Την ώρα που η ελληνική οικονομία προσπαθεί να εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης και οι τράπεζες επιθυμούν όσο τίποτε άλλο την επιστροφή των κεφαλαίων που έκαναν φτερά μέσα την κρίση, οι απανωτοί φόροι και η λιτότητα «στεγνώνουν» την αγορά - και μάλιστα με εντυπωσιακό ρυθμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το μήνα Φεβρουάριο και τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών για τον Μάρτιο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν απολέσει στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταθέσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, αν ο Μάρτιος είναι αρνητικός τότε θα πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα μείωσης των καταθέσεων.
«Πώς να αυξηθούν οι καταθέσεις όταν δεν επιστρέφουν χρήματα από το εξωτερικό και ο κόσμος τρώει από τα έτοιμα», διερωτάται με νόημα διευθυντικό στέλεχος συστημικής τράπεζας. «Όσοι έχουν βγάλει λεφτά στο εξωτερικό περιμένουν να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ομαλή πορεία της χώρας και να σταθεροποιηθεί το πολιτικό κλίμα. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις αναζητούν σανίδα σωτηρίας», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα 160,538 δισ. ευρώ, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο ανήλθαν στα 163,251 δισ. ευρώ. Αρμόδια τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι και ο Μάρτιος ήταν μήνας υποτονικός και δεν αποκλείεται να δείξει μικρή μείωση των καταθέσεων.
Αν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν το τραπεζικό σύστημα θα έχει χάσει 3 δισ. ευρώ. Σε αυτή την εξέλιξη σημαντική ήταν η «συνεισφορά» του Ιανουαρίου όταν νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρέθηκαν αντιμέτωποι με φορολογικό «τσουνάμι». Και μπορεί αναλυτές να υποστηρίζουν ότι τα χρήματα αυτά επανέρχονται στο σύστημα από άλλες… οδούς, ωστόσο παράγοντες της αγοράς κρούουν των κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «οι τράπεζες έχουν ανάγκη από καταθέσεις και από τη στιγμή που δεν επαναπατρίζονται κεφάλαια η τάση δείχνει ότι οι φόροι αλλά και η ύφεση θα συνεχίσουν να έχουν αντίκτυπο».
Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι καταθέσεις όψεως των επιχειρήσεων οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 18,329 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, έναντι 20,774 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των καταθέσεων, ύψους 2 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο είχε περισσότερο τεχνικό χαρακτήρα, η υποχώρηση των υπολοίπων για τρίτο διαδοχικό μήνα προκαλεί αίσθηση. Ενδεικτικό είναι ότι συμπεριλαμβανομένου και του Μαρτίου, στο σύστημα έχουν επιστρέψει μόλις 10 δισ. ευρώ από το χαμηλό του Ιουνίου του 2012, όταν λόγω της αβεβαιότητας και της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, οι καταθέσεις υποχώρησαν στα 150 δισ. ευρώ.
Από την ανάγνωση των στοιχείων, θετική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη σταθεροποίηση (με μικρή άνοδο) των προθεσμιακών καταθέσεων των νοικοκυριών. Βέβαια στελέχη τραπεζών δίνουν μία άλλη οπτική: «Όπως φαίνεται τα νοικοκυριά ότι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Αυτοί που δεν έχουν απλά δεν πληρώνουν».
Τα ίδια στελέχη χαρακτηρίζουν πολύ θετικό το μέτρο του συμψηφισμού του ΦΠΑ που οφείλουν οι επιχειρήσεις με αυτόν που τους χρωστά το δημόσιο, που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των μικρομεσαίων. «Γίνονται κινήσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις τράπεζες και πιστεύουμε ότι μέσα στο 2014 θα δούμε τα πρώτα σημάδια ουσιαστικής ανάκαμψης», υπογραμμίζει έμπειρος τραπεζίτης.
Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε μείωση των καταθέσεων το 2013 στα 157,5 δισ. ευρώ (διαμορφώθηκαν στα 163,2 δισ. ευρώ) και αύξησή τους στα 165,3 δισ. ευρώ το 2014, στα 179,2 δισ. ευρώ το 2015 και… στα 195,8 δισ. ευρώ το 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου