εκατ.

Όσον αφορά στα μεγέθη του Β’ Τριμήνου του 2011, τα Καθαρά Έσοδα Τραπεζικών Εργασιών επηρεάστηκαν από την επιβράδυνση των εργασιών της Τράπεζας λόγω της μειωμένης δανειακής ζήτησης και μειώθηκαν κατά 8%, ενώ οι Καθαρές Ζημίες διαμορφώθηκαν στα €231,5 εκατ., μη συμπεριλαμβανομένης της απόσβεσης των αναβαλλόμενων φορολογικών στοιχείων του ενεργητικού και της απομείωσης της αξίας του επενδυτικού χαρτοφυλακίου των ομολόγων ελληνικού δημοσίου (€450,9 εκατ., συμπεριλαμβάνοντας αυτά τα δύο στοιχεία).

Ωστόσο, οι Λειτουργικές Δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με το Α’ Τρίμηνο του 2011, με χαμηλότερες επαναλαμβανόμενες γενικές και διαχειριστικές δαπάνες, έξοδα προσωπικού και λοιπά έξοδα. Μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους μετασχηματισμού, η μείωση των λειτουργικών δαπανών έφτασε στο 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά το Β’ Τρίμηνο του 2011, η Τράπεζα συνέχισε να ενισχύει την εμπορική της απόδοση διαθέτοντας διαρκώς στην Αγορά καινοτόμα προϊόντα με την τεχνογνωσία του μητρικού ομίλου Credit Agricole, με στόχο να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των πελατών της στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής Τράπεζας παρέμεινε σταθερό στα €22,6 δισ. σε τριμηνιαία βάση, ενώ υποχώρησε κατά 1,8% σε ετήσια βάση, στο πλαίσιο της ιδιαίτερα περιορισμένης ζήτησης. Η εφαρμογή αποτελεσματικών κεντροποιημένων διαδικασιών έγκρισης πιστώσεων διασφάλισε την ποιότητα του νέου δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, με τις προβλέψεις για τα νέα δάνεια να παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο. Η εμπορική απόδοση της Εμπορικής Τράπεζας, σε συνδυασμό με την υλοποίηση επιτυχημένων διαφημιστικών ενεργειών, οδήγησαν σε αύξηση των νέων δανείων σε ιδιώτες κατά 19,7% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, αναδεικνύοντας μια ισχυρά ανοδική τάση.

Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα €11 δισ. σε επίπεδο Τράπεζας, μειωμένες κατά 5,4% από την αρχή του έτους, αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες δυσκολίες ρευστότητας που επικρατούν στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, με τη διάθεση νέων καινοτόμων προϊόντων, οι συνολικές καταθέσεις πελατών διατηρήθηκαν σταθερές στο Β’ Τρίμηνο του έτους.

Σε ένα ρευστό και δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο επηρέασε τα οικονομικά αποτελέσματα του Β’ Τριμήνου, η Εμπορική Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης & Ανάπτυξης, προσαρμόζοντάς το προσεκτικά όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να φτάσει στο σημείο ισοσκελισμού των αποτελεσμάτων της το συντομότερο δυνατόν. Διατηρώντας την αυστηρή πολιτική προβλέψεων, η Τράπεζα θα εξακολουθήσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, διατηρώντας ταυτόχρονα την τάση ενίσχυσης των μεριδίων της στις καταθέσεις, διαθέτοντας στην Αγορά καινοτόμα και ανταγωνιστικά προϊόντα.

Οι συνολικές Χορηγήσεις στα τέλη Ιουνίου 2011 διαμορφώθηκαν σε €22,6 δισ., ελαφρώς μειωμένες κατά €0,4 δισ. (-1,8%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, ως αποτέλεσμα της γενικότερης επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα. Οι χορηγήσεις προς νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €9,7 δισ., ενώ οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 1,1% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €12,9 δισ. Παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία, οι συνολικές χορηγήσεις παρέμειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010 και τον Μάρτιο του 2011, αντικατοπτρίζοντας βελτίωση του μεριδίου αγοράς και επιβεβαιώνοντας την δέσμευση της Εμπορικής για υποστήριξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Οι Καταθέσεις Πελατών της Εμπορικής Τράπεζας κινήθηκαν πτωτικά (μείωση €0,15 δισ.) σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011, επιδεικνύοντας καλύτερη απόδοση από αυτή της αγοράς και οδηγώντας σε βελτίωση του μεριδίου της αγοράς. Επιπλέον, εάν ληφθούν υπόψη οι τοποθετήσεις των πελατών σε “καινοτόμα” προϊόντα, οι συνολικές καταθέσεις πελατών παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα κατά την διάρκεια του Β΄ τριμήνου του 2011. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010, οι καταθέσεις πελατών διαμορφώθηκαν σε €11 δισ. (μείωση σε ετήσια βάση 14,7%), ως αποτέλεσμα των γενικότερων συνθηκών της αγοράς και της Ελληνικής οικονομίας.

Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου στα τέλη Ιουνίου 2011 ανήλθαν σε €775 εκατ.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2011

Σύνολο Καθαρών Εσόδων: €377,9 εκατ., +2,6% σε ετήσια βάση.

• Τα καθαρά έσοδα από τόκους του πρώτου εξαμήνου του 2011 ανήλθαν σε €312,7 εκατ., ελαφρά μειωμένα κατά 0,8% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της επίδρασης του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, στο κόστος των καταθέσεων και στο κόστος του διατραπεζικού δανεισμού. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα καθαρά έσοδα από τόκους (€152,2 εκατ.) μειώθηκαν κατά 5,1%, αντανακλώντας την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας και των συνθηκών της αγοράς κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

• Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες παρέμειναν στα περσινά επίπεδα, παρά την χαμηλή εμπορική δραστηριότητα και ανήλθαν σε €58,8 εκατ. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες είναι χαμηλότερα κατά €4 εκατ. περίπου, κυρίως λόγω εποχικών παραγόντων, που επηρεάζουν θετικά τα έσοδα από προμήθειες του πρώτου τριμήνου.

• Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2011 ανήλθαν σε κέρδη €6,5 εκατ., συγκρινόμενα με ζημιές ύψους €5,9 εκατ. την ίδια περίοδο του 2010, που οφείλονταν σε αποτιμήσεις σε τιμές αγοράς του χαρτοφυλακίου συναλλαγών. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα λοιπά λειτουργικά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα, κυρίως λόγω της συνεισφοράς των θυγατρικών εταιρειών του εξωτερικού .

Τα λειτουργικά έξοδα, εκτός εξόδων μετασχηματισμού και προβλέψεων, μειώθηκαν σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010 άνω του 8% και ανήλθαν σε €256,8 εκατ., χάρη στα μέτρα που ακολουθούνται για την συγκράτηση του λειτουργικού κόστους.

• Οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €170,6 εκατ., αντανακλώντας την επίδραση της μεταβολής του αριθμού του προσωπικού. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 4% περίπου.

• Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα (συμπεριλαμβανομένων των αποσβέσεων) μειώθηκαν κατά 3,8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2010, αντανακλώντας τον αυστηρό έλεγχο του λειτουργικού κόστους και ανήλθαν σε €86,3 εκατ.. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα (€42 εκατ.) εμφανίζουν μείωση κατά 5%.

• Τα έξοδα μετασχηματισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 ανήλθαν σε €8 εκατ., έναντι €48,4 εκατ. την ίδια περίοδο του 2010, ως συνέπεια της αποχώρησης σημαντικού αριθμού υπαλλήλων κατά τον Ιούνιο του 2010 .

• Τα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε €113,1 εκατ., αυξημένα κατά 183,3% σε σχέση με €39,9 εκατ. τον Ιούνιο του 2010, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των καθαρών εσόδων και του αυστηρού ελέγχου του λειτουργικού κόστους. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων μειώθηκαν πάνω από 20%, λόγω της υστέρησης στα καθαρά έσοδα.

Οι προβλέψεις απομείωσης της αξίας απαιτήσεων και οι λοιπές προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2011 ανήλθαν σε €498,4 εκατ., εξαιρώντας τα €71,4 εκατ. απομείωσης της αξίας του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ομολόγων ελληνικού δημοσίου, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, καθώς και λόγω της πολιτικής προβλέψεων και της ενίσχυσης του δείκτη κάλυψης κεφαλαίων αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο παλαιών δανείων. Σημειώνεται ότι οι συνολικές προβλέψεις (εξαιρουμένης της απομείωσης της αξίας επενδυτικού χαρτοφυλακίου ομολόγων ελληνικού δημοσίου) μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 12% λόγω των σημαντικών βελτιώσεων που επήλθαν στη διαδικασία έγκρισης πιστώσεων και είσπραξης απαιτήσεων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παγκόσμιες πρωταθλήτριες η εθνική γυναικών στο πόλο



Τη μεγαλύτερή της επιτυχία στον ομαδικό αθλητισμό πανηγυρίζει η Ελλάδα από το μεσημέρι της Παρασκευής. Η Εθνική γυναικών στην υδατοσφαίριση επικράτησε στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου, που διεξάγεται στη Σαγκάη, της διοργανώτριας Κίνας με 9-8, ανεβαίνοντας έτσι στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.

Με μια εμφάνιση βγαλμένη από τα πιο γλυκά τους όνειρα οι Ελληνίδες «γοργόνες» ανταποκρίθηκαν στην τεράστια πρόκλησης του αγώνα του χρυσού μεταλλίου, αφού κατέβαλαν όλα τα ψυχικά και σωματικά τους αποθέματα.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν βρέθηκε ούτε μια φορά πίσω στο σκορ, κόντρα σε μια ομάδα-φόβητρο όπως η Κίνα, ενώ στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού διατηρούσε ένα άνετο προβάδισμα δυο και τριών τερμάτων.

Όλες οι Ελληνίδες αθλήτριες έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό του, συνεισφέροντας η καθεμιά τους στον τομέα της. Η αλάνθαστη Αλεξάνδρα Ασημάκη με τρία γκολ σε τρεις επιθέσεις, η Αντιγόνη Ρουμπέση και η αρχηγός Κική Λιόση έδωσαν τις επιθετικές λύσεις στο σκοράρισμα, την ώρα που το μεγάλο όπλο για την ομάδα του Γιώργου Μορφέση ήταν η εκπληκτική της άμυνα.

Μετά και το θρίαμβο της Σαγκάης, η Εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών αναμφίβολα μπορεί να αποκαλείται ως η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, αφού είναι πρώτη φορά σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, που ελληνικό συγκρότημα κατακτάει το αντίστοιχο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η ίδια Εθνική έχει κατακτήσει ακόμα το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό πέρυσι στο Ζάγκρεμπ και τώρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες στέφονται οι Αντιγόνη Ρουμπέση, η Κική Λιόση, η Γιούλη Λαρά, η Αντι Μελιδώνη, η Σταυρούλα Αντωνάκου, η Αλκηστη Αβραμίδου, η Φιλιώ Μανωλιουδάκη, η Αγγελική Γερόλυμου, η Αλεξάδρα Ασημάκη, η Χριστίνα Τσουκαλά, η Έλενα Κούβδου, η Ηλέκτρα Ψούνη και η Ελένη Γουλά.

Οι Ρουμπέση, Λιόση, Λαρά και Μελιδώνη ήταν μέλη της ομάδας, που κατέκτησε το ασημένιο στην Αθήνα το 2004. Όλες, πλην της απούσας Μαρίας Τσούρη, είχαν ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου πέρσι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Τα οκτάλεπτα: 2-2, 0-2, 4-4, 2-1

Κίνα (Χουάν Ζανέ): Γιανγκ, Τενγκ 1, Λιου 2, Σουν Γιούχουν, Χε 1, Σουν Γιάτινγκ 1, Σονγκ 1, Τσεν, Γουάνγκ Γι 2, Μα, Σουν Χουίζι, Ζιάνγκ, Γουάνγκ Γιν

Ελλάδα (Μορφέσης): Κούβδου, Τσουκαλά, Μελιδώνη 1, Ψούνη, Λιόση 1, Αβραμίδου, Ασημάκη 3, Ρουμπέση 3, Γερόλυμου, Μανωλιουδάκη 1, Αντωνάκου, Λαρά, Γούλα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κατατέθηκε η τροπολογία για την μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων


Μειώνεται από 10% έως 50% από 1 Ιουλίου 2011 το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και άλλα ειδικά επιδόματα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση» από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με την τροπολογία από 1-7-2011 μειώνονται:

- 50% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου το οποίο κυμαίνεται σήμερα από 57 έως 100 ευρώ

- 30% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, του επιστημονικού προσωπικού της ειδικής νομικής υπηρεσίας, της ειδικής νομικής υπηρεσίας των ευρωπαϊκών κοινοτήτων καθώς και των υπαλλήλων των κλάδων των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό ανέρχεται σήμερα σε 208 ευρώ.

- 25% το ποσό του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων των Ερευνητικών Κέντρων και Ανεξάρτητων Ερευνητικών Ινστιτούτων που κυμαίνεται από 140 ευρώ έως 388 ευρώ.

- 20% το ποσό του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΔΕΠ που κυμαίνεται από 316 ευρώ έως 426 ευρώ. Επίσης κατά το ίδιο ποσοστό μειώνεται το ερευνητικό επίδομα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ που κυμαίνεται από 136 ευρώ έως 385 ευρώ, του επιδόματος για την ταχύτερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων Επιστημονικού Ερευνητικού Προσωπικού ΚΕΠΕ και του ειδικού ερευνητικού επιδόματος Συμβούλων και Παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που κυμαίνεται από 172 έως 394 ευρώ.

- 20% του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ που κυμαίνεται από 355 ευρώ έως 450 ευρώ, του επιδόματος του αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των Αρχιερέων της Εκκλησίας που σήμερα ανέρχεται στα 274 ευρώ, του επιδόματος ειδικής απασχόλησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας που κυμαίνεται από 179 ευρώ έως 464 ευρώ, του ειδικού επιδόματος Ναυτικής Εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού που κυμαίνεται από 125 ευρώ έως 364 ευρώ, του ειδικού ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ που κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 370 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ που κυμαίνεται από 80 έως 110 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που κυμαίνεται από 125 ευρώ ως 364, του ερευνητικού επιδόματος του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής που κυμαίνεται από 258 ευρώ 328 ευρώ, του ειδικού επιδόματος του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ που κυμαίνεται από 118 ευρώ ως 153 ευρώ.

- 15% του επιδόματος δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της πάγιας αποζημίωσης των Ιατροδικαστών που ανέρχεται στα 500 ευρώ, του ειδικού μουσικού επιδόματος του μονίμου καλλιτεχνικού προσωπικού της ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΕΛΣ που σήμερα είναι 647 ευρώ και του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που σήμερα είναι 426 ευρώ.

- 10% των ποσών που χορηγούνται έως ειδική πρόσθετη αμοιβή ή ως επίδομα παραγωγικότητας στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών που κατά μέσο όρο είναι 700 ευρώ

- 30% των ποσών που προβλέπονται ως κίνητρο ή ως πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κατατέθηκε η τροπολογία για την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών του Δημοσίου


Τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών του Δημοσίου κατατέθηκε στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση - Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».

Συγκεκριμένα, βάσει αποφάσεων της Γνωμοδοτικής Διυπουργικής Επιτροπής:

α) Καταργούνται και συγχωνεύονται υπηρεσίες και οργανισμοί του Δημόσιου Τομέα και τίθενται υπό καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης ανώνυμες εταιρείες τις μετοχές των οποίων κατέχει στο σύνολο τους ή κατά πλειοψηφία το Δημόσιο

β) Μεταφέρονται αρμοδιότητες ορισμένων από τους καταργούμενους φορείς σε άλλους φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου

γ) Καταργείται το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής

δ) Ρυθμίζονται τα θέματα:

αα)του υπηρετούντος προσωπικού στους καταργούμενους η συγχωνευόμενους φορείς

ββ) της τύχης της κάθε είδους κινητής και ακίνητης περιουσίας τους και των ταμειακών τους υπολοίπων

γγ) της τύχης των αρμοδιοτήτων τους

ε) Τέλος, προβλέπεται η έκδοση των απαραίτητων προεδρικών διαταγμάτων για τη ρύθμιση οργανωτικών ζητημάτων που προκύπτουν από τη συγχώνευση φορέων και παρέχεται αριθμός εξουσιοδοτήσεων στους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς για την έκδοση αποφάσεων για τη ρύθμιση κάθε σχετικής λεπτομέρειας, αναγκαίας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατάργησης ή συγχώνευσης υπηρεσιών, φορέων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή για τη σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή Υπηρεσιών, Συμβουλίων, Επιτροπών και Φορέων του Δημόσιου Τομέα αποφάσισε την κατάργηση, ή την συγχώνευση, ή την λύση και εκκαθάριση των συγκεκριμένων υπηρεσιών και φορέων, επειδή διαπίστωσε, ανάλογα με την περίπτωση, είτε επικάλυψη αρμοδιοτήτων με άλλους φορείς ή υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα, είτε πλήρη αδράνεια ή μερική λειτουργία τους, ή λειτουργία που δεν ανταποκρίνεται στους σκοπούς της ίδρυσής τους, είτε εκπλήρωση της αποστολής τους, είτε είδος δραστηριοτήτων που δεν δικαιολογεί τη νομική μορφή με την οποία λειτουργούν, είτε υψηλό κόστος λειτουργίας σε σύγκριση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ακόμη πως με τις ρυθμίσεις της παρούσας επιδιώκεται παράλληλα και η αξιοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί στους καταργούμενους ή συγχωνευόμενους φορείς σε άλλες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου οι οποίοι δεν είναι επαρκώς στελεχωμένοι.

Ειδικότερα:

Παράγραφος Α.

Με την παράγραφο αυτή καθορίζονται υπηρεσίες, φορείς, συμβούλια, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, που καταργούνται από τη δημοσίευση του νόμου, ως εξής:

1. Το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καταργείται και οι αρμοδιότητες του μεταφέρονται στην Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού που εποπτεύεται από το ίδιο υπουργείο.

2. Ο Εθνικός Οργανισμός Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Ο.Ε.Τ.) ν.π.ι.δ. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καταργείται.

3. Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων» (Ε.Κ.Ε.Δ.Υ.) ν.π.δ.δ. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καταργείται.

4. Ο Σταθμός Ελέγχου Κάπρων, Γενική Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταργείται.

5. Το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού» (Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.) ν.π.ι.δ. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καταργείται και οι αρμοδιότητες του μεταφέρονται στην Δ/νση Θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

6. Ο Εθελοντικός Οργανισμός «Έργο Πολιτών» ν.π.ι.δ. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καταργείται.

7. Το Εθνικό Στάδιο Νέας Ιωνίας Βόλου ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ, ν.π.δ.δ. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καταργείται.

8. Το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία ν.π.δ.δ. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καταργείται.

Παράγραφος Β

Με την παράγραφο αυτή συγχωνεύονται ν.π.δ.δ. Ειδικότερα:

Με την υποπαράγραφο 1 του εν λόγω άρθρου το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (Ι.Τ.Σ.Α.Κ.), καταργείται ως αυτοτελές ν.π.δ.δ και συγχωνεύεται με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), λόγω συνάφειας του αντικειμένου τους.

Με την περίπτωση α΄ της υποπαραγράφου 2, το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοϊας Πειραιά, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας «Ματθαίος Λιούγκας» και το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ» καταργούνται ως αυτοτελή ν.π.δ.δ. και συγχωνεύονται στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά ν.π.δ.δ.

Με την περίπτωση β΄ της υποπαραγράφου 2, το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων καταργείται ως αυτοτελές ν.π.δ.δ και συγχωνεύεται με το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων, λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων.

Με την περίπτωση γ΄ της υποπαραγράφου 2, Το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων καταργείται ως αυτοτελές ν.π.δ.δ και συγχωνεύεται, λόγω συνάφειας με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων.

Παράγραφος Γ

Με την παράγραφο αυτή, η Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης καταργείται ως αυτοτελές τμήμα και συγχωνεύεται με το ν.π.ι.δ. Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος λόγω συνάφειας του αντικειμένου τους. Επίσης, καταργείται η πενταμελής Εφορεία που εποπτεύει την Όπερα και λήγει η θητεία των μελών της καθώς και του λοιπού προσωπικού με θητεία, αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο.

Παράγραφος Δ

Με την παράγραφο αυτή συγχωνεύονται νομικά πρόσωπα σε νέο συνιστώμενο φορέα. Ειδικότερα:

Με την υποπαράγραφο 1α) ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ελαιώνα Αττικής, ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού Αττικής και των παραχειμάρρων του, καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και συγχωνεύονται σε ένα νέο ν.π.ι.δ. με την επωνυμία «Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής», που λειτουργεί χάριν του δημόσιου συμφέροντος, με πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με την υποπαράγραφο 2α), το Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρον Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το Περιφερειακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης , το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας Θεσσαλονίκης, όλα ν.π.δ.δ., καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύονται σε ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης», που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Για την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία του δημοσίου τομέα ρυθμίζονται στο παρόν άρθρο θέματα που αφορούν στο προσωπικό, στην κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορέων που καταργούνται καθώς και θέματα που αφορούν στον Οργανισμό και στα όργανα διοίκησης των νεοσύστατων φορέων.

Παράγραφος Ε

Η εν λόγω παράγραφος ορίζει την λύση και εκκαθάριση της Ανώνυμης Εταιρείας Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων (Ε.Τ.Α.Τ. Α.Ε.). Τον σκοπό της Ε.Τ.Α.Τ. Α.Ε. εκπληρώνει εφεξής ο ΕΦΕΤ ν.π.δ.δ. που εποπτεύεται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στις επιμέρους παραγράφους του παρόντος άρθρου καθορίζονται θέματα όπως η μεταφορά του προσωπικού της Ε.Τ.Α.Τ. Α.Ε στον ΕΦΕΤ, η τύχη της κινητής ή ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, η αναδιάρθρωση του Οργανισμού του ΕΦΕΤ και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη λύση και εκκαθάριση της Ε.Τ.Α.Τ. Α.Ε.

Παράγραφος ΣΤ

Με τη παράγραφο αυτή, το Παρατηρητήριο για την Ψηφιακή Ελλάδα, καταργείται ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και συγχωνεύεται με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η οποία εκπληρώνει εφεξής τον σκοπό του Παρατηρητηρίου. Στο παρόν άρθρο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στο προσωπικό, στην θητεία των μελών του Δ.Σ. και στην κινητή και ακίνητη περιουσία του Παρατηρητηρίου.

Παράγραφος Ζ

Με την εν λόγω παράγραφο, η ανώνυμη εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. συγχωνεύεται δι’ απορροφήσεως με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε, λόγω συνάφειας σκοπού και αποστολής. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου υπηρετεί στις Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του, με την ίδια σχέση εργασίας, στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. Η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. υπεισέρχεται αυτοδίκαια σε όλα γενικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ανώνυμης εταιρίας Ψηφιακές Ενισχύσεις. Η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε., περιέρχονται αυτοδικαίως στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε με την επιφύλαξη της κείμενης νομοθεσίας για δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες.

Με την υποπαράγραφο 7 παρέχεται εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με απόφασή τους να ορίσουν την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

Παράγραφος Η

Με την παράγραφο αυτή οι εταιρίες «Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών» και η «Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ένδυσης και Ινών α.ε.» (Ε.Τ.Α.Κ.Ε.Ι. Α.Ε.) (Ε.ΚΕ.ΠΥ. Α.Ε.) συγχωνεύονται με την «Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων» (Ε.Β.Ε.Τ.Α.Μ. Α.Ε.), δι΄απορροφήσεως των δύο πρώτων από την τρίτη. Το προσωπικό των εταιρειών που συγχωνεύονται και οι δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής μεταφέρονται αυτοδίκαια στην απορροφούσα εταιρεία με τις ίδιες σχέσεις εργασίας. Περαιτέρω προβλέπεται ότι εντός δύο μηνών από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΟΤ Α.Ε εισφέρονται στην απορροφούσα ως άνω εταιρεία τα τέσσερα εργαστήρια του ΕΛΟΤ με το σύνολο του εξοπλισμού τους.

Παράγραφος Θ

Με τη παράγραφο αυτή σε λύονται και τίθενται σε εκκαθάριση ανώνυμες εταιρείες.

Ειδικότερα:

Με την υποπαρ. 1 του εν λόγω άρθρου λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση η ανώνυμη εταιρεία «Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των Μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ( ΙΕΚΕΜ-ΟΕΕ). Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναλαμβάνει την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της εκκαθάρισης, μισθοδοσίας του προσωπικού και εξόφλησης τυχόν οφειλών προς τρίτους. Στο παρόν άρθρο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το προσωπικό που υπηρετεί στην υπό λύση και εκκαθάριση εταιρεία αλλά και σχετικά με τα στοιχεία κινητής και ακίνητης περιουσίας της.

Με την υποπαρ. 2 του εν λόγω άρθρου λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση η ανώνυμη εταιρεία Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ ΟΠΕΠ Α.Ε.). Μετά την κατάργηση του ΟΠΕΠ το ποσοστό επί των χρηματικών χορηγιών του ν.3525/2007 αποδίδεται πλέον στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων το οποίο αναλαμβάνει και την έκδοση της Κάρτας Πολιτισμού.

Επίσης, με την υποπαρ. 2 του εν λόγω άρθρου λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση η ανώνυμη εταιρεία ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.

Παράγραφος Ι

Στην παρούσα παράγραφο, με την επιφύλαξη των ειδικότερων ρυθμίσεων του παρόντος νόμου, ρυθμίζονται γενικά θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων υπηρεσιών και φορέων, ή υπό λύση και εκκαθάριση εταιρειών.

Επιπλέον, περιελήφθη ρύθμιση, στην περίπτωση που συνιστώνται προσωποπαγείς θέσεις προσωπικού, όταν δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, η μεταφορά ή μετάταξη του προσωπικού των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων υπηρεσιών και φορέων να διενεργείται με παράλληλη δέσμευση κενής οργανικής θέσης τακτικού προσωπικού, η οποία δεν πληρούται για όσο χρόνο υφίσταται η προσωποπαγής θέση.

Τέλος, προκειμένου να διασφαλιστεί αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον με τις δύο τελευταίες παραγράφους του άρθρου ρυθμίζονται ζητήματα α) υποχρεώσεων των δικηγόρων με έμμισθη εντολή όσον αφορά τις εκκρεμείς δίκες και β) λύσης των καταργούμενων και συγχωνευόμενων νομικών προσώπων.

Παράγραφος ΙΑ

Με την υποπαράγραφο 1 του άρθρου αυτού παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών και τον κατά περίπτωση εποπτεύοντα Υπουργό για τα νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην παρούσα ρύθμιση καθώς και για άλλα νομικά πρόσωπα, με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα κατάργησης, συγχώνευσης, διάσπασης με απορρόφηση ή/και σύσταση νέων εταιρειών, απόσπασης περιουσιακών στοιχείων ή επιχειρηματικών μονάδων και εισφοράς τους σε άλλη ανώνυμη εταιρεία ή/ και μεταφοράς ή ανάθεσης της ασκούμενης δραστηριότητας ή του επιδιωκόμενου σκοπού σε άλλο νομικό πρόσωπο, προκειμένου να μειωθεί η άμεση ή έμμεση επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού ή να εξορθολογιστεί το κόστος λειτουργίας

Στην υποπαράγραφο 2 της προτεινόμενης διάταξης ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την ειδικότερη διαδικασία μεταφοράς των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ως πλεονάζοντες κατ’ εφαρμογή του άρθρου 37 παρ. 7 του ν. 3896/2011.

Παράγραφος ΙΒ

Με την παράγραφο αυτή ορίζονται οι διατάξεις που καταργούνται από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Παράγραφος ΙΓ

Οι ρυθμίσεις των παραγράφων 1 και 2 στοχεύουν στην ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, η διάταξη αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρα και τις κατά συνέπεια περιορισμένες δυνατότητες απορρόφησης εργασιακού δυναμικού από τις δημόσιες υπηρεσίες, τα ν.π.δ.δ. και τους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού.

Οι ρυθμίσεις της υποπαραγράφου 3 κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να μην διενεργούνται αποσπασματικά γραπτές εξετάσεις κάθε φορά που προκηρύσσονται θέσεις προϊσταμένων σε οποιονδήποτε φορέα, γεγονός που πέρα από την δυσχέρεια που θα προκαλέσει η κατά περίπτωση οργάνωση και διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων στο έργο του ΑΣΕΠ θα επιφέρει επιπλέον και μεγάλη επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η ρύθμιση της υποπαραγράφου 4 κρίνεται αναγκαία για τη διευκόλυνση του έργου του ΕΙΣΕΠ, η πλειοψηφία των μελών του οποίου είναι μέλη του ΑΣΕΠ.

Η ρύθμιση της υποπαραγράφου 6 αφορά στην αναμόρφωση της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., προκειμένου να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που δημιουργούν η συγχώνευση των δύο σχολών του Ε.Κ.Δ.Δ.Α και η νέα αρχιτεκτονική δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης (Πρόγραμμα Καλλικράτης).

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, στην τροπολογία προβλέπεται πως με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων ρυθμίσεων του παρόντος νόμου, το προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων υπηρεσιών και φορέων ή υπό καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης ανωνύμων εταιρειών και οι απασχολούμενοι με σύμβαση έργου, απολύονται σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής κείμενης νομοθεσίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μειώνεται το κόστος για την προσφυγή στο άρθρο 99


Μειώνεται το κόστος της προσφυγής των επιχειρήσεων στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, βάσει τροπολογίας που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σ. Ξυνίδη.

Το παράβολο που απαιτείται για την κατάθεση της σχετικής αίτησης στο δικαστήριο από 5.000 ευρώ μειώνεται στις 4.000, για τις ανώνυμες εταιρίες από 8.000 σε 7.000 και για τα φυσικά πρόσωπα από 3.000 σε 2.000 ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εφοπλιστής Οικονόμου vs Cosco



Μια Τιτανομαχία βρίσκεται σε εξέλιξη στην ποντοπόρο. Αυτή μεταξύ ενός πολυεθνικού κολοσσού, της Cosco και ενός Έλληνα μεγιστάνα, του κ. Γιώργου Οικονόμου, την οποία και παρακολουθεί με έκδηλο ενδιαφέρον η παγκόσμια ναυτιλία.

Σημεία των καιρών λόγω της κρίσης ή μια αναμέτρηση στη σκακιέρα για μείωση των ναύλων και αναθεώρηση των υφιστάμενων συμβολαίων, η απόφαση της Cosco Qingdao να μην καταβάλλει τις προσυμφωνημένες πληρωμές για πλοία που είχε ναυλώσει, έκανε τον Έλληνα εφοπλιστή να δείξει ένα άλλο πρόσωπο: αυτό της «μηδενικής ανοχής» σε χρέη.

Ο κ. Οικονόμου προχώρησε στη συντηρητική κατάσχεση ενός πλοίου της Cosco Qingdao και εξέδωσε διαταγή κατάσχεσης για ακόμη τρία, μια κίνηση που μάλλον αιφνιδίασε την κινεζική πλευρά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μειώθηκε 10,9% ο όγκος στο λιανεμπόριο


Πτώση 10,9% παρουσίασε ο Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, με τα καύσιμα, σε ετήσια βάση το Μάιο, έναντι μείωσης 7,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Ο Δείκτης Όγκου, χωρίς τα καύσιμα, υποχώρησε κατά 10,1%, έναντι μείωσης 7,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, με τα καύσιμα, κατά το μήνα Μάιο 2011 σε σύγκριση με το δείκτη του Μαΐου 2010 σημείωσε μείωση 8,0%, έναντι μείωσης 1,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Χωρίς τα καύσιμα, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών σημείωσε μείωση 8,8%, έναντι μείωσης 5,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα φρουτάκια στον ΟΠΑΠ


Προίκα και τις 35.000 άδειες παιγνιομηχανημάτων δίνει στον ΟΠΑΠ η κυβέρνηση προκειμένου να τον πουλήσει σε καλύτερη τιμή, παρά τα ήξεις αφήξεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για την πώλησή του.

Με αλλαγές που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, δίνεται μία και μόνο άδεια για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα στον ΟΠΑΠ, ο οποίος θα διαθέτει τις 18.500 άδειες σε τρίτους ιδιώτες.

Το αιτιολογικό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ότι η διάσπαση των αδειών μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ. Ετσι, ο ΟΠΑΠ παίρνει το σύνολο των 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs)! Εχει έρθει δε σε συμφωνία με τον ΟΔΙΕ και τα υπόλοιπα 50 πρακτορεία του να είναι και αυτά του ΟΠΑΠ. Στο σύνολο των πρακτορείων ΟΠΑΠ και ΟΔΙΕ θα εγκατασταθούν τα 16.500 μηχανήματα. Σε κάθε πρακτορείο θα εγκατασταθούν το πολύ μέχρι 3 μηχανήματα. Το ερώτημα που γεννάται είναι για τα υπόλοιπα 18.500 μηχανήματα, καθώς και αυτά περνούν στον ΟΠΑΠ!

Δεδομένου ότι το ελληνικό Δημόσιο αναζητεί αγοραστή για τον ΟΠΑΠ, καθώς αναθέτει σε νομικό σύμβουλο να «διερευνήσει τη δυνατότητα και τους εναλλακτικούς τρόπους για την πώληση έως και του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ (οι "Μετοχές")», το βέβαιο είναι ότι και η μία άδεια, που περιλαμβάνει τα 35.000 παιγνιομηχανήματα, θα περάσει στον ιδιώτη-αγοραστή. Ο νέος ιδιοκτήτης θα διαχειρίζεται τις 16.500 άδειες που ανήκουν στον ΟΠΑΠ και τις άλλες 18.500 που θα τις παραχωρεί σε 4-10 ιδιώτες, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό και έναντι ανταλλάγματος. Ως εκ τούτου θα καρπώνεται και την ωφέλεια.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι με τις αλλαγές «ενισχύεται πάρα πολύ ο ΟΠΑΠ», με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή του, δεδομένου ότι εντάσσεται μεταξύ των επιχειρήσεων που θα αποδώσουν έσοδα 1,7 δισ. ευρώ (400 εκατ. υπολογίζουν μόνο από την επέκταση των αδειών) μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θα δει «ποια θα είναι η καλύτερη αξιοποίηση» του ΟΠΑΠ. Αρνήθηκε κατηγορηματικά, όμως, πως θα πουληθεί λέγοντας: «Δεν έχουμε δεσμευτεί ότι θα πουλήσουμε τον ΟΠΑΠ. Εχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε έσοδα υπέρ του δημόσιου χρέους από τον ΟΠΑΠ».

Η πορεία του ΟΠΑΠ είναι προδιαγεγραμμένη, αφού με το Μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παραχωρήσει όχι μόνο το 100% της επέκτασης της σύμβασης και των νέων αδειών παιγνίων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά και το 34% των μετοχών του μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς και το 100% των μετοχών του ΟΔΙΕ.

Αποψη την οποία υιοθετούσε προ εβδομάδας ο υπουργός, όταν έλεγε πως θα πωληθεί ο ΟΠΑΠ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Κυβερνητικοί κύκλοι, μετά το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν «πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποκρατικοποιηθεί ο ΟΠΑΠ» και διευκρίνιζαν πως τη μορφή και τον τρόπο θα καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Αναφορικά με το διαδικτυακό στοίχημα, ο υπουργός δήλωσε ότι θα οργανωθεί με άδειες που θα δοθούν από το Δημόσιο, ενώ οι τράπεζες και οι ελληνικοί πάροχοι δεν θα μπορούν να προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες μη νόμιμου διαδικτυακού στοιχήματος στη χώρα, δηλαδή δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές από ποσά συμμετοχής και απόδοση κερδών που προέρχονται από παίγνια χωρίς άδεια.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και οι πάροχοι Ιντερνετ δεν θα μπορούν να προσφέρουν υποστηρικτικές διαδικασίες σε μη νόμιμες εταιρείες, ο ιντερνετικός τζόγος.

Παράλληλα καθορίζονται και οι χώροι εγκατάστασης των μηχανημάτων, όπου πλέον θα είναι μακριά από χώρους συνάθροισης της νεολαίας, όπως σχολεία, φροντιστήρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία και χώρους θρησκευτικής λατρείας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αλλαγή τρόπου διάθεσης κλινικών


Σύμφωνα με πρόταση, οι κλίνες θα διατίθενται κεντρικά από το νοσοκομείο και όχι από τους υπεύθυνους των κλινικών με στόχο την εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων.

Το ενδεχόμενο της κατάργησης των κλινικών στα νοσοκομεία και τη λειτουργία τους στη βάση τμημάτων παθολογίας, χειρουργικής, και εργαστηρίων εξετάζει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Αυτό επεσήμανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τους διοικητές των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση του διοικητή της 1ης ΥΠΕ, Αρη Μουσιώνη, σε αυτή την περίπτωση οι κλίνες θα διατίθενται κεντρικά από το νοσοκομείο και όχι από τους υπεύθυνους των κλινικών όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μέτρο που αποσκοπεί στον περιορισμό των πελατειακών σχέσεων γιατρών - ασθενών εντός των νοσοκομείων.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις προτεραιότητές του για το καλοκαίρι, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται η ένταξη μικρών μονάδων χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας (από 17 που λειτουργούν σήμερα).
Ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε ακόμη ότι ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) πρόκειται να συγχωνευθεί άμεσα με το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας & Τεχνολογίας) καθώς και με τον ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων).
Ενστάσεις
Το υπουργείο θα ξεκινήσει να δέχεται τις ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών σχετικά με τη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ως προς τα αντίγραφα φαρμάκων ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανάλωσή τους στα νοσοκομεία από 16% που είναι σήμερα στο 50%.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του υπουργού με τους διοικητές βρισκόταν σε εξέλιξη η πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία για την προμήθεια της δραστικής ουσίας σιπροφλοξασίνης από τρία νοσοκομεία. Οπως διαπιστώθηκε, ο μειοδοτικός διαγωνισμός, που διεξήχθη πιλοτικά, είχε επιτυχία. Ενώ ξεκίνησε με αρχική τιμή 1,5 εκατομμύρια ευρώ, το κόστος για την προμήθεια του φαρμάκου έπεσε τελικά στο ποσό των 220.000 ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο θα κινηθεί το υπουργείο Υγείας για την προμήθεια 43 ακόμη δραστικών ουσιών για όλα τα νοσοκομεία, ενώ η τακτική αυτή αναμένεται να επεκταθεί και στα αναλώσιμα και σε όλες τις προμήθειες των νοσοκομείων. Οι διαγωνισμοί για τις δραστικές ουσίες αναμένεται να προκηρυχθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Οπως ανέφερε στη σύσκεψη ο γενικός γραμματέας Υγείας, Ν. Πολύζος, συνεχίζεται η αυξητική κίνηση στα νοσοκομεία, καθώς κατά το τελευταίο εξάμηνο οι νοσηλευθέντες ήταν κατά 9% περισσότεροι, τα χειρουργεία παρουσίασαν αύξηση κατά 7% και οι εργαστηριακές εξετάσεις των νοσοκομείων κατά 20%.
Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι τα νοσοκομεία καθυστερούν τις πληρωμές στους προμηθευτές τους, μολονότι έχουν διαθέσιμα 800 εκατομμύρια ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα νέα επίπεδα στα επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων


Μειώνεται από 10% έως 50% από 1 Ιουλίου 2011 το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και άλλα ειδικά επιδόματα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο "Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση" από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Ρέππα και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με την τροπολογία από 1-7-2011 μειώνονται:

- 50% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου το οποίο κυμαίνεται σήμερα από 57 έως 100 ευρώ

- 30% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, του επιστημονικού προσωπικού της ειδικής νομικής υπηρεσίας, της ειδικής νομικής υπηρεσίας των ευρωπαϊκών κοινοτήτων καθώς και των υπαλλήλων των κλάδων των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό ανέρχεται σήμερα σε 208 ευρώ.

- 25% το ποσό του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων των Ερευνητικών Κέντρων και Ανεξάρτητων Ερευνητικών Ινστιτούτων που κυμαίνεται από 140 ευρώ έως 388 ευρώ.

- 20% το ποσό του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΔΕΠ που κυμαίνεται από 316 ευρώ έως 426 ευρώ. Επίσης κατά το ίδιο ποσοστό μειώνεται το ερευνητικό επίδομα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ που κυμαίνεται από 136 ευρώ έως 385 ευρώ, του επιδόματος για την ταχύτερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων Επιστημονικού Ερευνητικού Προσωπικού ΚΕΠΕ και του ειδικού ερευνητικού επιδόματος Συμβούλων και Παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που κυμαίνεται από 172 έως 394 ευρώ.

- 20% του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ που κυμαίνεται από 355 ευρώ έως 450 ευρώ, του επιδόματος του αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των Αρχιερέων της Εκκλησίας που σήμερα ανέρχεται στα 274 ευρώ, του επιδόματος ειδικής απασχόλησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας που κυμαίνεται από 179 ευρώ έως 464 ευρώ, του ειδικού επιδόματος Ναυτικής Εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού που κυμαίνεται από 125 ευρώ έως 364 ευρώ, του ειδικού ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ που κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 370 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ που κυμαίνεται από 80 έως 110 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που κυμαίνεται από 125 ευρώ ως 364, του ερευνητικού επιδόματος του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής που κυμαίνεται από 258 ευρώ 328 ευρώ, του ειδικού επιδόματος του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ που κυμαίνεται από 118 ευρώ ως 153 ευρώ.

- 15% του επιδόματος δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της πάγιας αποζημίωσης των Ιατροδικαστών που ανέρχεται στα 500 ευρώ, του ειδικού μουσικού επιδόματος του μονίμου καλλιτεχνικού προσωπικού της ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΕΛΣ που σήμερα είναι 647 ευρώ και του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που σήμερα είναι 426 ευρώ.

- 10% των ποσών που χορηγούνται έως ειδική πρόσθετη αμοιβή ή ως επίδομα παραγωγικότητας στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών που κατά μέσο όρο είναι 700 ευρώ

- 30% των ποσών που προβλέπονται ως κίνητρο ή ως πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/7/11

Rollover, χειρισμός από τις ξένες τράπεζες & τις Ελληνικές


Η ειδοποιός διαφορά των ξένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών έναντι των ελληνικών τραπεζών αναφορικά με το πως αντιμετωπίζουν τις υφιστάμενες εναλλακτικές προτάσεις για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, έγκειται στο ότι οι μεν ξένες τράπεζες έχουν διαρθρωμένα τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους επί της βάσης των αγοραίων τιμών αυτών των ομολόγων – επομένως ήδη χάνουν επί της ουσίας κατά μέσο όρο πάνω από 35% της αρχικής τιμής κτήσης – ενώ οι ελληνικές έχουν αποτιμημένες τις επενδύσεις τους αυτές στις αρχικές, ονομαστικές τιμές, επομένως με το μέσο haircut που προκύπτει από τις προτάσεις του IIF κινδυνεύουν να χάσουν έως και 9 δισ. ευρώ συνολικά!

Η γερμανική Deutsche Bank ήταν η πρώτη τράπεζα που “πέρασε στα βιβλία της” μια δυνητική ζημία από το “ελληνικό χαρτοφυλάκιό της”, μια εναλλακτική δηλαδή που παραπέμπει σε ένα μέσο haircut ύψους 21%.

Και στην τελευταία έκθεσή της σημειώνει ότι σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών και οι τέσσερις επιμέρους επιλογές που δίνονται στους ομολογιούχους, είναι κατά βάση συμφέρουσες, στο βαθμό που οι μεγάλοι θεσμικοί με έκθεση στο ελληνικό χρέος έχουν σήμερα στα χέρια τους ομόλογα με πραγματική, αγοραία αξία περίπου στο 70% με 75% της ονομαστικής.

Επομένως, ΟΠΟΙΑ λύση κι αν προκριθεί από τις υπάρχουσες στο ... τραπέζι, οδηγεί σε κέρδος, αφού η σημερινή “τιμολόγηση” των ελληνικών τίτλων που λήγουν μέχρι το 2020 στη δευτερογενή αγορά, είναι χαμηλότερη από την αξία που θα έχουν οι τίτλοι που θα αποκτηθούν από το rollover, με “κούρεμα” έως 21%.

Πρακτικά οι ξένοι θα δώσουν τίτλους “κουρεμένους” έως και κατά 30% για να πάρουν νέους με 10% λιγότερο ... κούρεμα!!!

Αντιθέτως οι ελληνικές τράπεζες είχαν προνοήσει, στο ξεκίνημα της κρίσης, να “γυρίσουν” τα ομόλογα στα αποκαλούμενα “χαρτοφυλάκια διακράτησης”. Ομόλογα στην ονομαστική τους αξία δηλαδή. Οποιοδήποτε “κούρεμα” σημαίνει ζημίες.

Κι αν η ... μπίλια κάτσει στο ποσοστό του 21%, κινδυνεύουν να εγγράψουν ζημίες έως και 9 δισ. ευρώ(ή 65δις ευρώ επί 21% =13,65δισ ευρώ). Και τόσα λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν ...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι δαπάνες ξέφυγαν & το παραδέχονται!


Μιλούσαμε για την επιλεκτική χρεοκοπία της μιας ημέρας ή των ολίγων ημερών, αλλά φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία στάση πληρωμών ολίγων ημερών από τις Εφορίες!

Δεν το λέμε εμείς, το λέει η υπ’ αριθμόν 0006289 σημερινή εγκύκλιος που εστάλη προς τους προϊσταμένους όλων των ΔΥΟ από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιάννη Καπελέρη και η οποία αναφέρει κατά λέξη τα εξής:

“Όλες οι πληρωμές που διενεργούνται από τις υπηρεσίες που προϊσταστε (δαπάνες, μισθοδοσία, επιστροφές φόρων κλπ) που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Ιουλίου του 2011, να γίνουν μετά την 1η Αυγούστου 2011”!

Τι ιστορία είναι πάλι αυτή; Είναι λογιστικό τρικ, ώστε να εξωραϊστεί η εικόνα του Ιουλίου μήπως και περιοριστεί κάπως, ενόψει ελέγχων της Τρόικας, η μαύρη τρύπα που ήδη από το πρώτο εξάμηνο είχε φτάσει τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό;

Ή υπάρχει όντως θέμα ρευστότητας στις Εφορίες, ειδικά από τη στιγμή που η εγκύκλιος δεν δίνει οδηγία για μετάθεση των πληρωμών για την 1η Αυγούστου αλλά για ΜΕΤΑ την 1η Αυγούστου;

Προφανώς χρειάζονται απαντήσεις και ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την εγκύκλιο έκανε λόγο για “πρωτοφανή οδηγία” που προκαλεί έκπληξη και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

“Ουσιαστικά, πρόκειται για μια από τις γνωστές λογιστικές αλχημείες που επιχειρεί η κυβέρνηση, θέλοντας να παρουσιάσει διαφορετική εικόνα τόσο στα δημόσια έσοδα, όσο και στις δαπάνες του μηνός Ιουλίου.

Η ενέργεια αυτή, δεν έχει προηγούμενο.

Αφήνει έκθετο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλούμε να δώσει άμεσα εξηγήσεις”, αναφέρει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Απάτη με ακάλυπτες επιταγές 1.000.000 ευρώ στη Θεσσαλονίκη


Μια καλοστημένη απάτη με ακάλυπτες επιταγές ενός εκατομμυρίου ευρώ σκάρωσαν στη Θεσσαλονίκη δύο Έλληνες και δύο ομογενείς από τη Γεωργία, με θύματα δεκάδες επιχειρηματίες της περιοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι φερόμενοι ως δράστες έστησαν εικονική εταιρεία κι από τα Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2010 προμηθεύονταν από επιχειρήσεις μεγάλες ποσότητες προϊόντων (είδη οικιακής χρήσης, ιατρικά εργαλεία κ.ά.), δίνοντας συναλλαγματικές και μεταχρονολογημένες επιταγές που ήταν ακάλυπτες, ύψους 934.192 ευρώ. Στη συνέχεια, πουλούσαν τα προϊόντα αυτά σε μειωμένες τιμές, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Σε αστυνομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην «εταιρεία», στην περιοχή της Νικόπολης Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν προσφορές, τιμολόγια και δελτία αποστολής των ανωτέρω συναλλαγών και φωτοαντίγραφα πλαστογραφημένων επιταγών.

Σε βάρος των τεσσάρων ανδρών σχηματίστηκε δικογραφία για κακουργηματική απάτη, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και πλαστογραφία, που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τέλος στην έκπτωση 18% στο φυσικό αέριο από 1 Οκτωβρίου


Καταργείται από 1ης Οκτωβρίου η έκπτωση 18 % στην τιμή του φυσικού αερίου, σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Η τιμή του αερίου από την επόμενη χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που ανακοίνωσε η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής, θα καθορίζεται με βάση το κόστος αγοράς του καυσίμου από τη ΔΕΠΑ, συν τους φόρους και το περιθώριο κέρδους.

Με τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών, και με την αύξηση της φορολογίας τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στο φυσικό αέριο από τον προσεχή Οκτώβριο η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής οδηγεί σε αύξηση της τιμής καταναλωτή κατά 5 %. Συγκεκριμένα:

-Η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα, είναι 59 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Με το νέο σύστημα τιμολόγησης, αν εφαρμοζόταν σήμερα, και με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από τον προσεχή Οκτώβριο, το φυσικό αέριο θα κόστιζε 62,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όμως η τιμή που θα διαμορφωθεί τον Οκτώβριο θα εξαρτηθεί από τη διακύμανση των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά μέχρι τότε, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου παρακολουθεί τις διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του πετρελαίου με καθυστέρηση τριών μηνών.

Στη διάρκεια της παρουσίασης της νέας τιμολογιακής πολιτικής ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ κ. Χ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι αν εφαρμοζόταν τον νέο σύστημα την περασμένη χειμερινή περίοδο, η τιμή του φυσικού αερίου θα ήταν 9 έως 28 % φθηνότερη σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου. Η μέση εξοικονόμηση για τον καταναλωτή θα ήταν 16 %, έναντι 18 % που προβλέπει το ισχύον σύστημα τιμολόγησης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν δεν άλλαζε η τιμολογιακή πολιτική και παρέμενε η σταθερή έκπτωση 18 % σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου θα επιβαρύνονταν με μεγάλες αυξήσεις την επόμενη διετία, καθώς το μεσοπρόθεσμο προβλέπει σταδιακή αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο εφέτος σε 330 ευρώ το 2013. Για τους επαγγελματίες οι αυξήσεις θα ήταν μεγαλύτερες (της τάξης του 58 %) και θα ίσχυαν άμεσα, από το φετινό Οκτώβριο, καθώς ο νόμος προβλέπει εξίσωση των φόρων στα ντήζελ κίνησης και θέρμανσης για επαγγελματική χρήση από το φετινό χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες για τη θέρμανση των χώρων της επιχείρησης θα αγοράζουν πετρέλαιο σε τιμή κοντά στο 1,3 ευρώ ανά λίτρο.

Η ΕΠΑ δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να διατηρήσει την ισχύουσα τιμολογιακή φόρμουλα και, εφόσον αυξάνεται λόγω φορολογίας η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, να αυξηθεί ανάλογα το ποσοστό έκπτωσης για τους καταναλωτές αερίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Υποβιβασμό για Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα


Τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας αποφάσισε η Πειθαρχική επιτροπή της Super League που συνεδρίαζε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Περίπου τέσσερα λεπτά πριν τις 5 το πρωί η Super League ανακοίνωσε ότι οι δύο ομάδες υποβιβάζονται και τιμωρούνται παράλληλα με πρόστιμο 300.000 ευρώ η κάθε μία.

Σύμφωνα με το pamesports.gr η επιτροπή αποφάσισε ότι υποβιβάζονται καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στον οριστικό βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος της Superleague κάτι που σημαίνει ότι σώζονται Λάρισα και Πανσερραϊκός.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ όλες οι ποινές είναι εφέσιμες και σε περίπτωση που οι εφέσεις κατατεθούν σήμερα ή αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ, προκειμένου να αποφανθεί τελεσίδικα.

Οσον αφορά στην συμμετοχή του Ολυμπιακού Βόλου στο Γιουρόπα Λιγκ, εξαρτάται άμεσα από την τελική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της ΕΠΟ. Σε περίπτωση που η ποινή παραμείνει ως έχει, πιθανότερη εξέλιξη θεωρείται ο αποκλεισμός των «ερυθρολεύκων» από την ευρωπαϊκή διοργάνωση. Κι αυτό επειδή όπως επισημάνθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί στην Αθήνα, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία θα επιληφθεί μετά τις οριστικές αποφάσεις της ελληνικής αθλητικής Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά η απόφαση της Πειθαρχικής επιτροπής της Super League για τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Αχιλλέα Μπέο:

Για τις πειθαρχικές παραβάσεις, οι οποίες προβλέπονται και τιμωρούνται από τις διατάξεις 21Α και 21Β Π.Κ. της ΕΠΟ και πρέπει να επιβληθούν κατ' αναλογική εφαρμογή των άρθρων 94 παρ. 2 (κατ' ιδέαν συρροή) και 98 (κατ' εξακολούθηση έγκλημα) του Π.Κ. οι ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:

α) στον Αχιλλέα Μπέο

i) Χρηματική ποινή ενενήντα χιλιάδων (90.000) ευρώ.

ii) Ποινή απαγορεύσεως εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ' όρου ζωής.

iii) Ποινή απαγορεύσεως εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους εφ' όρου ζωής.

β) στην ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων 300.000 ευρώ και ποινή αποκλεισμού στην επόμενη κατώτερη κατηγορία δια της καταλήψεως της τελευταίας θέσεως στον οριστικό βαθμολογικό πίνακα της SUPER LEAGUE της αγωνιστικής περιόδου 2010-2011.

Αναλυτικά η απόφαση της Πειθαρχικής επιτροπής της Super League για την Καβάλα και τον Μάκη Ψωμιάδη:

Η πειθαρχική επιτροπή της Super League δέχεται ότι οι εγκαλούμενοι Χρυσόστομος (Μάκης) Ψωμιάδης και ΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑ τέλεσαν κατά τα λοιπά τις αποδιδόμενες σε αυτούς πειθαρχικές παραβάσεις και επιβάλλει τις ακόλουθες ποινές:

α) στον Χρυσόστομο (Μάκη) Ψωμιάδη

i) Χρηματική ποινή ενενήντα χιλιάδων (90.000) ευρώ.

ii) Ποινή απαγορεύσεως εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ' όρου ζωής.

iii). Ποινή απαγορεύσεως εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους εφ' όρου ζωής.

β) στην ΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑ χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων 300.000 ευρώ και ποινή αποκλεισμού στην επόμενη κατώτερη κατηγορία δια της καταλήψεως της τελευταίας θέσεως στον οριστικό βαθμολογικό πίνακα της SUPER LEAGUE της αγωνιστικής περιόδου 2010-2011.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η καταγωγή των τραπεζών που έχουν το ελληνικό χρέος


Το 65% του ελληνικού χρέους με λήξεις σε διάρκειες 1 – 10 ετών, κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 67% αν υπολογιστεί σε διάρκεια λήξεων 1 – 5 ετών και διαμορφώνεται στο 62% αν υπολογιστεί σε διάρκεια 1 – 3 ετών.

Στην ευρωζώνη, με απόσταση από τις ελληνικές τράπεζες, η επόμενη μεγαλύτερη κάτοχος ελληνικού χρέους είναι η Γαλλία με ποσοστό 10% σε διάρκειες με λήξη 1 – 3 και 1 – 10 ετών και 8% σε διάρκεια 1 – 5 ετών. Ακολουθεί η Κύπρος με ομόλογα που αντιστοιχούν στο 9% του ελληνικού χρέους που λήγει σε διάρκεια 1 – 3 ετών και 7% σε διάρκειες 1 – 5 και 1 – 10 ετών και έπεται η Γερμανία, η οποία κατέχει το 6% του ελληνικού χρέους με λήξεις 1 – 5 και 1 – 10 ετών και 7% με λήξη 1 – 3 ετών.

Ειδικότερα, οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα Δημοσίου με λήξεις 1 – 3 ετών, ύψους 15,551 δισ. ευρώ, ομόλογα με διάρκειες 1 – 5 ετών, ύψους 29,506 δισ. ευρώ και ομόλογα 1 – 10 ετών, ύψους 37,382 δισ. ευρώ.

Οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα 5,709 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 10 ετών, 3,591 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 2,518 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1- 3 ετών.

Οι κυπριακές τράπεζες έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικά ομόλογα 4,256 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 10 ετών, 3,239 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1- 5 ετών και 2,217 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1- 3 ετών.

Αντίστοιχα, οι γερμανικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα 3,299 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1- 10 ετών, 2,534 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1- 5 ετών και 1,763 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 3 ετών.

Σε διάρκεια χρέους 1- 10 ετών, το Βέλγιο, η Μ. Βρετανία και η Πορτογαλία είναι οι επόμενοι μεγαλύτεροι κάτοχοι, με αντίστοιχα χαρτοφυλάκια 1,8 δισ. ευρώ (ποσοστό 3% του ελληνικού χρέους), 1,627 δισ. ευρώ (3% ελληνικού χρέους) και 1,074 δισ. ευρώ (2% ελληνικού χρέους).

Οι βελγικές τράπεζες κατέχουν επίσης 941 εκατ. ευρώ σε ελληνικούς τίτλους διάρκειας 1 – 5 ετών και 800 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1- 3 ετών (ποσοστό χρέους 2% και 3%).

Οι βρετανικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα 1,511 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 527 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 3 ετών (ποσοστό 3% και 2% ελληνικού χρέους).

Χαρτοφυλάκιο 746 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα 1- 5 ετών και 368 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1- 3 ετών (2% και 1% ως ποσοστό του χρέους), κατέχουν οι πορτογαλικές τράπεζες.

Στα επίπεδα του 1% ως ποσοστό επί του ελληνικού χρέους στις διάρκειες 1- 3, 1 – 5 και 1 – 10 ετών κινούνται τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών σε Ολλανδία, Ιταλία, Αυστρία και Ισπανία.

Οι ολλανδικές τράπεζες έχουν 792 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα 1 – 10 ετών, 350 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 220 εκατ. σε διάρκειες 1 – 3 ετών.

Οι ιταλικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα 642 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα 1 – 10 ετών, 474 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 267 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 3 ετών.

Οι αυστριακές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα 390 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 10 ετών, 387 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 280 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 3 ετών.

Οι ισπανικές τράπεζες έχουν 374 εκατ. ευρώ ελληνικά ομόλογα σε διάρκειες 1 – 10 ετών, 362 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 291 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 3 ετών.

Ποσά ελληνικών ομολόγων που κινούνται από 122 εκατ. ευρώ έως 3 εκατ. ευρώ και λήγουν σε διάρκειες από 1 έως 10 χρόνια, κατέχουν τράπεζες της Σουηδίας, του Λουξεμβούργου, της Δανίας, της Σλοβενίας, της Μάλτας και της Φινλανδίας.

Σημειώνεται ότι συνολικά το ελληνικό χρέος που λήγει σε διάρκειες από 1 – 10 χρόνια ανέρχεται σε 57,646 δισ. ευρώ, με λήξεις σε διάρκειες από 1- 5 χρόνια σε 43,833 δισ. ευρώ και με λήξεις σε διάρκειες από 1 – 3 χρόνια σε 24,907 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους είναι από την Ελλάδα και την Κύπρο οι: Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου και Ελληνική, από τη Γαλλία οι: BNP Paribas, AXA, Societe Generale, από τη Γερμανία οι: Commerzbank, Deutsche Bank, Allianz, Munich Re, Bayern LB, από την Ελβετία οι: Credit Suisse, Swiss Re, Zurich Financial, από την Ιταλία οι: Intesa SanPaolo και Generali, από τη Μ. Βρετανία οι: HSBC και Standard Chartered, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης οι: Dexia (Βέλγιο), ING (Ολλανδία), BBVA (Ισπανία), SEB (Σουηδία), AK Bank (Τουρκία), Scotiabank (Καναδάς), Banco de Credito de Peru (Περού), National Bank of Kuwait (Κουβέιτ) και KB Financial Group (Κορέα).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επιβράδυνση στα ιδιωτικά δάνεια στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο


Επιβράδυνση παρουσίασε η πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία «κατέβασε ταχύτητα» και καθιστά πιο δύσκολη την επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σε ετήσια βάση 2,5%, χαμηλότερα από το 2,7% του Μαΐου και λιγότερο από 2,8% που είχαν προβλέψει αναλυτές. Ωστόσο, οι πιστώσεις σε επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα συγκριτικά με την αύξηση των 10 δισ. ευρώ του Μαΐου, με αποτέλεσμα να είναι κατά 1,5% υψηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αποτελώντας το μοναδικό θετικό στοιχείο.

«Η ροή των πιστώσεων προς τον εταιρικό τομέα, με εξαίρεση τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, αυξήθηκε. Πέραν τούτου όμως, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά...», εκτιμά ο Φρανκ Ολαντ Χάνσεν, οικονομολόγος της Danske Bank Ο ίδιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα επικαλεστεί αυτό το θετικό στοιχείο προκειμένου να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της μέχρι το 2% έως τις αρχές του επόμενου έτους, όμως στην περίπτωση που τα στοιχεία συνεχίσουν να δείχνουν ότι η οικονομία βαδίζει σε πιο βραδύ μονοπάτι, θα δυσκολευθεί να προχωρήσει σε επιτοκιακή αύξηση. Η τελευταία αύξηση έγινε στη συνεδρίαση αυτού του μηνός, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,5%.

Οι προοπτικές για νέα επιτοκιακή αύξηση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους ενισχύθηκαν την Τρίτη, όταν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε «ύψιστη επαγρύπνηση» απέναντι στον πληθωρισμό. Οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ συνεδριάζουν την προσεχή Πέμπτη, όμως δεν αναμένεται να αυξήσουν εκ νέου τα επιτόκια.

Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων, που θεωρούνται συνήθως από τους οικονομολόγους σημείο αναφοράς για την τάση των πιστώσεων, επιβραδύνθηκε στο 4,3% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση από 4,4%. Επίσης, τα συνολικά δάνεια προς νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 3,2%, ποσοστό χαμηλότερο από το 3,4% του Μαΐου. Η προσφορά χρήματος M3, βασικό μέτρο της διαθέσιμης ρευστότητας στην αγορά την οποία η ΕΚΤ παρακολουθεί για να έχει μία εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού, αυξήθηκε 2,1% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από το 2,5% του Μαΐου.

Conference Board

Ο βασικός οικονομικός δείκτης του Conference Board για την Ευρωζώνη συνέχισε να δείχνει επιβράδυνση τον Ιούνιο, στη διάρκεια του οποίου υποχώρησε κατά 0,3%, στις 108,5 μονάδες, μετά την πτώση 0,1% του Μαΐου, καταγράφοντας πτώση για τρίτη φορά στη διάρκεια του τελευταίου τετραμήνου. Αυτό αποδίδεται στην επιβράδυνση της παγκόσμιας μεταποιητικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την εξασθενημένη ζήτηση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με οικονομολόγο του Conference Board.

Βρετανία

Οι βρετανικές τράπεζες δανείζονταν κατά μέσο όρο ημερησίως 3 εκατ. στερλίνες (3,4 εκατ. ευρώ) σε έκτακτη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Αγγλίας, στη διάρκεια του μηνός που έληξε στις 9 Ιουλίου. Είναι η πρώτη φορά σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών που οι τράπεζες έκαναν χρήση αυτής της διευκόλυνσης, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Και η Credit Suisse σε περικοπές θέσεων εργασίας


Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse ανακοίνωσε πως θα «κουρέψει» γύρω στις 2.000 θέσεις εργασίας καθώς τα αποτελέσματα καθαρών κερδών του β΄τριμήνου εμφανίζονται κατώτερα των προσδοκιών λόγω της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και της ισχυροποίησης του ελβετικού φράγκου.

Η Credit Suisse δήλωσε πως τα καθαρά κέρδη της έπεσαν στα 768 εκατομ. φράγκα, τη στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν 1 δισ. Επίσης τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία της ιδιωτικής της τραπεζικής ήταν 11,5 δισ. έναντι προβλέψεων 14,2 δισ. κατά μέσον όρο.

Στα πλαίσια αυτά η Credit Suisse δήλωσε πως σχεδιάζει να κόψει το 4% του συνολικού προσωπικού της των 50.000 εργαζομένων, όσους περίπου είχε προσλάβει στη μετά τη κρίση διάρκεια, ιδιαίτερα στον κλάδο του σταθερού εισοδήματος δηλαδή στον τομέα που έχει πληγεί περισσότερο από τη τρέχουσα στασιμότητα των αγορών.

Τόνισε, δε, πως οι περικοπές αποτελούν μέρος του προγράμματος μείωσης των δαπανών της που έχει ως στόχο την εξοικονόμηση 1 δισ. ελβετικών φράγκων μέσα στο 2012.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μείωση 10.000 θέσεων εργασίας από την HSBC


H HSBC Plc μπορεί να περικόψει πάνω από 10.000 θέσεις απασχόλησης καθώς ξεκινά ένα πρόγραμμα μείωσης δαπανών, αναφέρει το Sky News παραπέμποντας σε πηγές κοντά στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης.

Πρόσθεσε, δε, πως τα πλάνα της τράπεζας δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Η κίνηση αυτή της HSBC θα είναι η τελευταία σε ένα κύμα ανάλογων παγκόσμιων περικοπών του κλάδου, ο οποίος έχει πληγεί από το ευμετάβλητο των αγορών και την εξασθένιση των κερδών.

Τράπεζες όπως οι Credit Suisse, Standard Chartered, Lloyds, Goldman Sachs και UBS έχουν ανακοινώσει μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας τους τελευταίους μήνες λόγω του αυξανόμενου κόστους και της εξασθένισης της αύξησης των εσόδων. Η State Street Corp, ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο δήλωσε στις αρχές του μήνα πως θα εξαλείψει 850 θέσεις εργασίας από την τεχνολογική μονάδα της καθώς προσπαθεί να μειώσει τα κόστη.

Η HSBC απασχολεί 330.000 απασχολούμενους παγκοσμίως και ο στόχος που ανακοίνωσε τον Μάιο ήταν μία εξοικονόμηση της τάξης των 2,5-3,5 δισ. δολ. προκειμένου να φθάσει σε ένα λόγο κόστους/αποδοτικότητας 48-52% μέχρι το 2013. Έχει ήδη μειώσει κατά 700 το προσωπικό που απασχολεί στη Βρετανία (55.000 συνολικά).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Έλεγχος στα οδοιπορικά των δημοσίων υπαλλήλων


Τρικ έμμεσης οικονομικής ενίσχυσης των δημοσίων υπαλλήλων με «μαϊμού» οδοιπορικά ή ακόμα και διπλοπληρωμή της ίδιας δαπάνης εντόπισε ο Φίλιππος Σαχινίδης απειλώντας τους έμμεσα με παύση πληρωμών.
Με τον πλέον αυστηρό τρόπο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για «εύλογες αμφιβολίες» και «δυσμενή σχόλια» (προφανώς από την τρόικα) ως προς την αναγκαιότητα των μετακινήσεων και την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, που οδηγούν «σε έμμεσο τρόπο οικονομικής ενίσχυσης των υπαλλήλων». Οι δαπάνες που δεν θα αιτιολογούνται πλήρως είναι προφανές ότι δεν θα αναγνωρίζονται και συνεπώς δεν θα πληρώνονται στους υπαλλήλους.

Στην εγκύκλιό του, ο υπουργός καταγράφει έξι τρικ παρατυπιών:

1. Ασαφείς αιτιολογίες ως προς τις εντολές μετακίνησης ή μετακινήσεις υπαλλήλων των οποίων ο κλάδος ή η ειδικότητα δεν σχετίζονται καν με τον λόγο μετακίνησης. Αόριστες αναφορές, όπως «κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών» ή «εκτέλεση υπηρεσίας» ή «διευθέτηση υπηρεσιακών θεμάτων», δεν θα γίνονται δεκτές.

2. Συχνές διανυκτερεύσεις εκτός ξενοδοχείων σε φιλικά σπίτια ή μετακινήσεις σε αποστάσεις που δικαιολογούν την καταβολή εξόδων μετακίνησης.

3. Συχνή έκδοση διαταγών μετακίνησης εκ των υστέρων και χωρίς να υπάρχει η σχετική πίστωση.

4. Εξάντληση του ανώτατου ορίου ημερών εκτός έδρας πολύ πριν από το τέλος του έτους και αρκετές φορές υπάρχει και υπέρβασή του.

5. Πληρωμή δαπανών της ίδιας μετακίνησης ακόμα και εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος από διαφορετικές πηγές. Η διπλοπληρωμή μπορεί να αφορά καταβολή ποσού για την ίδια δαπάνη από τον τακτικό προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης κ.λπ.

6. Μη αναγραφή των απαιτούμενων στοιχείων στην εντολή μετακίνησης.

Εξαντλήθηκαν οι πιστώσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διαπιστώνει ακόμα την εξάντληση του συνόλου των πιστώσεών τους που έχουν εγκριθεί από τον προϋπολογισμό, για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων τους εκτός έδρας, καθώς και του ανώτατου ορίου των ημερών μετακίνησης για όλους τους υπαλλήλους και ανεξαρτήτως της κατηγορίας, του κλάδου και της ειδικότητας. Η περικοπή των οδοιπορικών εντάσσεται στις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου, που προβλέπει δραστική περικοπή των πρόσθετων αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου αναλαμβάνουν να εντοπίσουν τις πλασματικές μετακινήσεις διενεργώντας εξονυχιστικούς ελέγχους ως προς τη νομιμότητα των στοιχείων. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν θα εγκρίνεται και δεν θα πληρώνεται αν δεν αιτιολογείται πλήρως. Υπενθυμίζονται δε οι παλαιότερες οδηγίες που έχουν δοθεί και αφορούν: την αυστηρή τήρηση των προϋποθέσεων έγκρισης των δαπανών, τη μη εξάντληση της δαπάνης και του ανώτατου ορίου ημερών εκτός έδρας, την υποχρεωτική πλήρης αιτιολόγηση της μετακίνησης, τον αριθμό όσων μετακινούνται εκτός έδρας και την υπεύθυνη δήλωση ότι η δαπάνη δεν θα καλυφθεί από άλλη πηγή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Παπακωνσταντίνου αυξάνει τον λογαριασμό της ΔΕΗ


Έτοιμη από καιρό ήταν η φωτογραφική ρύθμιση που φυτεύτηκε στο νομοσχέδιο για την αγορά ενέργειας -ευνοεί τα συμφέροντα του ομίλου Μυτιληναίου και φεσώνει τους λογαριασμούς των καταναλωτών- ενώ η τέως υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Τ. Μπιρμπίλη αρνούνταν κάθετα να την υιοθετήσει.

Μάλιστα η κ. Μπιρμπίλη, φεύγοντας από το υπουργείο, φρόντισε να αφήσει και καυτή παρακαταθήκη κατά της ρύθμισης-σκάνδαλο, που όμως ανέλαβε να προωθήσει ο διάδοχός της Γ. Παπακωνσταντίνου, με express -ομολογουμένως- διαδικασίες και εν κρυπτώ.

Και επειδή τα γραπτά μένουν, αν κάποιος ανατρέξει στις σελίδες 22 και 23 του απολογισμού του έργου του ΥΠΕΚΑ (Οκτώβριος 2010 - Ιούνιος 2011) θα διαβάσει ότι «οδηγεί σε μεγάλη επιβάρυνση» αν εφαρμοστεί η υπάρχουσα εγγυημένη τιμή για τις μονάδες μέχρι 35 MW και για τις μονάδες μεγαλύτερης ισχύος.

Αλλο η τιμολόγηση

Η αναφορά αυτή βρίσκεται στο κεφάλαιο «Προσαρμογή Νομοθεσίας για Μονάδες ΣΗΘΥΑ» (Συμπαραγωγής Μεγάλης Απόδοσης) και η τέως υπουργός διαχωρίζει την υποχρέωση εναρμόνισης με το κοινοτικό δίκαιο από την τιμολόγηση που είναι άλλη υπόθεση, ενώ γράφει και για μια μονάδα μεγαλύτερης ισχύος από τα 35 MW που δεν έχει ακόμα λάβει άδεια λειτουργίας. Ποια είναι αυτή; Η Αλουμίνιον φυσικά.

Ενα μήνα μετά την έγγραφη θέση της περί σημαντικής επιβάρυνσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έφερε αβασάνιστα στη Βουλή μία ρύθμιση που κάθετα αρνούνταν η προκάτοχός του. Με αυτήν, τακτοποιούνται απροκάλυπτα ιδιωτικά συμφέροντα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς τριών φορέων (επιστημονικοί και επαγγελματικοί από το χώρο της ενέργειας), το κόστος των 4,3 δισ. ευρώ που προκύπτει θα μετακυλιθεί στους λογαριασμούς ρεύματος για μια 25ετία και ειδικότερα στο τέλος ΑΠΕ.

Χθες η «Ε» έγραψε αναλυτικά για το κόλπο που κρύβεται πίσω από τη «φωτογραφία Μυτιληναίου» στο νομοσχέδιο, το οποίο σήμερα συζητείται και ψηφίζεται από τη Βουλή.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το αρμόδιο για το νομοσχέδιο υπουργείο ΠΕΚΑ και ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έκαναν την παραμικρή επίσημη δήλωση-αντίκρουση του δημοσιεύματος ούτε ανέπτυξαν επίσημα κάποιο αντεπιχείρημα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Παπακωνσταντίνου, διαπιστώσαμε ότι η επίμαχη ρύθμιση δεν ετέθη σε δημόσια διαβούλευση και το χειρότερο δεν έχει κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αρα παραμένει άγνωστη για τους βουλευτές που θα ψηφίσουν η συνολική επιβάρυνση, από το γεγονός ότι το πανωπροίκι στην Αλουμίνιον θα χρεώνεται στο Ειδικό Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο υπουργός του Μνημονίου κρύβει το λογαριασμό!

Πάντως σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι εκτιμήσεις των φορέων για καπέλο 4,3 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς, το επιτελείο του υπουργείου ετοίμασε κάποια σενάρια πιο «soft».

Ενα εξ αυτών για μονάδα ισχύος 130 MW (η Αλουμίνιον είναι ισχύος 334 MW) καταλήγει σε ετήσια επιβάρυνση 57 εκατ. ευρώ ή 1,5 δισ. ευρώ σε 25 χρόνια.

Ωστόσο ο υπουργός επιφυλάχθηκε ως προς την υιοθέτηση του περιεχομένου αυτού του εσωτερικού σημειώματος, όταν του επισημάναμε σειρά ανακριβειών. Οπως ότι: όλα τα έγγραφα της Ε.Ε., της ΡΑΕ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφέρονται στην ένταξη των μονάδων ΣΗΘΥΑ στην ημερήσια αγορά με προτεραιότητα μετά τις μονάδες ΑΠΕ. Κανένα έγγραφο δεν αναφέρεται σε υποχρέωση καταβολής ειδικού τιμήματος.

Από το υπουργείο όμως άλλα λένε. Γιατί;

Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών

Πάντως, χθες ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) δημοσιοποίησε την αντίθεσή του με τη φωτογραφική παράγραφο του άρθρου 197, ζήτησε την απόσυρσή της και επανέλαβε ό,τι έγραψε πρώτα στον κ. Παπακωνσταντίνου. Πως η συνολική ετήσια επίπτωση στο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ θα είναι της τάξης των 175 εκατ. ευρώ, με την τιμολόγηση με 130 ευρώ/Mwh (η εγγυημένη τιμή) της παραγόμενης ενέργειας μιας μονάδας ισχύος 350 MW.

Είναι προφανές πως εκτός από πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και κοινοβουλευτικό σκάνδαλο που παράγεται από τη ρύθμιση αυτή, απειλείται και η βιωσιμότητα των επενδύσεων ΑΠΕ -που επιδοτήθηκαν για καθαρή ενέργεια- και ευνοείται με προκλητικό τρόπο η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Ηδη στον κλάδο έχει ξεσπάσει σάλος, αλλά και εμφύλιος. Χθες, ένας άλλος φορέας, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ), στρέφεται κατά του ΣΕΦ, συντάσσεται με τη ρύθμιση του υπουργείου και φθάνει να συγκρίνει τις μεγάλες μονάδες ΣΗΘΥΑ με αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Ουδεμία αναφορά γίνεται στην ανακοίνωσή του σε επιβαρύνσεις του τέλους ΑΠΕ από τη ρύθμιση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »