Χαμένη από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βγει η Ελλάδα, διαπιστώνει ο Economist, με βάση το αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας κυμαίνεται περίπου 15% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που θα ήταν εάν η χώρα δεν είχε ενταχθεί στην Ευρώπη. Και μάλιστα, χωρίς στα στοιχεία αυτά να περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις της τελευταίας κρίσης (αφού η έρευνα συμπεριέλαβε δεδομένα μόνο μέχρι το 2008).
Η νέα μελέτη των Nauro Campos του Brunel University, Fabrizio Coricelli του Paris School of Economics και Luigi Moretti του University of Padua δείχνει πως η διεύρυνση της ΕΕ έχει υπάρξει πολύ επωφελής για όλα τα κράτη που εντάχθηκαν σε αυτήν. Μοναδική εξαίρεση είναι η Ελλάδα.
“Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί η Ελλάδα τα πήγε τόσο άσχημα και πόσο οι επιδόσεις αυτές συνέβαλαν στην πρόσφατη οικονομική καταστροφή”, σημειώνει ο Economist. Και επιχειρεί να δώσει μία απάντηση: “Η πιο ξεκάθαρη ερμηνεία των ελληνικών δεδομένων είναι ότι απλά η Ελλάδα απέτυχε να ενσωματωθεί αποτελεσματικά στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία. Η υπόλοιπη περιφέρεια προσπαθούσε να δεθεί στις ευρωπαϊκές αλυσίδες προσφοράς, βίωνε την εμβάθυνση των κεφαλαίων και την αναβάθμιση των τεχνολογικών δυνατοτήτων, που συνέβαλλαν στην αύξηση των δυνητικών ρυθμών ανάπτυξη. Αλλά η Ελλάδα δεν το έκανε”.
Και αυτό, ενώ οι ροές κεφαλαίων προς το Νότο, που καταγράφηκαν κατά τη δεκαετία του 2000, θα μπορούσαν να έχουν ωφελήσει την Ελλάδα πολύ περισσότερο από ό,τι συνέβη στην περίπτωση της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας. “Με άλλα λόγια, βλέπουμε άλλο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ασωτία των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν περισσότερο συμπτωματική των προβλημάτων της οικονομίας, παρά μια βασική αιτία τους”, σημειώνει ο Economist.
Αλλά το άρθρο καταλήγει με μια θετική νότα για την Ελλάδα. “Εάν η αποτυχία της να ενσωματωθεί εξηγεί τα πρόσφατα προβλήματα, τότε ίσως αυτό να σημαίνει πως η Ελλάδα έχει περισσότερες δυνατότητες να αναπτυχθεί ταχύτερα στο μέλλον, καθώς θα βιώνει την ενοποίηση που οι άλλες χώρες απόλαυσαν στο παρελθόν. Εάν υποθέσουμε ότι οι ίδιοι οι Έλληνες παραμένουν αφοσιωμένοι σε ένα κλαμπ που τους έχει δώσει φτωχά οφέλη σε σχέση με τα όσα ίσως περίμεναν”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου