7/4/14

Τα κόκκινα φωτοβολταϊκά δάνεια φοβούνται οι τράπεζες μετά το υψηλό κούρεμα του new deal. Δεν πειράζει, θα δανειστεί το Ελληνικό κράτος ξανά.

Εμπλοκή στην εφαρμογή του πακέτου διευκολύνσεων προς τους «κουρεμένους» δανειολήπτες επενδυτές φωτοβολταϊκών, για το οποίο είχε συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των τραπεζών το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει προκύψει μετά τις αλλαγές που επήλθαν στο νόμο κατά τη συζήτηση και ψήφισή του στη Βουλή.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, οι τράπεζες έχουν κάνει πίσω και μελετούν εκ νέου τα στοιχεία, καθώς με τα νέα – αυξημένα σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ -  ποσοστά κουρέματος των επαγγελματιών επενδυτών, πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η εξυπηρέτηση των δανείων είναι από δύσκολη έως αδύνατη και συνεπώς αυξάνει θεαματικά ο κίνδυνος κόκκινων δανείων.
 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ανακοινώθηκαν οι τραπεζικές διευκολύνσεις στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, όπως είχε αφήσει να διαρρεύσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
 
Πρέπει να αναφερθεί ότι η αρχική πρόταση των τραπεζών ήταν να περιοριστεί το μεσοσταθμικό κούρεμα στο 26%. Στο νομοσχέδιο που έφερε ο κ. Παπαγεωργίου το μεσοσταθμικό κούρεμα πήγε στο 29,5%, για να εκτοξευθεί στο 33% κατά την τελική ψήφιση του νόμου στη Βουλή, προκειμένου να καλυφθούν οι… εκπτώσεις (σε σχέση πάντα με το αρχικό σχέδιο) που δόθηκαν στα αγροτικά φωτοβολταϊκά και στις στέγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: