8/4/14

Νόμιζαν ότι ήταν συμψηφισμός ΦΠΑ αλλά προέκυψε προεκλογική παροχή για επιχειρήσεις με έσοδα μέχρι 500.000 ευρώ!

Ταμειακή «ανάσα» ρευστότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες μπορεί να δώσει το νέο σύστημα για την πληρωμή του ΦΠΑ σε συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών αλλά και μεταξύ ιδιωτών-Δημοσίου. Με το νέο σύστημα (που λανθασμένα αναφέρθηκε -αρχικά- σαν συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ προς και από το Δημόσιο και ιδιώτες) παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αποδίδουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έκδοσής του. Σήμερα ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα στην προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (κάθε μήνα ή τρίμηνο), ασχέτως αν αυτό πληρωθεί έξι μήνες αργότερα.

Τις νέες ρυθμίσεις καταβολής του ΦΠΑ, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν το φθινόπωρο, εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έπειτα από σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Στη σύσκεψη μετείχαν από το ΠΑΣΟΚ οι Φίλιππος Σαχινίδης και Χρήστος Πρωτόπαπας (υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας).

Το μέτρο σε πρώτη φάση θα ισχύσει μόνο για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 500.000 ευρώ. Πολύ αργότερα, και εφόσον συμφωνήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εφαρμογή του θα επεκταθεί και σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 2.000.000 ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη διαγραφή των προστίμων που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις για μη απόδοση ΦΠΑ τον οποίο τους χρωστά το Δημόσιο. Ωστόσο, απέφυγε να διευκρινίσει από πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο αυτό και αν θα αφορά και πρόστιμα που ήδη έχουν επιβληθεί για οφειλές ΦΠΑ εξαιτίας της ασυνέπειας του ίδιου του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, αν μια επιχείρηση δεν έχει εισπράξει τον ΦΠΑ για οποιαδήποτε συναλλαγή με άλλη επιχείρηση ή με το Δημόσιο, δεν θα έχει υποχρέωση να αποδώσει τον μη εισπραχθέντα φόρο στο Δημόσιο.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να δημιουργηθεί το φθινόπωρο και η ένταξη σε αυτό είναι προαιρετική από την πλευρά της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία. Ο ΦΠΑ θα λογίζεται σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τις εισπράξεις και τις πληρωμές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνονται οι σχετικές εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, οι αρχικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 9,5 δισ. ευρώ και έχουν μειωθεί στα 4,7 δισ. ευρώ. Εως το τέλος του 2014 εκτιμάται ότι θα έχουν μειωθεί στα 2 δισ. ευρώ. Μόνο φέτος θα αποπληρωθούν 2,7 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: